fbpx

”Det behövs mer böcker och mindre skärmtid”

Regeringen vill att svenska skolan går tillbaka till grunderna, med mer läsning och skrivning, mer böcker och mindre skärmtid.

Enligt en internationell studie PIRLS, som utförs vart femte år och gjordes senast 2021, har läsförmågan hos elever i årskurs 4 blivit sämre i Sverige. Andelen elever som presterar under eller på en låg nivå har ökat.

Skolminister Lotta Edholm (L) menar att orsaker som kan ha påverkat resultatet är bland annat att skärmläsning har trängt undan fysiska böcker.

– Vi behöver reformera både styrdokument och lärarutbildningen, så vi får in mer läsning och skrivning och mer mängdträning, säger Edholm under en pressträff och uppger att regeringen vill att skolan bland annat satsar mer på läroböcker och minskar skärmtiden, ökar undervisningstiden och lovskola, samt satsar på fler speciallärare och särskilda undervisningsgrupper.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “”Det behövs mer böcker och mindre skärmtid”

 1. Digitaliseringen kom som en bom och resultatet att barn knappt kan hålla i en penna och skriva förhand.
  Tycker skoltiden borde vara helt och hållet mobilfri. Ser med fasa ungdomar hänger över sina telefoner på Gräns. När man själv gick var raster socialat umgänge: sällskapsspel, kort, biljard och pingis eller sitta och prata med varandra på raster.
  Telefonen är som en drog för många från morgon till kväll. Särskilt barns hjärnor är inte färdig utvecklade.

 2. Och i Haparanda sägs att många obehöriga dessutom anställs som lärare. En del har inte ens gått treårigt gymnasium!!

 3. Väldigt bra beslut. Tanken var väl bra när vi gick över till de digitala läromedlen. Men allt som vi förlorade där emellan gjorde det knappast värt det.

  • Mm..det är ju bra om barnen lägger undan datorer och mobiler och öppnar en bok hemma också.

 4. He he det gick inte ens att få bättre siffror i Pirlos undersökningen, när skolorna plockade bort underpresterande elever…Allt kom fram. Att det skall vara så svårt att prata klarspråk varför det blivit så här…klassamhället påbörjas redan i skolan, ändå förnekas det av rödgröna. Nu när blåbrun regering vill ta tag i problemen så motarbetas deras lösning från både lärar och pedagoghåll liksom från juströdgröna politiker…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.