fbpx

Uppdatering 2: Cyklist svårt skadad i krock

En allvarlig trafikolycka inträffade strax för halv fyra på fredagseftermiddagen när en personbil och en cyklist krockade i korsningen mellan Marielundsvägen och Väg 99 i Haparanda.

— Det är en cyklist som har blivit påkörd, skadeläget är allvarligt. Cyklisten är en vuxen man, vilken ålder han är kan jag inte svara på, säger Lars-Gunnar Huhta, yttrebefäl på räddningstjänsten i Haparanda.

Mannen fördes med ambulans till Kemi.

Två ambulanser och två brandbilar fanns på plats.

Det är i nuläget oklart hur olyckan gick till men polisen förhörde föraren av personbilen och vittnen till olyckan.

Framkomligheten i trafiken var begränsad och stängdes av helt förbi olycksplatsen under ett kortare tag. Strax före klockan 16 flöt trafiken som vanligt igen.

Uppdatering 1:

Händelseförloppet vid trafikolyckan är klargjort. Cyklisten kom norrifrån från Övertorneå på Väg 99 och bilisten kom från Haparanda och skulle svänga in till Marielund.

— Ingen av dem uppmärksammade den andra, säger Lars-Gunnar Huhta, yttrebefäl på räddningstjänsten i Haparanda.

Det var civila som kom först till platsen och startade med första hjälpen till ambulansen anlände.

— De hjälpte till mycket genom att stoppa upp blödningen. Vi är oerhört tacksamma för att de stannade och hjälpte till, säger yttrebefäl.

Uppdatering 2:

Föraren av personbilen var en kvinna i övre medelåldern. Hon togs omhand direkt på plats av ambulanssjukvårdare. Anledningen till att cyklisten fördes till sjukhus i Finland är oklar. Varken räddningstjänst, polis eller SOS har i skrivande stund någon uppgift om det att lämna till media.

Det Lars-Gunnar Huhta, yttrebefäl på räddningstjänsten i Haparanda däremot vet är att ambulanstransporten dirigerades om:
— Jag hade beställt en ambulanshelikopter till Sunderby sjukhus. Det tar 45 minuter för den att flyga från Gällivare, men jag vet inte om det blev ändrat för att det skulle gå snabbare för ambulansflyg att möta upp ambulansen i Finland eller om det var för att cyklisten var finsk medborgare. Eller om det fanns någon annan anledning. Jag hade fullt upp med att dirigera trafiken och se till att inte fler skadades. Det var mycket trafik vid den tidpunkten, säger yttrebefäl till HB.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Uppdatering 2: Cyklist svårt skadad i krock

 1. Fy vad ni gnäller på ett äckligt sätt,. Det är en klar minoritet som kör sådär respektlöst som ni beskriver.

 2. Många bilister i Haparanda tror att dom har företräde överallt.
  Har vid flera tillfällen nästan blivit påkörd på övergångsstället i marielund vid ishallen.
  Övergångsstället är väl uppmärkt med skyltar och markering på asfalten.
  Trots det så kör bilisterna över när man är på övergångsstället.
  Ingen respekt mot fotgängarna.

 3. Bilisterna i Haparanda har NOLL respekt, NOLL hänsyn och NOLL omdöme! Flera gånger har jag nästan blivit påkörd av bilister mitt i Haparanda centrum då jag gått på övergångställe. Bilföraren körde rakt fram mot mig som gick på övergångstället, bromsade inte in, stannade inte och jag fick istället kasta mig undan.

  Samma sak med parkerandet i centrum… idiotiska bilförare parkerar överallt, på trottoarer och till och med mitt på övergångstället. Då jag påtalade att det var ett övergångsställe fick jag till svars; ”ring polisen” av en gapskrattade finne som gick in på banken.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.