fbpx

Charlotte Kalla-statyn vandaliserad

TÄRENDÖ: Statyn över skidåkaren Charlotte Kalla, som restes i hembyn Tärendö 2010 efter initiativ av Jan-Erik Blomquist och kommunalrådet Bengt Niska, har vandaliserats – och återställts igen av konstnären Gunnar Hansson, som skapade statyn.

Vandaliseringen skedde någon gång i slutet av maj i år men upptäcktes inte med en gång. Bland annat blev båda skidorna tillverkade i koppar sönderbrutna. Dådet kan ha ett samband med en vandalisering av byggnaderna på festplatsen Tärendöholmen under samma tidsperiod.

Jan-Erik Blomquist, som bott i Tärendö över 30 år, blev både ledsen och arg. Han tog direkt initiativet att få statyn återställd, vilket nu har gjorts.

”Inte fullvuxna i huvudet”

– Jag kan inte tänka mig att någon tycker illa om Charlotte Kalla, som är älskad i hela skidvärlden. Det verkar ha varit ett rent slyngeldåd av personer som fysiskt är vuxna att orka bryta sönder kopparskidor, men som inte ännu är fullvuxna i huvudet, säger Jan-Erik Blomquist.

Hösten 2019 vandaliserades statyn av Zlatan Ibrahimovitc i Malmö efter att han hade gått in som delägare i Hammarby, konkurrent till Malmö FF. I Charlotte Kalla är det svårt att finna några som helst liknande motiv. Charlotte Kalla har enligt Blomquist tagit händelsen med fattning.

Mer detaljer finns att läsa i HB:s papperstidning.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Charlotte Kalla-statyn vandaliserad

 1. Enligt insändares inlägg om miserabla förhållanden på våra äldreboenden! Fakta är att 80 % av rikets 290 kommuner styrs av borgerliga höger partier!!

 2. Charlotte kalla har väl inte gjort någon eller några människor illa genom sin skididrott. Det kan ha varit människor som har varit höga pga droger av olika slag. De har fått någon slags dille eller tuppjuck i skallen. På tal om fängelse mat fick höra talas om att fängelse mat är tom bättre och godare än mat på äldre boende. Det beror på att vissa interner har varit suveräna kockar tidigare Det har fått privilegiet att utöva som kock i fängelset.

  • Kvalificerat svammel! Orsaken till att fängelset har bättre mat än på äldreboenden är att fångarna ställer till med bråk och hotar personal om de inte får det de vill ha. De gamla på ålderdomshemmet, ute på äldreboendena har inget att sätta emot… säger dom något eller protesterar mot brysk behandling, dålig mat, inte få gå ut osv så blir de kallade för gnällkärring eller gnällgubbe. Tyvärr så blir dom vanligtvis nerdrogade av personalen så dom inte orkar gnälla och bråka.

 3. Äsch… bort med skräpet! Varför lägga en massa pengar på statyer när det skall sparas överallt nuförtiden? Pengar till skräpkultur och svammel det finns det minsann! Det finns betydligt viktigare att lägga pengarna på. T ex de gamla på äldreboendena får numera inte ens lingonsylt till maten längre (för dyrt), får ingen läsk (för dyrt), får knappt gå ut (för dyrt… finns inte tillräckligt med personal) osv. De gamla lever som i en fångvårdsanstalt.

  • Elände, elände, elände. Helt rätt med en staty, som uppskattning för en framgångsrik karriär. Som norrbottning är jag riktigt stolt över hennes bedrifter i skidspåren. Tack Charlotte för många timmars spänning framför tv-apparaten!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Så kan Kamprads arv utveckla Tornedalen

Haparandabladet bjöd in några erfarna näringslivsstrateger och politiker för att intervjua dem om idéer för utveckling i Tornedalen. Mötet ledde till sju projekt för företagsutveckling i Tornedalen, som alla borde kunna finansieras av de 570 miljoner som finns kvar från Ingvar Kamprads testamente,

Solpark planeras i Korpikylä

Det finns långt gångna planer på en stor solpark i Korpikylä som ska kunna leverera energi till 18.000 villor. Pia Hulkoff (SJVP) berättar att bakgrunden är att det råder stor brist på energi för företagsetableringar i kommunen.