fbpx

Befarad klustersmitta i Junosuando

JUNOSUANDO: Enligt uppgifter till HB har en klustersmitta tagit fart i Junosuando, efter en privat tillställning. Ett tiotal personer har smittats av Covid-19 och en av de insjuknade berättar att ångesten och oron nästan varit värre än sjukdomssymtomen.


Ett par av de insjuknade har offentligt gått ut på sociala medier om att de insjuknat av Covid-19-virus. Enligt uppgifter ska de ha besökt samma tillställning i byn, där hälften, eller tio personer, ska ha insjuknat och en av personerna vårdas på IVA.

En av de drabbade bekräftade under förra fredagen att denne ska ha drabbats av Coronavirus. Personen i fråga uppger för HB att symtomen yttrat sig genom feber, yrsel, trötthet och ont i hela kroppen.
– Jag vill inte lägga skuld på någon, jag har bara gått ut med att jag själv blivit drabbad, uppger personen.

Bättre och bättre
En man boendes i Junosuando och som jobbar för en entreprenör på Kaunis Iron, uppger att han blev sjuk under semestern och inte besökt arbetsplatsen sedan dess. Han uppger att han besökt en privat tillställning i byn men inte vill spekulera om han blivit smittad där. När HB når honom låter han rosslig i luftrören.
– Det blir bättre och bättre dag för dag. Jag har haft ont i rygg, nacke och även diarré. När det var som värst var ångesten och oron för min hälsa, värre än själva sjukdomssymtomen, uppger mannen, som under förra veckan på Pajala Hälsocentral konstaterades smittad.

Glömmer bort
Ytterligare en person i Junosuando som HB kontaktat, men som själv klarat sig undan smitta, uppger att folk i byn i allmänhet släpper på restriktionerna och börjar glömma bort pandemifaran.
– Det är både ansvarslöst och tragiskt att detta skulle hända hos oss. Folk glömmer bort att vara restriktiva i kontakterna med varandra, uppger denne person.
Kaunis Irons logistikcentrum för malmtransporterna finns i Junosuando. Här byter chaufförerna om och här startar de sin färd med malmbilarna. Åsa Allan, vice vd på Kaunis Iron, uppger att det konstaterats två smittade chaufförer hos underentreprenörer i gruvan samt att en egen anställd konstaterats sjuk i Covid-19.
– Vi har varit i kontakt med Regionen som rekommenderat en avgränsad grupp som varit i kontakt med de smittade att testa sig för att begränsa spridningen av smittan, säger Åsa Allan.

Produktionen hotad
På Kaunis Iron har man i förebyggande syfte infört ökade städrutiner, infört rengörning av fordon och arrangerat om interna transporter. Enligt Åsa Allan är personalen överlag medveten om vad som gäller och att de försökt följa de riktlinjer som gäller.
– Får vi ett stort personalbortfall kan produktionen av malm vara hotad, säger Åsa Allan.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Befarad klustersmitta i Junosuando

  1. Knappast eftersom mer folk kommer söderifrån lär det väl öka istället, likväl som oddsen med gott exempel ??

  2. Coronadödligheten hos ugriska folkslag i Sverige är 400 % högre än för hurrit (svear). FHM:s rekommendationer verkar vara tändvätska för vissa.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN