fbpx

Badhuset i Haparanda stängt

HAPARANDA: Under fredagsförmiddagen beslutade politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott enigt att stänga badhuset som efter en grundlig undersökning av fastigheten har visat att det finns fuktskador och mögelväxt i byggnaden som gör att lokalerna bedöms som skadliga för hälsan.

Badhuset hållet stängt på obestämd tid i väntan på vidare åtgärder. Arbetsutskottet beslutade även att övriga lokaler i Idrottshuset ska undersökas för att se om det finns hälsoskadliga påväxter i dessa.

Eftersom att beslutet om stängning nyss är fattat är det ännu för tidigt att säga något ytterligare om vart simundervisning och andra aktiviteter kan komma att förläggas. Kommunen avser att undersöka möjligheter med närliggande kommuner kommande vecka.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

41 kommentarer på “Badhuset i Haparanda stängt

 1. hmmmmm……. 40 kommentarer, men inte var det många som handlade om att badhuset stängs och varför……hmmmmmmm…….

 2. Tror ni rönnen går med på deT? kd och sd säkert men centern är lite osäker men dom går med på allt som oppositionen föreslår finns de något svagare k-råd i nån kommun i Norrbotten eller kanske Sverige??!!

 3. Kanske HPDA kommun har ebb i kassan liksom många andra glesbygdskommuner …läser nästan dagligen om Kommuner som hamnat i ekonomiska bryderier..

 4. Vad satsar vi på, inte barn och ungdom. Luleå byggt ny hall för de som tycker om gymnastik, Gällivare ny ishall för konståkning. Bara som exempel, kommunen räknar på nya äldreboenden. Visst de behövs också, alla barnfamiljer?? Locka boende till vår genuina Stad? Hjälp, vi måste få tag i våra unga, småbarn, tonåringar, de på väg in i vuxenvärlden. Nu försvann simhall, eventuellt sporthall. Aspen har år på nacken, är nog nästa. Vi måste tänka om, politiker tjafsar med varandra, tänk om. Jag vill bo kvar i vår fina stad, vad kan vi erbjuda?

 5. När jag var ung lärde vi oss simma i älva. Det gick alldeles utmärkt. Men förstås var inga barn söndercurlade som idag.

 6. Betongen blir som en tvättsvamp och leder in vattnet i husgrunden med blött golvvirke som resultat och svartmögel som sprider sig.
  Några bostadsrätter är redan sanerade men flera bostäder har problem och lukten av svartmögel finns kvar.
  Föreningen har idag stora skulder och kommer nog att förhala dessa problem i golven och påstå att personer som klagar bara svamlar.

 7. Inte bara Haparandabostäder och kommunen slarvar med underhållet.
  Har bott i bostadsrätt på marielund där styrelsen känt till svartmögelpåväxt och stora kondensproblem på fastigheternas tak i årtionden utan åtgärd och då har dom påstått att personer som fått hälsoproblem bara svamlar.
  Nu har dom äntligen fixat till taken på området men nu har nya problem uppkommit med svartmögel i golven för bostadsrätterna på bottenvåningarna.
  Allt vatten från taken via stuprören aldrig leds bort från grunden utan har runnit ner under husen i årtionden, kapilärprinsicipen ger blöt betong och sura golv.

 8. Det har väl alltid varit så här i kommunen?
  Allt misshandlas. Simhall,Bandyplan,Gränsvallens väntan på konstgräset,gatorna.

  Haparandabostäders ovilja att renovera…Det är inte fel på medborgarna utan ledarstyret.

 9. Vad är det som händer? Varför underhåller inte Kommun sporthallen och sköter underhållet allt eftersom. Ni har vetat om renoveringsbehovet en längre tid. Om miljön är så dålig, sprids då inte det via ventilation i övrig anläggning? Sporthallen? Actic? Verkligen synd för en träffpunkt och viktig simundervisning. Får barnen samma simundervisning i Torneå? Märkligt att denna fråga om och om igen diskuteras. Ett badhus finns i nästan varje litet samhälle i Tornedalen, och simning är dessutom ett av kraven för godkänt betyg i idrott i skolvärlden och bör prioriteras.

 10. Enligt Skolverket så måste elever ha simlektioner det hör till skollagen.

 11. Till Spåra ur-vägen. Några gör det för att se om någon ”nappar” på betet att få en fråga att spåra ur. Det fanns en som kommenterade förr och som alltid nämnde ett politiskt parti sammanhanget. Hen fick alltid frågan att spåra ur. Jag antar att hen skrattade gott åt saken. Påminner om signaturen ”Malte Kummu” som förr fick Luleborna att gå i taket då Malte Kummu kommenterade Luleå hockeys matcher. Jag tror att det fanns skottpengar på signaturen Malte Kummu. Luleborna var verkligen arga. Vi andra skrattade gott åt Maltes giftiga kommentarer.

 12. Vad kostar all snöskottning med strandbackens skitiga snö undrar jag? Vi har ju kassa gator som behöver åtgärdas. Nog är det kul för ungarna men räkna in hur många av bilarna som kommer dit med sina ungar som har finsk reg skylt. Samma i Riekkola dvs överrepresenterade från Finland. Samma på Tårneå furö. Mycket ved som vi betalar skatt för. Skidspår till Hanhinkari och Torneå stad betalar väl noll kronor för våra bekvämligheter!? Låt Torneå också betala för hade det varit tvärtom så hade de garanterat krävt det av oss Haparandabor.

 13. Sätt igång simhallen på en gång och åtgärda problemet skall vi inte lära barnen simma som är en billig livförsäkring har personalen varit sjuka som arbetar på anläggningen bésluta snabbt åtgärderna om det är farligt att vistas i lokalerna.

 14. Kalix har iallafall eget badhus och väl plogade gator även om inte äger värmeverket som haparanda

 15. Egenföretagare: vi har ingen användning av hockey rinkken i byn.du när vi vintertid åker på badstranden skidskor.allt är ju gratis.så bygg inget nytt!
  No ei se kannatte

 16. Det är lustigt det här med att svara/skriva. Det spårar ur helt och hållet, man blir full i skratt och arg. Här börjar det handla om vilken stad som har bästa centrumväg, vilken stad som har mest butiker mm mm. Ingen skriver om vad det här kan innebära för tex skolelevers simundervisning, får de godkänt i idrott tex, lär sig alla att simma- som är så viktigt. Det här att spåra ur fungerar likadant på facebook. Man kan tro att det är ungdomar som svarar, som tävlar och som missförstår/tolkar allt helt galet så till slut handlar inlägget om något helt totalt annat. Ingen annan som tänkt på det?

 17. En som vet:

  En till som vet. Kunde inte sagt bättre.

  Har bott i Kalix och var väldigt positiv till en början.

  Men efter att man inte fått jobb och allt skitsnack. Avundsjuka på bilar bara för att bilen råkade vara lite finare än grannens rostiga skrothög.

  Nä fy aldrig den byn nå mer!

  I Haparanda ses det tvärtom som en resurs när det kommer in nytt blod istället för en massa inavel. Även om det kanske lite finns det även i Happis så är det ändå inget när man jämför med Kalix.

 18. Urban om du bor där borde du veta att det korrekta namnet på gatan är Köpmannagatan.

 19. Synd, för Haparanda stad. Att inte utredningen (den som definitivt sätter sista spiken i kistan?) har gjorts vid tidigare tillfälle och medgjort att simundervisning hade kunnat fortsätta, pararellt med att planera och ta fram ett alternativ, det är beklagligt. Nu är det STOPP(!) och väntan… Allt tar för lång tid i Haparanda. Ingen handligskraft. Att lyckas med förändring, baseras på ledarskap och konstruktiv dialog med intressenter, samt mod i att fatta beslut. Var andra kommuner befinner sig i utvecklingen är irrelevant. För Haparanda är det dock, tyvärr, ännu ett steg i fel riktning.

 20. Läraren: Äntligen en intellektuell penna på insändarsidan.
  Tackar & bugar.

 21. Enok Nitti: Jag bor på Köpmangatan. Går inte att jämföra med Haparanda. Här finns det positiva människor.

 22. marknaden har alltid rätt ang hurdana affärer som klarar sig..jag påstår att inte ans Sossarna vågar lova bidrag till affärsidkare…i alla fall inte infödda handlare

 23. Fast det finns ju visserligen ett undantag i Haparanda och det är ju butikerna som lever på finska o norska smuggelaffärer.

  Det gissar ni säkert vilka butiker jag syftar på.

 24. Alla butiker lär nog dö ut oavsett vilken stad det gäller.

  Är ju ehandel som gäller samtidigt som posten lägger ner, ökar fraktkostnader och försämrar 💩

 25. Köpmangatan i Kalix är ju totalt dött. Nästan bara tomma lokaler.
  Kalix är den riktiga spökstaden i länet.

 26. Nikkalabo förr fanns det även en hockey rink i byn som användes flitigt av många barn och familjer. Nu är det bara en isfläck och en basket plan som ingen brukar. Pengarna det kostade att bygga den hade säkerligen kunnat användas till ny hockey plan istället

 27. Hej alla haparandabor trist och bli av med badhuset men det finns ju en fin badplats nära kauppakeskus rajalla!
  Annat är det i nikkala har vi en badstrand!

 28. jag skulle då inte skryta om kalix iaf…. de en enda ni har i kalix är ju gallerian å that’s about it, jag tar då Haparanda alla dagar i veckan

 29. Hörsägen man kanske inte ska skriva om här, MEN det ryktades om att detta var en av fritidschefens önskemål, att lägga ner o riva hela huset, så att vi får börja bada i Torneå

 30. Lägg ut det på anbud slikt att valfri leverantör bygger och håller igång badhuset..hugade badgäster får betala en avgift för att vistas i badhuset…enkelt.

 31. Säg vad som inte har stängts i centrala Haparanda.
  Gick på storgatan på fm dagen.
  Såg inte en människa,bara tomma lokaler. Det enda som fanns var frisörer och begravningbyråer.
  Spookie..

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.