fbpx

Uppdaterad: Barn matförgiftade under fotbollscup

Barn misstänks ha blivit matförgiftade under en fotbollscup i Gammelstad.

Enligt Region Norrbotten sökte sig i fredags ett 20-tal barn till sjukvården och många sökte sig till akuten i Sunderbyn, medan några barn har hänvisats till akuten i Piteå och Kalix.

– Sunderby sjukhus och Piteå sjukhus har gått upp tillfälligt i förstärkningsläge med anledning av händelsen, uppger regionens tjänsteman i beredskap, Per Wågström i ett pressmeddelande.

Av de barnen som kom in till akuten i Sunderbyn hade vissa lindriga symptom medan andra uppges ha varit medtagna. Några av barnen fick stanna över natten för observation.

Uppdatering:

Vid midnatt, hade cirka 35 barn tagits emot av vården varav cirka 30 har omhändertagits på Sunderby sjukhus. Sjuka barn hade också hänvisats till sjukhuset i Piteå. Både barnmedicin, infektionsavdelningen, och intensivvården har engagerats i omhändertagandet på Sunderby sjukhus.

– Flera av barnen var ordentligt medtagna men de allra flesta mår nu bättre och är på väg att lämna sjukhuset, uppger Per Wågström i ett nytt pressmeddelande.

Fakta om matförgiftning, enligt region Norrbotten.

Det här är alltid bra att göra:

• Sätt in kylvaror i kylen så fort som möjligt
• Bra kylskåpstemperatur är + 4°C.
• Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
• Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och fågelkött.
• Använd rena redskap och håll rent på arbetsbänken.
• Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft.
• Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Uppdaterad: Barn matförgiftade under fotbollscup

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.