fbpx

Det blir en trepartiregering

(M), (KD) och (L) bildar regering. (SD) ingår inte men får stort inflytande.

Under en pressträff klockan 10.00 idag presenterade högerblocket att de har enats om en överenskommelse och att det blir en trepartiregering.

Jimmie Åkesson (SD) uppgav att politiken måste få stå i centrum, och att de nu har en överenskommelse som ska innebär sakpolitiskt inflytande, samt att de har fått samarbetsformer som ger dem nödvändig insyn.

De sakpolitiska han lyfte främst gäller att bekämpa kriminaliteten. Bland annat ska Kriminalvården expanderas kraftigt och platser kan komma att hyras i andra länder.

(SD) fick även igenom skärpningar vad gäller invandrarpolitiken. Det blir minskad invandring och mer krav.

Ebba Busch (KD) deklarerade att klimatomställningen ska klaras, och att lösningen heter elektrifiering och kärnkraft.

– Nya reaktorer kommer att byggas i Sverige, säger hon.

Johan Persson (L) tog som ”skolparti” upp att det ska satsas mer på skolan, som ska bli likvärdig i hela landet.  Han lyfte även vikten av mediernas frihet, samt vikten av tillgång på kultur och idrott.

Ulf Kristersson (M) som har velat sänka A-kassan fick ge sig för (SD).

– Det är en entydig och djup förlust för Moderaterna – och jag kan leva med den, säger han.

Han uppgav också, bland annat, att reduktionsplikten sänks till EU:s lägsta nivå, att skatten på ISK-sparande sänks och att de ska avskaffa enprocentsmålet för bistånd. Istället blir det en treårig summa ”i kronor och ören”.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Det blir en trepartiregering

 1. Ja en kan ju säga att (SD) tar ett liknande ansvar som (C) gjorde när dom gav sitt helhjärtade stöd till den rödgröna regeringen…nu blir det i stället (SD) som tar sitt ansvar och stöder den nya blå regeringen ..Sossarna och övrig opposition poserar i svarta kläder.

 2. Det demokratiska och politiska systemet i Sverige måste reformeras. Vi har 5 st små partier med varsin hjärtefråga och där står de och rapar sitt mantra.
  Halvera antalet knapptryckare och höj riksdagsspärren till 8% så skulle det folkliga genomslaget i politiken bli än starkare.
  Noterar också att S företrädare på riksplanet ännu inte verkat förstå varför Sd blivit så stora och det kanske inte är slut med deras framgångar.
  Men det känns märkligt när klokheten i dagens regering verkar finnas hos det nya kansliet i riksdagskorridoren hos Sd.
  För de övriga 3 partiledarna har förbrukat sitt mandat.

 3. Det blir säkert bra. Politik är svårt. Det är bara se på sossarnas åtta år i makten. Vad har de lyckats med? En massa prat.

 4. Bräckligare regering än den här får vi leta efter i historien. Färre mandat än vad S har ensamt och som kontrollanter i regeringskorridoren med utslagsröster i varje fråga sitter Sd utan att kunna behöva ansvar.
  Sedan finns det givetvis enskilda frågor som borde stödjas av en majoritet i riksdagen,men sammantaget en märklig konstellation.
  Makten berusar blir min slutsats,för det kan inte vara sakpolitik.

  • Svenska folket har röstat (demokrati). Håller med om att makten berusar. De fick vi uppleva de senaste åtta åren.

 5. Svar till öto-bo/Hur kan du skriva om svikna vallöften av SD? Är det någon ny regering på plats? Svar…nej

 6. Antagligen kommer de tillgjort goda Stockholmska Folkpartiklarna att sabotera denna regering. Med tillgjort goda menar jag att deras livsstil gör att man kan säga att de i praktiken röstar Sverigedemokratiskt med sina fötter. De har bosatt sig i säkra vitmansghetton långt ifrån sina omhuldade problem.

 7. Tala om brutna vallöften från SD om kraftigt sänkta bränsle priser direkt vid val vinst. Reduktionsplikten i bensin och diesel sänks om möjligt enl. avtalet först fr o m 1 januari 2024!!

 8. ang den nya regeringen. dom enda som kan avstyra att vårt land inte går i samma spår som i orbans ungern är liberalerna. för moderaterna och KD verkar helt paralyserade av att dom har fått makten. men vill inte se på ”priset” dom betalar för vårt fosterlandet. för ungern är ju SD:s favoritland. ett land där EU har stoppat ett stöd på 8 miljarder euro pga att landet brister i självklara demokratiska principer. som ex.vis ett oberoende domstolsväsende från den styrande makten. är det bara jag som har märkt att åkesson ville stänga ner radions P3 för att dom var negativa till SD:s politik och partiet vill ju avveckla hela public service för att dom tycker dom är emot razi och nazi politik. och sd tror inte på den samlade vetenskapen om tex klimatfaran. och tror inte på alla specialister i våra myndigheter om dom uttalar nått som inte delar deras åsikter. visst är det skrämmande! men inte är det skrämmande för orban i ungern inte.

 9. Intressant, att de 3 partier som är det stora förlorarna i valet bildar regering! Att då som KD ledaren uppger att de fått mandat från svenska folket att genomföra bl.a en sjukvårdsreform enligt KD:s förslag?! Man undrar om 5,3 % av rösterna från folket ger detta mandat, knappast då detta parti är en av de stora förlorarna och minska i förtroende med hela 1 %!

 10. hur länge håller denna nya regering ihop? jag ger den max 2 år när regeringskrisen inträffar. om inte den redan fallerar på måndag! behövs bara att 2 liberaler röstar ”njet”. före valet lova moderaterna att dessa skjutningar skulle upphöra nästan en månad efter valet, men nu talar dom om 8 till 12 år!!!! kvar på deras straffskala är dödsstraff. i usa som har dödsstraff på straffskalan och har 90 gånger fler skjutningar, så det verkar inte fungera. summa sumarium i det hela har dom inget nytt att komma med i att få ner skjutningarna som inte (s) redan föreslagit. det enda som hjälper är att förmå ”jetseterna” i stockholms innestad att sluta köpa dessa droger .för varje helg köper överklassen i storstäderna knark för miljontalskronor och det göder dom kriminella.

  • Nu håller socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet tillsammans med SVT och billiga skittidningar i Sverige på att fortsätta sprida sitt hat och sina lögner. Dom accepterar inte folkets röst! Dom är det verkliga hotet emot Sverige och demokratin i Sverige.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.