Barn misstänks ha blivit matförgiftade under en fotbollscup i Gammelstad.
Enligt Region Norrbotten sökte sig i fredags ett 20-tal barn till sjukvården och många sökte sig till akuten i Sunderbyn, medan några barn har hänvisats till akuten i Piteå och Kalix.
– Sunderby sjukhus och Piteå sjukhus har gått upp tillfälligt i förstärkningsläge med anledning av händelsen, uppger regionens tjänsteman i beredskap, Per Wågström i ett pressmeddelande.
Av de barnen som kom in till akuten i Sunderbyn hade vissa lindriga symptom medan andra uppges ha varit medtagna. Några av barnen fick stanna över natten för observation.
Uppdatering:
Vid midnatt, hade cirka 35 barn tagits emot av vården varav cirka 30 har omhändertagits på Sunderby sjukhus. Sjuka barn hade också hänvisats till sjukhuset i Piteå. Både barnmedicin, infektionsavdelningen, och intensivvården har engagerats i omhändertagandet på Sunderby sjukhus.
– Flera av barnen var ordentligt medtagna men de allra flesta mår nu bättre och är på väg att lämna sjukhuset, uppger Per Wågström i ett nytt pressmeddelande.
Fakta om matförgiftning, enligt region Norrbotten.
Det här är alltid bra att göra:
• Sätt in kylvaror i kylen så fort som möjligt
• Bra kylskåpstemperatur är + 4°C.
• Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
• Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och fågelkött.
• Använd rena redskap och håll rent på arbetsbänken.
• Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft.
• Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.
2 kommentarer på “Uppdaterad: Barn matförgiftade under fotbollscup”
Spaghetti med köttfärssås.
En riktig skitturnering!
vad varde för mat sprid ut så alla andra vet