fbpx

Dessa får passera den finska gränsen

TORNEDALEN: Förutom bland annat återresa till landet får till exempel arbetspendling fortsätta med intyg om arbetets nödvändighet.

Till nödvändig arbetspendling och annan nödvändig trafik hör följande:

Anställda inom hälsovården och räddningstjänsten, hälsoforskning och äldreomsorg.

Ansällda inom transport och logistik.

Arbetstagare i ett permanent arbetsförhållande som arbetar inom en naturlig pendlingsregion vid gränsen mot Sverige eller Norge.

Resenärer med tvingande familjeärenden (till exempel begravningar och rätt att träffa sina barn).

Alltså ändras inte definition av nödvändig trafik över gränsen.

Det uppges att huvudregeln är att alla som anländer till Finland är skyldiga att följa hälsovårdsmyndigheternas anvisningar om karantän i 14 dagar – detta uppges inte gälla personal inom akutvård, godstransport och räddningsjänst.

Men de som behöver arbetspendla till Sverige och Norge ska bland annat undvika närkontakt och allmänna platser, som i karantän, när de befinner sig i Finland.

Och de som bor i Sverige eller Norge och arbetar i Finland bör, om möjligt, hålla sig i karantänliknande förhållanden i Finland samt i hemlandet.

Fler instruktioner finns på finska gränsbevakningsväsendets hemsida raja.fi.

 

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Dessa får passera den finska gränsen

 1. på annan plats läser jag att Finland häver sin Karantän av Nyland och Helsinki..blir det måntro fritt att resa i Tornedalen också..finns det ingen rättslig grund att ha Nyland och Helsinki isolerade så finns det knappast i Nordwest heller…

 2. Bygg en mur runt Kalix. Trött på alla missbrukare och kriminella från Kalix som terroriserar befolkningen i Haparanda.

 3. Nu kan du se hur mycket vi har behövt de finska besökarna på denna gränsen. butikerna är tomma och det finns inga konsumenter …

 4. Jättebra att gränsen nu är stängd. Torneås kriminella och Palle Runqvist kan inte komma till Sverige.

 5. Jättebra att gränsen nu är stängd. Happis kriminella kan inte komma till Finland, eller är det också arbetstrafik😂😂

 6. Låt arbetspendlarna bo på vårt vackra anrika Stadshotell i Haparanda då det nu står tomt i dessa Corona virusets tider.
  Hotellet är ju kulturhistorskt också och behövs i Haparanda också efter att krisen är över.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.