fbpx

Det är männen som fyllkör

Förra året dömdes 25 personer för rattfylleri i Haparanda. Nästan alla dömda är män. – Det är förmodligen ett större problem hos den manliga befolkningen, säger Trafikverkets expert.

Under 2023 dömdes 25 rattfyllerister i kommunen. Den slående skillnaden mellan antalet dömda män och kvinnor gjorde att vi kontaktade Ceci Ruggero, erfaren expert på Trafikverket. Han säger att det funnits skillnader mellan mäns och kvinnors sätt att hantera alkohol och bilkörning så länge han jobbat med frågan.
– Det var ju några år sedan jag jobbade med det, men på den tiden såg man ju tydliga könsskillnader. Det var männen som stod för merparten av rattfylleriet. Jag vågar påstå att det är så fortfarande. Männen står nog för merparten även idag, resonerar Ceci Ruggero.

Vid en analys av förra årets rattfylleridomar visar det sig att 23 av de dömda är män, 2 är kvinnor. Det är enligt vår expert svårt att säga varför skillnaden är så stor. Alla är vi individer och de val vi gör är personliga saker. Men Ceci Ruggero bjuder ändå på en tanke om varför det kan se ut som det gör:
– Generellt sett är det ett större problem hos den manliga befolkningen. Det verkar som om kvinnor är lite bättre på att tänka efter.
Brottsförebyggande rådet skriver i sin statistik att sex gånger fler män döms för rattfylleri i Sverige.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Det är männen som fyllkör

 1. Tycker det är extremt lite. Polisen hade behövt kolla lite mer i byarna på morgonen när folk ska till sina jobb. Många som kör dagen efter med alkohol i blodet.

 2. Skulle vara kul å höra varför lagarna alltid blir strängare?

  Åk till något land med släppa lagar… där får du se en kullerbytta

  • @641

   Jo lagar blir strängare på alla områden!

   Folk verkar acceptera också mer och mer lagar.

   Det trista med många lagar skyller man på yttre faktorer och kan i skuggan av det stifta massa skitlagar!

   Vi har t ex i Sverige haft väldigt bra integritetslag men idag tillåts data avslyssning, kameror lite här och var osv Orwell 1984 blir det så småningom!

   Många syftar på att det bra, har man inget dölja ska man inte vara rädd. Men är det kul när vissa vet allt och inget privatliv får man ha?! Kan även missbrukas likt skvaller i småstäder men nu i större skala.

 3. Män tar mer risk och hanterar livets svårigheter med alkohol i större grad än kvinnor. Vi är mer ensamma och dricker mer, medans kvinnor har sociala nätverk som buffrar mot sjukdom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN