fbpx

Bankfacken snart ett minne blott

Senast den sista maj måste kunder som hyr bankfack hos Swedbank tömma det då banken upphör att erbjuda den servicen.
Flera storbanker inledde för något år sedan avveckling av bankfack. Nu avvecklar även Swedbank den tjänsten, vilket kunder blev varse om i slutet på februari 2022 då brev skickades ut om att bankfacket sagts upp och måste tömmas samt avslutas senast den 31 maj 2022. Många kunder har förvarat värdesaker och värdepapper decennier igenom i bankfack, men oavsett löptid så påverkas kunderna av beskedet. Hb har pratat med en kund som för cirka ett år sedan tecknade avtal för bankfack på Swedbank i Haparanda, och som blev varskodd om nyheten att bankfacket sagts upp den 28 februari.
– Det känns onödigt, banken talade sig varma om vikten av att ha värdepapper i bankfack och nu ska de upphöra att ha dem i bruk. Nu får vi gömma våra värdepapper i madrassen, säger personen som inte vill gå ut med sitt namn.
Nationellt beslut
Beslutet är som skrivet inte enbart lokalt anknutet. Det är inte längre möjligt att teckna avtal om ett nytt bankfack hos Swedbank nationellt, samt flera andra storbanker som bland annat Nordea och SEB.
– Rent allmänt har det att göra med den allmänna utvecklingen, frågor om kundkännedom, kriminalitet då man befarar att det förvaras saker i bankfack som inte ska förvaras där, men det är ju samtidigt även en kombination med att man kan förvara värdepapper digitalt idag, säger Roger Keisu, biträdande kontorschef på Swedbank Haparanda.
Finns det några alternativ för kunder som inte har möjlighet att förvara värdepapper digitalt, eller har värdesaker?
– Att skaffa sig ett värdeskåp i hemmet, säger Roger Keisu.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Bankfacken snart ett minne blott

  1. Jag ser inte vitsen med att anlita traditionell bank. Du kan lika gärna ha pengarna på den mataffär som du har för att köpa mat eller banken för det bensinbolag som du använder för att fylla tanken i bilen. Bankgarantin gäller även för dessa banker.

  2. Ett ytterligare steg närmare ett kontantlöst samhälle… den kapitalistiska och politiska översittareliten kör med de små stegens tyranni. Snart kommer det mikrochip! Bankomatkort, kontanter och pass kommer då att vara ett minne blott. Hur skall det gå?

    • Och från och med nu kräver polisen e-legitimation för bokning av passtid.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF