Covid-19 inom olika yrkesgrupper

Förekomst av sjukdomsfall i covid-19 i Sverige skiljer sig åt mellan yrkesgrupper i befolkningen, enligt en genomgång som Folkhälsomyndigheten har gjort.

Folkhälsomyndigheten har i en enkel inledande undersökning tittat på sjukdomsfall med koppling till covid-19 utifrån yrke. Detta genom att samköra uppgifter från myndighetens databas över anmälningspliktiga sjukdomar med Statistiska centralbyråns (SCB) uppgifter om yrkesgrupper. Personer som har diagnosticerats med covid-19 under perioden den 13 mars till den 27 maj har tagits med.

De yrkesgrupper som i högre grad diagnostiseras med covid-19 under perioden är taxiförare och buss- och spårvagnsförare. Enligt resultaten har inte personal inom för- och grundskolan samt gymnasium inte haft en högre förekomst av covid-19-diagnos än övriga yrkesgrupper.

Sjuklighet kan påverkas av faktorer som olika livsvillkor, levnadsvanor och underliggande sjukdomar, men uppgifter om detta ingår inte i denna första beskrivande analys, däremot planeras uppföljande analyser till senare, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Under perioden den 13 mars till den 27 maj har personal inom vård och omsorg provtagits i större utsträckning än andra yrkesgrupper. Den utökade provtagningen gör att det inte går att jämföra förekomsten av covid-19 mot övriga yrkesgrupper på ett korrekt sätt. Därför har personal inom vård- och omsorg exkluderats i Folkhälsomyndighetens genomgång. 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Covid-19 inom olika yrkesgrupper

  1. Svårt att hitta statistiken över hur många av våra nya landsmän som avlidit av Covid-19 smittan. Vore upplysande att få se den. En del påstår ju att smittan ej drabbar överklassen om jag så skriver. Nån som vet mer om detta?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Vill införa gränspass

Tornedalsrådet föreslår att ett så kallat gränspass tas i bruk. Tanken är att säkerställa fri rörlighet och ett normalt liv för invånare och näringsliv i gränskommunerna.

Hon blir ny skolchef

Det har stått klart att ny barn- och utbildningschef, tillika skolchef, skulle anställas under sommaren. Av totalt tiotalet sökande fastnade kommunen för Marie Simonsson.

Gropen är till salu

Ägarbolaget till gropen, Destination Gränsstaden Fastigheter ab, hittar inga aktörer som är villiga att satsa på en etablering i Haparanda.

”Bygg inget värmeverk!”

– Varför ska Haparanda kommun bygga ett nytt värmeverk för 155 miljoner när man i stället kan köpa stabil fjärrvärme. Pengarna kunde man i stället använda till nytt badhus och andra investeringar, säger Rune Routuvaara, styrelseordförande i kommunägda Övertorneå Energi och tidigare vd för bland annat Polarica och Nyhlén Hugosson, båda företag i miljardklassen.

Förre kommunchefens företagsgrupp rasar ihop

HAPARANDA Förre kommunchefen i Haparanda Patrik Ojas företagskoncern rasar nu fullständigt. Ytterligare fem företag har försatts i konkurs. Han drev liksom Mikael Fahlander många bolag där osäkra fordringar på andra koncernföretag räddade en i övrigt ganska tom balansräkning.