fbpx

Byta nakenbilder kan leda till åtal

Skicka bilder med sexuellt innehåll har blivit allt vanligare bland unga på nätet. Det många inte vet är att det kan vara brottsligt.

I ett pressmeddelande upplyser polisen om att brottet kan vara både att skicka oönskade bilder och att be den andra personen om en bild som sedan sprids vidare.

– Jag tror att de flesta vet att det är moraliskt fel men i stunden framför telefonen kanske de inte tänker på att det är ett brott som kan leda till åtal, rättegång och att socialtjänsten blir inblandad. Det är bra om vuxna runt omkring tar ansvar, inte bara för att guida barnen i hur man beter sig mot andra i verkligheten, utan även på nätet för det är lika verkligt, säger Therése Hahne, som utreder internetrelaterade sexualbrott mot barn.

Uppmaningen är att denna typ av brott ska polisanmälas så snabbt som möjligt, eftersom det påverkar möjligheterna att utreda händelsen. De uppgifter polisen behöver är användarnamn och visningsnamn för den som blivit utsatt och gärningspersonen, samt vilken plattform det har skett på och vilken tid. Skärmdumpar är också viktiga.

– Tyvärr väljer många att inte anmäla eftersom de skäms och ser sig själva som delansvariga för att brottet skett. Det här är helt fel, de är brottsoffer och ingenting annat. Om de flesta istället väljer att anmäla synliggörs omfattningen av brottsligheten och då finns större chanser att polisen kan prioritera den här typen av brott och satsningar på förebyggande arbete, säger Jan Olsson på Nationellt it-brottscenter.

Polisen går under höstlovet ut med en riktad kampanj på Snapchat med information om att detta faktiskt kan vara brottsligt men även att avstigmatisera denna typ av brott. ”Det är aldrig personen som blivit utsatt som bär skulden”.

På polisens hemsida ges tips till vuxna, vad de kan göra. Det handlar bland annat om att ta reda på vilka appar barnen använder och att berätta att om någon ber en minderårig om nakenbilder så begår hen ett brott.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Byta nakenbilder kan leda till åtal

 1. Men byta kön är ok enligt skolan redan innan man är byxmyndig. Hitta bara din sexualitet säger vissa lärare. Hallå det gör man naturligtvis ändå utan påtvingat hbtq svammel. Men det verkar roligare ”på den andra sidan” ljudet lockropen och kön att byta kön tillbaka växer. Skattebetalarna betalar denna politik

  • Ursäkta, men VAD har artikeln med skolan att göra??
   Artikeln handlar om att det är förbjudet att dela/byta nakenbilder…

   • Tar upp ämnet med den mest passande rubriken fröken då jag tycker att det är extremt viktigt att belysa det problemet. Har du nåt emot det?

    • Sverigevän: Jag trodde att kommentarerna skulle handla om artikeln inte kommentarer om ”vad som helst som ploppar upp i huvudet”…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.