fbpx

”Bygg inget värmeverk!”

Köp fjärrvärme och använd de 155 miljonerna till exempelvis ett nytt badhus i Haparanda. Det är Rune Routuvaaras förslag
– Varför ska Haparanda kommun bygga ett nytt värmeverk för 155 miljoner när man i stället kan köpa stabil fjärrvärme. Pengarna kunde man i stället använda till nytt badhus och andra investeringar, säger Rune Routuvaara, styrelseordförande i kommunägda Övertorneå Energi och tidigare vd för bland annat Polarica och Nyhlén Hugosson, båda företag i miljardklassen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “”Bygg inget värmeverk!”

 1. Som om det inte blir stabil värme om kommunen bygger eget värmeverk först och främst så är väl värmeverket det enda som genererar pengar i kommunen allt annat kostar pengar som vatten och avlopp som håller på att klappa ihop och inte får vi glömma gatukvalitén heller: potthålen och asfalten delar ytan med 50/50 på många ställen

 2. Att vi har ett eget värmeverk är på lång sikt det bästa. Bygg ett stort och modernt verk så vi kan sälja överskottsvärme till finnarna. Covid-19 har visat att vi behöver vara självständiga och självförsörjande i framtiden. Vi kan inte lita på att finnarna räddar oss om det blir kris i samhället, tvärtom.

 3. Vi behöver varken Finland eller deras medborgare i Haparanda. Stäng gränsen mot finland då slipper vi deras Corona smittade befolkning.
  Åk till Ryssland!

 4. ni som vill att kommunen skall bygga åt ett värmeverk åt er tänk på oss andra som kommunen ej ens tillhandahåller fiber, avlopp och vatten och busstransporter. Mer vill ha mer och låta andra betala

  • Du väljer själv var du vill bo. På landet har du inte nära tillgång till stadens bekvämligheter men kanske andra fördelar.

   • Nu pratar jag om kommunens pengar Dvs skatten jag betalar in som företagare och löntagare har inte jag samma rättighet att ta del av kakan som du? Eller får man använda mer av skattemedels som också kommer från mig än om man bor på landet ? Egoistiskt tänkt

 5. Rune, nu är Du fel ute. Vad händer om covid hamnar i returledningen, då stängs värmen till Haparanda. Kan man stänga en gräns kan man även stänga av värmen!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.