fbpx

Covid-19 inom olika yrkesgrupper

Förekomst av sjukdomsfall i covid-19 i Sverige skiljer sig åt mellan yrkesgrupper i befolkningen, enligt en genomgång som Folkhälsomyndigheten har gjort.

Folkhälsomyndigheten har i en enkel inledande undersökning tittat på sjukdomsfall med koppling till covid-19 utifrån yrke. Detta genom att samköra uppgifter från myndighetens databas över anmälningspliktiga sjukdomar med Statistiska centralbyråns (SCB) uppgifter om yrkesgrupper. Personer som har diagnosticerats med covid-19 under perioden den 13 mars till den 27 maj har tagits med.

De yrkesgrupper som i högre grad diagnostiseras med covid-19 under perioden är taxiförare och buss- och spårvagnsförare. Enligt resultaten har inte personal inom för- och grundskolan samt gymnasium inte haft en högre förekomst av covid-19-diagnos än övriga yrkesgrupper.

Sjuklighet kan påverkas av faktorer som olika livsvillkor, levnadsvanor och underliggande sjukdomar, men uppgifter om detta ingår inte i denna första beskrivande analys, däremot planeras uppföljande analyser till senare, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Under perioden den 13 mars till den 27 maj har personal inom vård och omsorg provtagits i större utsträckning än andra yrkesgrupper. Den utökade provtagningen gör att det inte går att jämföra förekomsten av covid-19 mot övriga yrkesgrupper på ett korrekt sätt. Därför har personal inom vård- och omsorg exkluderats i Folkhälsomyndighetens genomgång. 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Covid-19 inom olika yrkesgrupper

  1. Svårt att hitta statistiken över hur många av våra nya landsmän som avlidit av Covid-19 smittan. Vore upplysande att få se den. En del påstår ju att smittan ej drabbar överklassen om jag så skriver. Nån som vet mer om detta?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.