fbpx

Beslagtog otillåtna laxnät längs gränsälven

Vid en planerade fisketillsyn har länsstyrelsen tillsammans med finländska kollegor från Lapin ELY-Keskus beslagtagit tre laxnät längs gränsälven – två nät längs olika delar av Könkämäälv och ett nät i Lätäseno.

Enligt ett pressmeddelande genomfördes tillsynen den 14 jul. Vidare uppges att tre polisanmälningar har gjorts avseende de beslagtagna laxnäten, en till polismyndigheten i Sverige och två till polismyndigheten i Finland.

Utöver dessa nät observerades även ett stort antal mjärdar och siknät längs med Könkämäälv där märkning av redskapen saknades.

Enligt Förordning 1994:1716 ska ”Märkning av redskap som används vid fiske och märkning av fisksump ska utföras så att det framgår av märkningen vem som använder redskapet eller sumpen, om användaren av redskapet är yrkesfiskare eller fritidsfiskare och om användaren fiskar med enskild fiskerätt”

Länsstyrelsen informerar om att det råder ett totalt förbud i området att fiska med redskap av det slag som hittades, där maskstorleken med råge översteg 100 mm.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Beslagtog otillåtna laxnät längs gränsälven

  1. Skulle vara intressant om Bladet ordnade med en artikel om laxfisket till havs och vilka restriktioner som införs där. Som någon skriver här är älvfisket och mynningsfisket något som är en del av vår kultur- Undan för undan försöker den Stockholmska myndighetsondskan förgöra våra minnen och därmed oss som folk.

  2. väldigt bra! Giriga fiskare är det värsta som finns… titta bara på kustfisket…oändlig girighet i generationer! fiffel och båg, svartfiske, utfiske, spöknät, osv.

  3. Stoppa fisket även i älven som i älvmynningen där folk försöker leva på fisket ett yrke som gått i generationer

  4. Fiska lax med nät är kultur fiske som nästan helt har försvunnit i älvarna. Nu är det bara för turister som fisket ska vara till. Att vi ens har såna tjänster som fisketillsyningsmän på oss skattebetalare.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.