fbpx

Befolkningen i Sverige väntas öka

Fram till år 2030 beräknas Sveriges befolkning öka med drygt 400.000 personer.

Enligt SCB:s senaste befolkningsframskrivning utgörs befolkningsökningen fram till år 2030 av att det invandrar drygt 300.000 fler än det utvandrar, och av att det föds 100.000 fler än det dör.

– Totalt kommer Sveriges folkmängd då att vara 10,9 miljoner, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB, i ett pressmeddelande.

SCB uppger vidare att på kort sikt kan den årliga framskrivningen ses som en prognos. Men på längre sikt ska den ses som en beräkning som utgår från att dagens beteenden, trender, regler och allmänna förutsättningar förblir desamma i framtiden.

– Förändringar i samhället kan redan på kort sikt göra att förutsättningarna för framskrivningen förändras. I Tidöavtalet finns till exempel flera förslag som när det finns beslut kan få stor betydelse främst för antagandena om migration, säger Karin Lundström.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Befolkningen i Sverige väntas öka

 1. Att Sverige är attraktivt att bosätta sig i är något att värna, inte att bekämpa. 400000 på sju år är inte en imponerande ökning och en signal om att Sveriges attraktions- och konkurrenskraft försvagas.

  • Petrus: Det måste finnas arbete åt alla. Vi har ungdomar, äldre, funktionshindrade etc som står utanför arbetsmarknaden. Alla har inte släkt och vänner som kan förse dem med arbete. Jag har en akademisk utbildningsbakgrund så för mig är det okej med massinvandrig.

  • Om attraktiviteten finns i bidragssystemet är det inte bra. Bidrag är bra, men vi kan inte försörja hela jordens befolkning med våra skattepengar. De räcker ju inte ens till det vi själva behöver.

  • jkl: I Haparanda är det redan så sedan årtionden.
   Återemigrerade till Sverige efter 4 år i finska förorten.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.