fbpx

Augusti 2023 – blötaste månaden och rekordvärme i Haparanda

Augusti 2023 präglades av ett ihärdigt lågtrycksväder med regn och kraftiga åskskurar som svepte över många delar av landet, men också rekordvärme i Haparanda.
Två namngivna lågtryck, Patricia och Hans, passerade Sverige under de första två veckorna, och vädret fortsatte vara påverkat av flera lågtryck, vilket ledde till rekordnederbörd, enligt SMHI.

Temperaturmässigt var månaden cirka 1 grad kallare än normalt i södra Sverige, något varmare än normalt i mellersta delarna och upp till 2 grader varmare än normalt i norr. Vissa stationer i norra Norrland upplevde en av de varmaste augustimånaderna någonsin.

Högsta temperaturen under månaden noterades den 8 augusti när mycket varm luft pressades in österifrån i norr. Där registrerades 31,1 grader i Haparanda och Övertorneå, vilket innebar nya augustirekord för dessa stationer. Detta var också årets högsta temperatur, på delad förstaplats med Östmark-Åsarna i Värmland, som den 15 juni också hade 31,1 grader.

Samma dag, den 8 augusti, upplevde Norrlandskusten sommarens enda tropiska natt när temperaturen inte sjönk under 20 grader vid nio stationer. Bara två av dessa stationer, Boden och Luleå-Kallax, fick ett tropiskt dygn då temperaturen aldrig sjönk under 20.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Augusti 2023 – blötaste månaden och rekordvärme i Haparanda

  1. SR/SVT låter hälsa att allt detta med vädervariationerna beror på klimatförändringar. Några partier vill få stopp på dessa klimatförändringar runt om i hela världen genom att höja skatterna i Sverige och satsa på tex VKV som dom gjort i Tyskland och Danmark.

    • Mycket bra! Sverige står för 2 promille av jordens utsläpp, så om vi alla i riket upphör att leva, eller åtminstone återgår till stenåldersliv (utan att elda ved i grottan), så kompenserar vi i alla fall Kinas koldioxidökning en vecka, värt att överväga😂

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka