fbpx

Covid-19 inom olika yrkesgrupper

Förekomst av sjukdomsfall i covid-19 i Sverige skiljer sig åt mellan yrkesgrupper i befolkningen, enligt en genomgång som Folkhälsomyndigheten har gjort.

Folkhälsomyndigheten har i en enkel inledande undersökning tittat på sjukdomsfall med koppling till covid-19 utifrån yrke. Detta genom att samköra uppgifter från myndighetens databas över anmälningspliktiga sjukdomar med Statistiska centralbyråns (SCB) uppgifter om yrkesgrupper. Personer som har diagnosticerats med covid-19 under perioden den 13 mars till den 27 maj har tagits med.

De yrkesgrupper som i högre grad diagnostiseras med covid-19 under perioden är taxiförare och buss- och spårvagnsförare. Enligt resultaten har inte personal inom för- och grundskolan samt gymnasium inte haft en högre förekomst av covid-19-diagnos än övriga yrkesgrupper.

Sjuklighet kan påverkas av faktorer som olika livsvillkor, levnadsvanor och underliggande sjukdomar, men uppgifter om detta ingår inte i denna första beskrivande analys, däremot planeras uppföljande analyser till senare, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Under perioden den 13 mars till den 27 maj har personal inom vård och omsorg provtagits i större utsträckning än andra yrkesgrupper. Den utökade provtagningen gör att det inte går att jämföra förekomsten av covid-19 mot övriga yrkesgrupper på ett korrekt sätt. Därför har personal inom vård- och omsorg exkluderats i Folkhälsomyndighetens genomgång. 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Covid-19 inom olika yrkesgrupper

  1. Svårt att hitta statistiken över hur många av våra nya landsmän som avlidit av Covid-19 smittan. Vore upplysande att få se den. En del påstår ju att smittan ej drabbar överklassen om jag så skriver. Nån som vet mer om detta?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN