fbpx

Dessa får passera den finska gränsen

TORNEDALEN: Förutom bland annat återresa till landet får till exempel arbetspendling fortsätta med intyg om arbetets nödvändighet.

Till nödvändig arbetspendling och annan nödvändig trafik hör följande:

Anställda inom hälsovården och räddningstjänsten, hälsoforskning och äldreomsorg.

Ansällda inom transport och logistik.

Arbetstagare i ett permanent arbetsförhållande som arbetar inom en naturlig pendlingsregion vid gränsen mot Sverige eller Norge.

Resenärer med tvingande familjeärenden (till exempel begravningar och rätt att träffa sina barn).

Alltså ändras inte definition av nödvändig trafik över gränsen.

Det uppges att huvudregeln är att alla som anländer till Finland är skyldiga att följa hälsovårdsmyndigheternas anvisningar om karantän i 14 dagar – detta uppges inte gälla personal inom akutvård, godstransport och räddningsjänst.

Men de som behöver arbetspendla till Sverige och Norge ska bland annat undvika närkontakt och allmänna platser, som i karantän, när de befinner sig i Finland.

Och de som bor i Sverige eller Norge och arbetar i Finland bör, om möjligt, hålla sig i karantänliknande förhållanden i Finland samt i hemlandet.

Fler instruktioner finns på finska gränsbevakningsväsendets hemsida raja.fi.

 

 

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Dessa får passera den finska gränsen

 1. på annan plats läser jag att Finland häver sin Karantän av Nyland och Helsinki..blir det måntro fritt att resa i Tornedalen också..finns det ingen rättslig grund att ha Nyland och Helsinki isolerade så finns det knappast i Nordwest heller…

 2. Bygg en mur runt Kalix. Trött på alla missbrukare och kriminella från Kalix som terroriserar befolkningen i Haparanda.

 3. Nu kan du se hur mycket vi har behövt de finska besökarna på denna gränsen. butikerna är tomma och det finns inga konsumenter …

 4. Jättebra att gränsen nu är stängd. Torneås kriminella och Palle Runqvist kan inte komma till Sverige.

 5. Jättebra att gränsen nu är stängd. Happis kriminella kan inte komma till Finland, eller är det också arbetstrafik😂😂

 6. Låt arbetspendlarna bo på vårt vackra anrika Stadshotell i Haparanda då det nu står tomt i dessa Corona virusets tider.
  Hotellet är ju kulturhistorskt också och behövs i Haparanda också efter att krisen är över.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.