fbpx

Blandat resultat i företagsklimat

Svenskt Näringslivs enkätundersökning kring företagsklimatet ger både plus och minus i östra Norrbotten.

Övertorneå når 3,5 i det sammanfattande omdömet, vilket motsvarar riksgenomsnittet. Det är också högsta nivån någonsin för kommunen, uppger Svenskt Näringsliv.

– Det går att se vissa positiva trender i Övertorneå. Kommunen förbättrar sig på nästan samtliga områden detta år och vi ser en positiv trend när det gäller dialogen mellan företagen och kommunens beslutsfattare, säger Hans Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Pajala får 2,6 i sammanfattande omdömet, vilket är kommunens högsta sammanfattande omdöme sedan 2015, uppger Svenskt Näringsliv.

– Engagemanget för företagsklimatet bland företagen i Pajala är starkt, vilket syns på en hög svarsfrekvens. Det går också att se en positiv trend de senaste fem åren, där kommunen har förbättrat sig på alla områden förutom skolans kontakter med det lokala näringslivet och frågan om tillgång till relevant kompetens. Det bör dock understrykas att det fortsatt är från väldigt låga nivåer förbättringen sker, säger Hans Andersson.

Haparanda lyckas inte förbättra sitt sammanfattande omdöme och får också detta år 2,8. Ser man till de senaste fem årens utveckling har kommunen backat i frågan om skolans kontakter med det lokala näringslivet (-1,5) och konkurrens från kommunens verksamheter (-0,8), enligt Svenskt Näringsliv. Kommunen uppges ha förbättrat sitt betyg rörande infrastruktur och påverkan av brottslighet under samma år.

– Utvecklingen för Haparanda är ganska dyster. Gränsen för godtagbart betyg går vid 3,0. Kommunen når bara den gränsen i fem av femton frågor. Det är tydligt att kommunen måste göra genomgripande förändringar om den här utvecklingen ska kunna vändas, säger Hans Andersson.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Blandat resultat i företagsklimat

  1. Alltid så djävla synd om arbetarna. Så less man blir. Klasskillnader är en förutsättning på ett fungerande samhälle och näringsliv. Är man inte nöjd med sitt val att bli arbetare kan man flytta till Moskva eller något annat diktatoriskt kommunistland. Ett alternativ som också finns är ju att utbilda sig och lämna arbetarklassen. Valet är fritt!

  2. ja alla dessa undersökningar från sv näringsliv. vilket är ett jävla svammel. höger styrda kommuner får bättre betyg plötsligt efter ett maktskifte. fast det är samma tjänstemän/kvinnor som handlägger ärenden som före maktskiftet. nä det är bara sv näringsliv som fejkar dessa siffror. dom vill väl visa att SD-regeringen gör ett bra jobb. och dom tar inga hänsyn till arbetarnas villkor. sluta med SVAMMLET:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Pajala Pride tioårsjubilar

Pajala Pride fyller tio år. Det firades med föreläsning, panelsamtal, fest och det sedvanliga pridetåget som stolt gick genom Pajala. Jubileet till ära så delades också det nyinstiftade Norrbottens Pridepris ut till Eva Rova och Per Johansson. 

Lyckat botemedel mot stillasittande

Cykling, kultur och historia visade sig vara en lyckosam kombination som drog många till evenemanget på Aunesgården. 

Tio år av stolthet i Pajala ska firas

Det är tio år sedan Tornedalen Pride såg dagens ljus. Detta ska firas rejält under marknadsveckan med nostalgisk klubbkväll, parad och andra aktiviteter. ”Vi ska fira och minnas var det startade ifrån”, säger projektledaren Rebecka Digervall. 

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer.