fbpx

Åter krav på coronaintyg

Inresa till Finland förutsätter bland annat vaccinationsintyg. Dock har Tornedalen varit ett undantag den senaste tiden.

Men enligt nytt beslut gäller de förlängda inresebestämmelserna även boende i Haparanda, Övertorneå, Pajala och Kiruna.

Det betyder att den inresande ska, för att undvika hälsokontroll, uppvisa intyg om godkänd vaccinationsserie mot covid-19, negativt testresultat eller att personen haft coronavirussmitta inom de senaste sex månaderna.

Mer information finns bland annat på gränsbevakningsväsendets hemsida raja.fi samt haparanda.se.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Åter krav på coronaintyg

 1. Självklart borde det vi nu ha Covidkoll vid Sveriges gräns pga.det aktuella läget.Verkligen en tragikomisk utveckling förresten.-Nu är det Finland som har Coronakris, och vad händer? Jo, samma scenario upprepas ännu en gång, vi svenskar måste visa upp Coronaintyg om vi vill besöka det nya Coronanästet, medan finnarna givetvis får fortsätta med att korsa gränsen närhelst de behagar😳 Näe, nu har någon fått det om bakfoten, det är ju de som har ett nationellt klusterutbrott denna gång. Vi har ju redan haft vår beskärda del av viruset( knack, knack ta i trä, vi är inte där ännu) men ändå är de vi som måste bromsas ännu en gång!? Nåväl, som det redan skrivits om tidigare i detta ämne är det ju bra på sätt och vis, för då är det inte förhoppningsvis så många som åker över till Finland och blir smittade. Men ändå, lite bakvänt tänkt må jag säga…🤔

  Och apropå vår icke existerande gräns. Vi har ju som bekant så gott som ingen gränsbevakning överhuvudtaget.Oavsett varifrån du kommer, eller vilket fordon du färdas i-personbil eller pansarvagn, så är det bara att rulla in i Sverige och ta del av vårt oerhört givmilda land. Alla är synnerligen välkomna. !Finland däremot verkar ha en hel armé av gränsvakter som vet hur man höjer handen och stoppar allt som rör sig.Tänk om vi kunde hyra in några av dessa yrkesmän för att vakta vår gräns denna gång? Vore väl inte så dumt! De behöver ju för fanken bara flytta på sig ett par hundra meter över bron. Vi skulle behöva lite finsk spetskompetens😜😜😜

 2. Tycker efter att läst alla lettervisser i denna spalt och smittskyddsläkaren Taskinen uttala sig, den Finska covid19 är inte smittsam till Sverige. Utan Svenskarna smittar finnarna senaste 2 åren alla fall i Finland kommer smittan med någon superspridare i Haparanda eftersom Kalix verkar ha noll i flera veckor. Eller har någon bytt åsikt.

 3. Alla länder borde öppna upp och låta folk leva normalt liv. Hela covid är ett skämt. Vi är ändå alldeles för mycket människor i denna mörka, korrupta värld.

 4. Instämmer med Affe i att det är lite märkligt att Finland nu inför inresebegränsningar. Men, å den andra sidan får vi samtidigt tacka Finland för det då smittspridningen i därstädes är mycket högre än i Sverige och då ska vi ju inte drälla runt i vårt östra grannland. Problemet nu är att snus-, öl- och godisrallyt kommer österifrån och med det – som var fallet tidigare (minns att det första Covid-19 fallet på Nordkalotten i feb/mars 2020 kom från Rovaniemi) – också potentiella smittspridare. Det vore kanske på sin plats att regeringen inför passagekontroll från Finland och till Sverige, så som det var i vintras.

 5. hehe Landskampen går vidare, hur månde detta sluta..Dansken har förlängt kontrollen av inresande ”Svenskar” till den 11 maj nästa år, orsaken är Covid19 och den tilltagande laglösheten i Sverige… Hmm undrar om Östra rikshalvan har plagierat Danskens Åtgärder…

 6. Skall det vara så svårt att stänga gränsen. Eller välkomnas smittan, tror det för handelns skull.

 7. Så löjligt, finnarna kommer hit med smittan och friska svenskar tvingas till onödiga tester. Står en massa gränsbevakare där alldeles i onödan. Finland får betala dyrt för galenskap.

 8. Är väl just därför det införs igen så det inte sprids vidare från Finland in i Sverige. Är ju inget negativt mot oss som bor i Sverige.

   • Finns inga politiker i Sverige som bryr sig…rädda sig själv ..är ju något som våra politiker har lärt oss genom åren…sen familjen…å hjälper inte det…rösta på något parti som kanske bryr sig om dig å din familj?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.