Svenskt Näringslivs enkätundersökning kring företagsklimatet ger både plus och minus i östra Norrbotten.
Övertorneå når 3,5 i det sammanfattande omdömet, vilket motsvarar riksgenomsnittet. Det är också högsta nivån någonsin för kommunen, uppger Svenskt Näringsliv.
– Det går att se vissa positiva trender i Övertorneå. Kommunen förbättrar sig på nästan samtliga områden detta år och vi ser en positiv trend när det gäller dialogen mellan företagen och kommunens beslutsfattare, säger Hans Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Norrbotten, i ett pressmeddelande.
Pajala får 2,6 i sammanfattande omdömet, vilket är kommunens högsta sammanfattande omdöme sedan 2015, uppger Svenskt Näringsliv.
– Engagemanget för företagsklimatet bland företagen i Pajala är starkt, vilket syns på en hög svarsfrekvens. Det går också att se en positiv trend de senaste fem åren, där kommunen har förbättrat sig på alla områden förutom skolans kontakter med det lokala näringslivet och frågan om tillgång till relevant kompetens. Det bör dock understrykas att det fortsatt är från väldigt låga nivåer förbättringen sker, säger Hans Andersson.
Haparanda lyckas inte förbättra sitt sammanfattande omdöme och får också detta år 2,8. Ser man till de senaste fem årens utveckling har kommunen backat i frågan om skolans kontakter med det lokala näringslivet (-1,5) och konkurrens från kommunens verksamheter (-0,8), enligt Svenskt Näringsliv. Kommunen uppges ha förbättrat sitt betyg rörande infrastruktur och påverkan av brottslighet under samma år.
– Utvecklingen för Haparanda är ganska dyster. Gränsen för godtagbart betyg går vid 3,0. Kommunen når bara den gränsen i fem av femton frågor. Det är tydligt att kommunen måste göra genomgripande förändringar om den här utvecklingen ska kunna vändas, säger Hans Andersson.
2 kommentarer på “Blandat resultat i företagsklimat”
Alltid så djävla synd om arbetarna. Så less man blir. Klasskillnader är en förutsättning på ett fungerande samhälle och näringsliv. Är man inte nöjd med sitt val att bli arbetare kan man flytta till Moskva eller något annat diktatoriskt kommunistland. Ett alternativ som också finns är ju att utbilda sig och lämna arbetarklassen. Valet är fritt!
ja alla dessa undersökningar från sv näringsliv. vilket är ett jävla svammel. höger styrda kommuner får bättre betyg plötsligt efter ett maktskifte. fast det är samma tjänstemän/kvinnor som handlägger ärenden som före maktskiftet. nä det är bara sv näringsliv som fejkar dessa siffror. dom vill väl visa att SD-regeringen gör ett bra jobb. och dom tar inga hänsyn till arbetarnas villkor. sluta med SVAMMLET: