fbpx

Charlotte Kalla-statyn vandaliserad

TÄRENDÖ: Statyn över skidåkaren Charlotte Kalla, som restes i hembyn Tärendö 2010 efter initiativ av Jan-Erik Blomquist och kommunalrådet Bengt Niska, har vandaliserats – och återställts igen av konstnären Gunnar Hansson, som skapade statyn.

Vandaliseringen skedde någon gång i slutet av maj i år men upptäcktes inte med en gång. Bland annat blev båda skidorna tillverkade i koppar sönderbrutna. Dådet kan ha ett samband med en vandalisering av byggnaderna på festplatsen Tärendöholmen under samma tidsperiod.

Jan-Erik Blomquist, som bott i Tärendö över 30 år, blev både ledsen och arg. Han tog direkt initiativet att få statyn återställd, vilket nu har gjorts.

”Inte fullvuxna i huvudet”

– Jag kan inte tänka mig att någon tycker illa om Charlotte Kalla, som är älskad i hela skidvärlden. Det verkar ha varit ett rent slyngeldåd av personer som fysiskt är vuxna att orka bryta sönder kopparskidor, men som inte ännu är fullvuxna i huvudet, säger Jan-Erik Blomquist.

Hösten 2019 vandaliserades statyn av Zlatan Ibrahimovitc i Malmö efter att han hade gått in som delägare i Hammarby, konkurrent till Malmö FF. I Charlotte Kalla är det svårt att finna några som helst liknande motiv. Charlotte Kalla har enligt Blomquist tagit händelsen med fattning.

Mer detaljer finns att läsa i HB:s papperstidning.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Charlotte Kalla-statyn vandaliserad

  1. Enligt insändares inlägg om miserabla förhållanden på våra äldreboenden! Fakta är att 80 % av rikets 290 kommuner styrs av borgerliga höger partier!!

  2. Charlotte kalla har väl inte gjort någon eller några människor illa genom sin skididrott. Det kan ha varit människor som har varit höga pga droger av olika slag. De har fått någon slags dille eller tuppjuck i skallen. På tal om fängelse mat fick höra talas om att fängelse mat är tom bättre och godare än mat på äldre boende. Det beror på att vissa interner har varit suveräna kockar tidigare Det har fått privilegiet att utöva som kock i fängelset.

    • Kvalificerat svammel! Orsaken till att fängelset har bättre mat än på äldreboenden är att fångarna ställer till med bråk och hotar personal om de inte får det de vill ha. De gamla på ålderdomshemmet, ute på äldreboendena har inget att sätta emot… säger dom något eller protesterar mot brysk behandling, dålig mat, inte få gå ut osv så blir de kallade för gnällkärring eller gnällgubbe. Tyvärr så blir dom vanligtvis nerdrogade av personalen så dom inte orkar gnälla och bråka.

  3. Äsch… bort med skräpet! Varför lägga en massa pengar på statyer när det skall sparas överallt nuförtiden? Pengar till skräpkultur och svammel det finns det minsann! Det finns betydligt viktigare att lägga pengarna på. T ex de gamla på äldreboendena får numera inte ens lingonsylt till maten längre (för dyrt), får ingen läsk (för dyrt), får knappt gå ut (för dyrt… finns inte tillräckligt med personal) osv. De gamla lever som i en fångvårdsanstalt.

    • Elände, elände, elände. Helt rätt med en staty, som uppskattning för en framgångsrik karriär. Som norrbottning är jag riktigt stolt över hennes bedrifter i skidspåren. Tack Charlotte för många timmars spänning framför tv-apparaten!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ. 

Stine fann lugnet i norr

Konstnären Stine Vuokila tröttnade på livet i storstaden och sedan tog livet henne till Tervola och sedan Torneå. Hennes färgglada verk utstrålar glädje.