fbpx

Bankfacken snart ett minne blott

Senast den sista maj måste kunder som hyr bankfack hos Swedbank tömma det då banken upphör att erbjuda den servicen.
Flera storbanker inledde för något år sedan avveckling av bankfack. Nu avvecklar även Swedbank den tjänsten, vilket kunder blev varse om i slutet på februari 2022 då brev skickades ut om att bankfacket sagts upp och måste tömmas samt avslutas senast den 31 maj 2022. Många kunder har förvarat värdesaker och värdepapper decennier igenom i bankfack, men oavsett löptid så påverkas kunderna av beskedet. Hb har pratat med en kund som för cirka ett år sedan tecknade avtal för bankfack på Swedbank i Haparanda, och som blev varskodd om nyheten att bankfacket sagts upp den 28 februari.
– Det känns onödigt, banken talade sig varma om vikten av att ha värdepapper i bankfack och nu ska de upphöra att ha dem i bruk. Nu får vi gömma våra värdepapper i madrassen, säger personen som inte vill gå ut med sitt namn.
Nationellt beslut
Beslutet är som skrivet inte enbart lokalt anknutet. Det är inte längre möjligt att teckna avtal om ett nytt bankfack hos Swedbank nationellt, samt flera andra storbanker som bland annat Nordea och SEB.
– Rent allmänt har det att göra med den allmänna utvecklingen, frågor om kundkännedom, kriminalitet då man befarar att det förvaras saker i bankfack som inte ska förvaras där, men det är ju samtidigt även en kombination med att man kan förvara värdepapper digitalt idag, säger Roger Keisu, biträdande kontorschef på Swedbank Haparanda.
Finns det några alternativ för kunder som inte har möjlighet att förvara värdepapper digitalt, eller har värdesaker?
– Att skaffa sig ett värdeskåp i hemmet, säger Roger Keisu.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Bankfacken snart ett minne blott

  1. Jag ser inte vitsen med att anlita traditionell bank. Du kan lika gärna ha pengarna på den mataffär som du har för att köpa mat eller banken för det bensinbolag som du använder för att fylla tanken i bilen. Bankgarantin gäller även för dessa banker.

  2. Ett ytterligare steg närmare ett kontantlöst samhälle… den kapitalistiska och politiska översittareliten kör med de små stegens tyranni. Snart kommer det mikrochip! Bankomatkort, kontanter och pass kommer då att vara ett minne blott. Hur skall det gå?

    • Och från och med nu kräver polisen e-legitimation för bokning av passtid.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).