fbpx

Coronatester vid gränsen

Inom kort kommer coronainformation, med möjligheter till provtagning, vara aktuellt vid gränsövergången i Torneå.

Verksamheten startar tidigast den sista augusti. Verksamheten kommer att verka i containrar – i en tas prover och i en annan ges rådgivning.

– I fortsättningen kommer resenärer som återvänder från Sverige och har sympton och misstanke om coronasmitta att hänvisas till coronatest.

Personer utan symptom får frivilligt ta del av coronarådgivning.

Förutom personer som återvänder till Finland kommer samtliga coronatester i Torneå att utföras där.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Coronatester vid gränsen

 1. Historien upprepar sig, fast i omvänd ordning. För 80-talet år sedan avlusade vi alla som kom från öst, då var vi rädda för harmlösa löss. I nuet blir vi avcoronade av grannen i öst, därför att de är rädda för harmlösa covid-19. Löss och covid hör ju till bådas vardag. Märkligt?

  • Harmlösa covid-19?
   Ett hån mot 6000 döda i Sverige och många fler runt om i världen.
   Kalla det harmlöst visar på skribentens förstånd.

   • I Sverige dör omkring 90000 per år, utan det skulle vi inte kunna existera. Det flesta snorar inte ens av covid-19 och årlig influensa släcker också flera tusen liv. Åldersskörheten tillhör livets gång, kollilivet är inget att se fram emot.

    • I skogen utanför Happis begravdes skyndsamt ett antal kroppar i en gemensam grop, där hade man sann anledning till rädsla, hotet var kolera. Där skulle de drabbade ha varit lika nöjda med harmlös covid som Hasse Alfredson var i monologen ”spiken i foten”.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Rennäringens framtid – mot kollaps

Flera koncessionssamebyar har förlorat hundratals renar till stora ekonomiska värden. Det talas om miljonförluster och inom rennäringen befarar flera representanter en förestående kollaps. HB har intervjuat talespersoner för samtliga åtta koncessionssamebyar i länet.

Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

Sattajärvi Sameby inbjuder nu alla som har jakthundar till sin renhage med 700 renar att komma och göra sin hund ren-ren. Det vill säga att jakthunden jagar vilt – och inte driver renar under jakten.– Telefonen har gått varm. Intresset verkar stort från jägarna, säger renägaren Johanna Finnholm, Pajala.

Fiskeprojekten som satt Tornedalen på kartan

Vi har i Haparandabladet följt projektet från starten med några olika projektledare och en rad olika projekt som har genomförts. Av de beviljade 12,9 miljoner kronorna finns i dag 228.000 kronor kvar. Totalt har 17 projekt beviljats stöd, varav sju är avslutade. Två har fått avslag.

Övertorneåpolitikernas affärer

I Övertorneå driver sju av 14 toppolitiker företag. De representerar flera partier, inklusive vänsterpartiet. Men socialdemokraterna engagerar sig i kommunala bolag i stället. Fem av de sju privata politikerföretagarna gjorde affärer med kommunen 2018-2020.

Pajalapolitikernas affärer

Toppolitikerna i Pajala är inga entreprenörssjälar. I Haparanda driver i princip varenda toppolitiker egna företag. I Pajala är endast fyra av tretton aktiva företagare. En enda politiker gör affärer med kommunen.

27 projekt som utvecklat Tornedalen

Totalt cirka 25,5 miljoner har gått till 39 prioriterade projekt. Det handlar om Lokalt Ledd Utveckling Tornedalen 2020. De projektmedel som återstår från avslutade projekt används för att genomföra ytterligare projekt som kommer att avslutas under 2021.

Norra Skog svarar på kritiken mot avverkning

– Jag delar inte uppfattningen av vi har skövlat skog vid slutavverkningen vid Muonionvaara, säger på Henric Bucht, fältområdeschef på Norra Skog, med tanke på turistentreprenören som i tisdagens HB ansåg att Norra Skog inte tagit hänsyn till naturvärdesskog vid avverkningen.