fbpx

Dom idag: Kaunis Iron kan fortsätta gruvdriften

PAJALA: Kaunis Iron och hela Pajala fick ett skönt besked idag. Mark- och miljödomstolen begränsar i en dom nuvarande brytningsvolym malm från 20 till sju miljoner ton per år. Sju ton är dagens årliga brytning, vilket innebär att gruvdriften kan fortgå fram tills ett nytt miljötillstånd har erhållits.

Detta beslut innebär att nuvarande miljötillstånd gäller till år 2025 och innan dess bör frågan om nytt miljötillstånd ha behandlats av Mark- och Miljödomstolen. Domstolen har inte funnit att påverkan på Muonioälven är särskilt stor.

I domen markerar Mark- och Miljödomstolen att gruvans betydelse för regionen väger tungt i beslutet – allt enligt miljölagstiftningen. Ett uttalande som kan vara viktigt när det nya miljötillståndet ska behandlas.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Dom idag: Kaunis Iron kan fortsätta gruvdriften

 1. Domen innebär även indirekt att lastbilstransporterna blir olagliga att bedriva. Väldigt märkligt att Kaunis Irons ledning inte insett detta.

  • Olagliga har de varit hela tiden hade en privat näringsidkare bedrivit dessa transporter utan tillstånd hade han fått skyhöga böter och även hamnat i kurran. Det är skillnad på fint folk och vanligt folk.
   Klart det går vägen konstigt vore det annars ibland lönar det sig att inte följa lagen utan skita fullständigt i dessa.

 2. Ett mycket bra beslut för vår gruva och för vår kommun då vi kan fortsätta att bo och leva kvar i vår kommun. Ungdomar får jobb härhemma och skattekronor stannar kvar i kommun mm.

 3. Kaunis köpte ”rubb och stubb” för 5 öre/ krona, så om man endast tittar på nyanskaffningsvärdet för allt som inom överkomlig framtid ska nyinskaffas, då behöver produktionen, och beräknat till dagens höga malmpriser, minst öka med omkring 4-6 ton för att klara dessa investeringar. En sådan ökning kräver då i sin tur än mer kapitalkrävande investeringar för att nå upp till de lägsta miljökraven. Personligen ser jag inte hur dagens ägarkrets ska klara sådana kapitaltillskott. Ej heller att bankinstitut skulle medverka, inte med den utveckling av räntehöjningar som ska komma. Sedan vet man aldrig vad som framöver dras upp ur trollkarlshatten……

 4. Det var verkligen fina nyheter för Pajala. Hoppet och framtidstron lever igen. När jag gratulerade Övertorneå för utmärkelsen Årets skolkommun så lockade jag av någon besynnerlig anledning fram en massa dysterkvistar som inte kunde se någon glädje i det. Det var fel i det ena och det andra, och mest fel var det i kommunalrådet. Hoppas att alla nu gläds över det positiva beskedet för gruvan.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.