fbpx

Astra Zenecas vaccin ges till 65-plussare

Under påskveckan kommer Region Norrbotten att återuppta vaccinationen med Astra Zenecas vaccin. Vaccinet rekommenderas till personer som är 65 år eller äldre, skriver Region Norrbotten i ett pressmeddelande. 

Folkhälsomyndigheten bedömer att det är både tryggt och viktigt att fortsätta att vaccinera med Astra Zenecas vaccin.

– Det är jättebra att vi nu har mer vaccin till den här gruppen som löper stor risk för svår sjukdom. De blodproppar och blödningar som har rapporterats har uppstått hos personer som är yngre än 55 år. Det handlar om ett 20-tal personer av totalt 20 miljoner som vaccinerats med Astra Zeneca. Om det finns ett samband mellan vaccinet och blodpropparna är osäkert och det kommer därför fortsatt att följas upp, säger Pia Näsvall, chefläkare.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar landets regioner fortsatt paus för användandet av Astra Zenecas vaccin bland personer under 65 år, i väntan på mer information för de åldrarna. Detta gäller även för de som fått en dos. Yngre personer som redan har fått en dos av Astra Zenecas vaccin har ett gott skydd i tolv veckor, innan det är aktuellt att ge nästa dos. Till dess kommer Folkhälsomyndigheten att ha bedömt hur vaccinet ska användas och uppdaterat rekommendationerna, uppger Region Norrbotten.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).