fbpx

Diskussion om nya start- och slutpunkter för malmchaufförer

PAJALA: Malmtrafik i Norr AB funderar på att utöka antalet start- och slutpunkter där chaufförer av malmbilarna kan gå på och av sina körpass. Det skulle minska pendlandet för många chaufförer och därmed skulle det bli lättare att rekrytera chaufförer.

– Vi behöver minska på pendlandet för chaufförerna, säger Klas Dagertun.

HB fick uppgifter om detta under fredagen. I Junosuando var man oroliga för att centralen i den egna byn skulle hotas.

Eftersom alla chefer på Malmfrakt Norr och Kaunis Iron var upptagna med Mark- och Miljödomstolens besök vid gruvan på fredag så fick vi gå på andrahandsuppgifter som också berättade att ett informationsmöte hade hållits.

Efter att fredagens tidning gått i tryck fick vi kontakt med VD Klas Dagertun.

Inga utarbetade planer

– Vi har inga utarbetade planer på någonting i den vägen. Något informationsmöte har vi inte heller haft eftersom vi inte har något konkret att informera om.

– Däremot har vi diskussioner om hur vi kan underlätta för människor att jobba på Malmfrakt Norr. Bland annat att vi inför flera start- och stoppunkter utöver Junosuando där chaufförer kan gå på och av sina arbetspass, sade han.

– Vi har inte heller pekat ut några andra orter som kan bli aktuella.

Långt att pendla

– Det är långt att pendla till Junosuando från alla håll. Det gör det svårare för oss att rekrytera chaufförer. Vi behöver som bekant cirka 130 chaufförer i dagsläget.  I Junosuando närområde har vi redan anställt eller haft anställda i princip alla som har möjlighet att bli chaufförer hos oss, säger Dagertun.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Diskussion om nya start- och slutpunkter för malmchaufförer

 1. Lönerna är dåliga vilket är den primära orsaken till att det är svårt att hitta förare, långt under gruvavtalet.
  En annan orsak är bristande kompetens inom den nuvarande ledningen av åkeriet, allt ter sig mer som en lek än som ett malmbilsåkeri.
  Ska ni ha chaufförer bör ni tänka efter vad ni sysslar med inom ledningen, är det en lek eller skall malmen fram?

  • @Det man betalar för får man
   Det kan väl inte vara alltför dåligt när över 100 personer valt att jobba där…?!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.