fbpx

Covid-19 inom olika yrkesgrupper

Förekomst av sjukdomsfall i covid-19 i Sverige skiljer sig åt mellan yrkesgrupper i befolkningen, enligt en genomgång som Folkhälsomyndigheten har gjort.

Folkhälsomyndigheten har i en enkel inledande undersökning tittat på sjukdomsfall med koppling till covid-19 utifrån yrke. Detta genom att samköra uppgifter från myndighetens databas över anmälningspliktiga sjukdomar med Statistiska centralbyråns (SCB) uppgifter om yrkesgrupper. Personer som har diagnosticerats med covid-19 under perioden den 13 mars till den 27 maj har tagits med.

De yrkesgrupper som i högre grad diagnostiseras med covid-19 under perioden är taxiförare och buss- och spårvagnsförare. Enligt resultaten har inte personal inom för- och grundskolan samt gymnasium inte haft en högre förekomst av covid-19-diagnos än övriga yrkesgrupper.

Sjuklighet kan påverkas av faktorer som olika livsvillkor, levnadsvanor och underliggande sjukdomar, men uppgifter om detta ingår inte i denna första beskrivande analys, däremot planeras uppföljande analyser till senare, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Under perioden den 13 mars till den 27 maj har personal inom vård och omsorg provtagits i större utsträckning än andra yrkesgrupper. Den utökade provtagningen gör att det inte går att jämföra förekomsten av covid-19 mot övriga yrkesgrupper på ett korrekt sätt. Därför har personal inom vård- och omsorg exkluderats i Folkhälsomyndighetens genomgång. 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Covid-19 inom olika yrkesgrupper

  1. Svårt att hitta statistiken över hur många av våra nya landsmän som avlidit av Covid-19 smittan. Vore upplysande att få se den. En del påstår ju att smittan ej drabbar överklassen om jag så skriver. Nån som vet mer om detta?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka