fbpx

Byggstart för en MR-kamera i Kalix

Nu börjar bygget för den nya MR-kameran i Kalix. Till årsskiftet beräknas den första patienten tas emot.

– MR-undersökningar ökar överlag och används för fler och fler indikationer. Vi vill stärka vård- och diagnostikmöjligheterna i östra Norrbotten genom att investera i en MR-kamera på Kalix sjukhus, säger Kenneth Backgård, regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelade.

Kalix upptagningsområde har cirka 34.000 invånare och bedöms ha ett behov av cirka 1.250 undersökningar med MR-kamera per år. De undersökningarna har hittills fått utföras på andra orter och Region Norrbotten räknar med att kunna minska reskostnaderna med 700.000 kronor per år.

I dagsläget finns fyra MR-kameror inom Region Norrbotten. Två finns i Piteå, en i Sunderbyn och en i Gällivare. Dessutom finns en flyttbar MR-vagn som just nu är placerad i Kiruna.

– Patienterna som bor i östra Norrbotten behöver inte resa lika långt som tidigare och när vi har en till MR-kamera blir det också kortare väntetider, säger Maria Bergkvist, länschef Bild och funktionsmedicin.

Innan den nya MR-kameran ska tas i bruk kommer röntgensjuksköterskor att utbildas. Dessutom ska annan personal få information om säkerheten runt kameran.

Magnetkameraundersökning är en av flera undersökningsmetoder som används för att upptäcka sjukdomar och se skador i kroppen. Magnetkameran kan också användas för att se om en behandling, till exempel en strålbehandling eller en operation, har haft effekt.

Ingen röntgenstrålning används när du undersöks med magnetkamera. Därför kan patienter undersökas flera gånger utan att riskera att påverkas av strålning.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Solpark planeras i Korpikylä

Det finns långt gångna planer på en stor solpark i Korpikylä som ska kunna leverera energi till 18.000 villor. Pia Hulkoff (SJVP) berättar att bakgrunden är att det råder stor brist på energi för företagsetableringar i kommunen. 

Startar ungdomsförbund

SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund, har väckts till liv i Haparanda efter årtionden av frånvaro.
– Jag får chansen att påverka politiken och göra ungdomars röster hörda, säger Anna Ollinen, 17 år.

Särkilax Maria skapad av ett enda stycke

Det var bara ett år sedan som det definitiva beslutet togs att uppföra en staty vid Särkilax kyrka norr om centralorten Övertorneå. Nu är statyn som döpts till Särkilax Maria uppförd och i lördags invigdes den.