fbpx

Börda för privatekonomin

I Sverige tycker nästan åtta procent av befolkningen att boendekostnaderna är en börda för privatekonomin, enligt en rapport från Statistiska centralbyrån.
Sedan 2010 har andelen som upplever boendekostnaden som en börda för privatekonomin sjunkit i nästan alla EU-länder, men i Sverige låg andelen på cirka åtta procent även 2010. Den totala boendekostnaden definieras som hyra, månadsavgift eller amortering och ränta på lån, sophantering, underhåll, reparationer samt övriga bostadskostnader. I Sverige upplever de som har lägst ekonomisk standard, ensamstående föräldrar och personer med utländsk bakgrund boendekostnaderna som en börda i större utsträckning än andra.
Ensamstående med barn är den grupp där högst andel upplever att boendekostnaden är en börda, 19 procent. Lägst är andelen bland sammanboende utan barn, två procent, och bland sammanboende med barn, åtta procent. Personer med utländsk bakgrund upplever i större utsträckning att boendekostnaderna är en börda, 15 procent. Det kan jämföras med fem procent för personer med svensk bakgrund.
Det är stora skillnader i hur man upplever sina boendekostnader inom EU. I Cypern upplever 60 procent av befolkningen boendekostnaderna som en börda och i de nordiska länderna är andelen högst i Finland på 18 procent. Danmark ligger ungefär på samma nivå som Sverige, sju procent och i Norge är andelen lägst i norden, cirka sex procent.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Börda för privatekonomin

  1. Hejsan Knapsu. Vi förstår att coronaskiten påverkar hela världen!
    Ha det bra i övrigt!

  2. Och med tanke på att så många politiker och ekonomer av olika sorter anser att fastighetsskatten i sin gamla form bör införas, så lär det bara bli dyrare. Då måste dom drabbade välja om dom skall bo kvar eller ej. Ingen lösning med höjda bostadsbidrag det ökar ju bara omsättningen (BNP) för staten. Sen beror det ju på hur snabbt skatten införs till fullo. Kanske det får till följd att obebodda hus blir sålda. Som det nu är så betalar en husägare långt ute i glesbygden lika stor avgift som en villa i Stockholms mer välsituerade kvarter, lika mycket! Bostadsrätter skall också beskattas mer..det talas om kanske ett par tusen kronor i månaden. Vad anser panelen om denna nygamla skatt?

    • Risken är att de styrande återinför fastighetsskatten men utan att ta bort denna s.k. avgift.
      Svenska politiker, oberoende av partitillhörighet brukar inte sänka skatter särskilt mycket.

    • Det förslag på fastighetsskatt som S hade för några år sedan skulle innebära att 90 procent av villaägarna skulle få betala mindre än vad de gör med dagens system. De med riktigt dyra fastigheter skulle få betala mer.
      Dagens system som infördes av regeringen Reinfeldt innebar att han själv fick en sänkning från 23.348 kr/år till 6000 kr.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ.