fbpx

Astra Zenecas vaccin ges till 65-plussare

Under påskveckan kommer Region Norrbotten att återuppta vaccinationen med Astra Zenecas vaccin. Vaccinet rekommenderas till personer som är 65 år eller äldre, skriver Region Norrbotten i ett pressmeddelande. 

Folkhälsomyndigheten bedömer att det är både tryggt och viktigt att fortsätta att vaccinera med Astra Zenecas vaccin.

– Det är jättebra att vi nu har mer vaccin till den här gruppen som löper stor risk för svår sjukdom. De blodproppar och blödningar som har rapporterats har uppstått hos personer som är yngre än 55 år. Det handlar om ett 20-tal personer av totalt 20 miljoner som vaccinerats med Astra Zeneca. Om det finns ett samband mellan vaccinet och blodpropparna är osäkert och det kommer därför fortsatt att följas upp, säger Pia Näsvall, chefläkare.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar landets regioner fortsatt paus för användandet av Astra Zenecas vaccin bland personer under 65 år, i väntan på mer information för de åldrarna. Detta gäller även för de som fått en dos. Yngre personer som redan har fått en dos av Astra Zenecas vaccin har ett gott skydd i tolv veckor, innan det är aktuellt att ge nästa dos. Till dess kommer Folkhälsomyndigheten att ha bedömt hur vaccinet ska användas och uppdaterat rekommendationerna, uppger Region Norrbotten.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.

Konkursen i Northland avslutad

Efter sex års arbete slutredovisar nu konkursförvaltaren Hans Andersson gruvbolaget Northlands konkurs – en av Sveriges största någonsin. Fordringsägarna med förmånsrätter får bara en bråkdel av sina fordringar betalda. Pajalaföretagen får inte ett korvöre. Ingen på Northland misstänks för brott.