fbpx

Byggstart för en MR-kamera i Kalix

Nu börjar bygget för den nya MR-kameran i Kalix. Till årsskiftet beräknas den första patienten tas emot.

– MR-undersökningar ökar överlag och används för fler och fler indikationer. Vi vill stärka vård- och diagnostikmöjligheterna i östra Norrbotten genom att investera i en MR-kamera på Kalix sjukhus, säger Kenneth Backgård, regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelade.

Kalix upptagningsområde har cirka 34.000 invånare och bedöms ha ett behov av cirka 1.250 undersökningar med MR-kamera per år. De undersökningarna har hittills fått utföras på andra orter och Region Norrbotten räknar med att kunna minska reskostnaderna med 700.000 kronor per år.

I dagsläget finns fyra MR-kameror inom Region Norrbotten. Två finns i Piteå, en i Sunderbyn och en i Gällivare. Dessutom finns en flyttbar MR-vagn som just nu är placerad i Kiruna.

– Patienterna som bor i östra Norrbotten behöver inte resa lika långt som tidigare och när vi har en till MR-kamera blir det också kortare väntetider, säger Maria Bergkvist, länschef Bild och funktionsmedicin.

Innan den nya MR-kameran ska tas i bruk kommer röntgensjuksköterskor att utbildas. Dessutom ska annan personal få information om säkerheten runt kameran.

Magnetkameraundersökning är en av flera undersökningsmetoder som används för att upptäcka sjukdomar och se skador i kroppen. Magnetkameran kan också användas för att se om en behandling, till exempel en strålbehandling eller en operation, har haft effekt.

Ingen röntgenstrålning används när du undersöks med magnetkamera. Därför kan patienter undersökas flera gånger utan att riskera att påverkas av strålning.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.