fbpx

Byggstart för en MR-kamera i Kalix

Nu börjar bygget för den nya MR-kameran i Kalix. Till årsskiftet beräknas den första patienten tas emot.

– MR-undersökningar ökar överlag och används för fler och fler indikationer. Vi vill stärka vård- och diagnostikmöjligheterna i östra Norrbotten genom att investera i en MR-kamera på Kalix sjukhus, säger Kenneth Backgård, regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelade.

Kalix upptagningsområde har cirka 34.000 invånare och bedöms ha ett behov av cirka 1.250 undersökningar med MR-kamera per år. De undersökningarna har hittills fått utföras på andra orter och Region Norrbotten räknar med att kunna minska reskostnaderna med 700.000 kronor per år.

I dagsläget finns fyra MR-kameror inom Region Norrbotten. Två finns i Piteå, en i Sunderbyn och en i Gällivare. Dessutom finns en flyttbar MR-vagn som just nu är placerad i Kiruna.

– Patienterna som bor i östra Norrbotten behöver inte resa lika långt som tidigare och när vi har en till MR-kamera blir det också kortare väntetider, säger Maria Bergkvist, länschef Bild och funktionsmedicin.

Innan den nya MR-kameran ska tas i bruk kommer röntgensjuksköterskor att utbildas. Dessutom ska annan personal få information om säkerheten runt kameran.

Magnetkameraundersökning är en av flera undersökningsmetoder som används för att upptäcka sjukdomar och se skador i kroppen. Magnetkameran kan också användas för att se om en behandling, till exempel en strålbehandling eller en operation, har haft effekt.

Ingen röntgenstrålning används när du undersöks med magnetkamera. Därför kan patienter undersökas flera gånger utan att riskera att påverkas av strålning.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.