fbpx

Blandat resultat i företagsklimat

Svenskt Näringslivs enkätundersökning kring företagsklimatet ger både plus och minus i östra Norrbotten.

Övertorneå når 3,5 i det sammanfattande omdömet, vilket motsvarar riksgenomsnittet. Det är också högsta nivån någonsin för kommunen, uppger Svenskt Näringsliv.

– Det går att se vissa positiva trender i Övertorneå. Kommunen förbättrar sig på nästan samtliga områden detta år och vi ser en positiv trend när det gäller dialogen mellan företagen och kommunens beslutsfattare, säger Hans Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Pajala får 2,6 i sammanfattande omdömet, vilket är kommunens högsta sammanfattande omdöme sedan 2015, uppger Svenskt Näringsliv.

– Engagemanget för företagsklimatet bland företagen i Pajala är starkt, vilket syns på en hög svarsfrekvens. Det går också att se en positiv trend de senaste fem åren, där kommunen har förbättrat sig på alla områden förutom skolans kontakter med det lokala näringslivet och frågan om tillgång till relevant kompetens. Det bör dock understrykas att det fortsatt är från väldigt låga nivåer förbättringen sker, säger Hans Andersson.

Haparanda lyckas inte förbättra sitt sammanfattande omdöme och får också detta år 2,8. Ser man till de senaste fem årens utveckling har kommunen backat i frågan om skolans kontakter med det lokala näringslivet (-1,5) och konkurrens från kommunens verksamheter (-0,8), enligt Svenskt Näringsliv. Kommunen uppges ha förbättrat sitt betyg rörande infrastruktur och påverkan av brottslighet under samma år.

– Utvecklingen för Haparanda är ganska dyster. Gränsen för godtagbart betyg går vid 3,0. Kommunen når bara den gränsen i fem av femton frågor. Det är tydligt att kommunen måste göra genomgripande förändringar om den här utvecklingen ska kunna vändas, säger Hans Andersson.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Blandat resultat i företagsklimat

  1. Alltid så djävla synd om arbetarna. Så less man blir. Klasskillnader är en förutsättning på ett fungerande samhälle och näringsliv. Är man inte nöjd med sitt val att bli arbetare kan man flytta till Moskva eller något annat diktatoriskt kommunistland. Ett alternativ som också finns är ju att utbilda sig och lämna arbetarklassen. Valet är fritt!

  2. ja alla dessa undersökningar från sv näringsliv. vilket är ett jävla svammel. höger styrda kommuner får bättre betyg plötsligt efter ett maktskifte. fast det är samma tjänstemän/kvinnor som handlägger ärenden som före maktskiftet. nä det är bara sv näringsliv som fejkar dessa siffror. dom vill väl visa att SD-regeringen gör ett bra jobb. och dom tar inga hänsyn till arbetarnas villkor. sluta med SVAMMLET:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger