fbpx

Bytt till öppet fibernät

Öppna fibernät blir allt vanligare runt om i landet. Vilket innebär fler valmöjligheter på fiberleverantör för exempelvis folk som hyr lägenhet. I vissa fall kan byte till öppet nät förvirra kunderna, som nu när Haparanda bostäder har bytt från fast nät till öppet.
När man är ansluten till ett öppet nät kan man själv välja från ett utbud av konkurrerande bredbandstjänster från olika leverantörer. I flerbostadshus eller lägenheter är det föreningen eller hyresvärden som tillhandahåller huruvida fastigheten är ansluten till ett öppet eller låst fibernät. Habo hade tidigare låst nät i sina fastigheter men har nu bytt leverantör.
– En orsak är att Telenor hade låst nät, nu är det Telia öppen fiber vilket innebär att vi kan ta in fler leverantörer, kunden kan alltså välja fler, säger Karl-Axel Kyösti, vd på Haparanda bostäder.
I samband med nätväxlingen så har vissa hyresgäster som har Telenor som leverantör råkat ut för en prishöjning i sina abonnemang, bland annat en man som uppgiven hörde av sig till HB. Dock ligger det inte på hyresvärdens bord att hantera höjningar på bredbandsavgifter.
– Det är inget vi roddar med, det är mellan kunden och leverantören, säger Karl-Axel Kyösti.
Är det många hyresgäster som har hört av sig och påpekat detta?
– Inte jätte många men det är klart att det kan bli problem i växlingen. Men då måste man själv ta det med leverantören, förklarar Kyösti.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Bytt till öppet fibernät

 1. Resultaten. Hur hade du annars tänkt bo? Allt kostar.var du än bor

  • @Gatubarnet

   Som sagt bor själv i eget hus. Kopplar jag bort t ex tv så får jag ju billigare boende.

   Men i de här fallet när man kopplat bort tv (jovisst gratiskanalerna finns där, men inte betal tv som det ingick förut).

   Fiber blev också dyrare när hyresbolaget inte längre betalar nätavgiften.

   Men i de här fallet betalar hyresgästen samma avgift har tom blivit hyreshöjningar. Vart går hyran om allt ska bekostas separat av hyresgästen?

 2. Resultaten. Du måste nog tänka om lite grann där. Hyresvärden hade lika gärna kunnat skippa att dra in fiber överhuvudtaget. Precis som jag själv har behövt betala för indragning av fiber i vårat hus måste även en hyresvärd betala för indragning i ett lägenhetshus. Dessutom kanske även byta ut befintliga cat kablar till varje lägenhet om standarden är allt för låg sen tidigare. Fördelen du även har med fiber är att den oftast är betydligt stabilare pga hastigheten och till ett oftast lägre pris. Prishöjningar inom internet/tv under det sista decenniet är väldigt låga om man zoomar ut och jämför med annat.

  • @Thinker

   Nu har ju bla dessa bostäderna fiber sedan länge och kabel tv.

   Skillnaden är bara att fibern blev dyrare och kabel tv försvann. Båda av dessa saker har tagits från hyran det är därför dessa tagits bort och ändrats. Vilket ju är en försämring för den enskilda hyresgästen.

   Det här berör inte mig personligen då jag bor i eget hus. Men tar jag bort någon tjänst i mitt hus så får jag ju billigare boende!

   Okej att alla hyresbostäder har inte haft fiber eller inkluderat kabel tv. Men just Haparanda Bostäder har ju haft så. Därför ifrågasätter jag att varför blir det inga hyressänkningar när man försämrar något.

 3. Jag tycker dem borde ge lägre hyra. Kabel tv och billig låst internet (gruppavtal) är delvis betald från hyran. Där är alla med och betalar. Öppen fiber kostar ingenting hyresvärden! Därför är det senare även dyrare alternativ.

  Allt blir bara sämre med att bo på hyra. Allt som är bra försvinner. Många nya lägenheter ingår inte ens tvättstuga, värme eller varmvatten. De sakerna som just dyra i egna villor! Men hyrorna då de bara höjs!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.