fbpx

Dom idag: Kaunis Iron kan fortsätta gruvdriften

PAJALA: Kaunis Iron och hela Pajala fick ett skönt besked idag. Mark- och miljödomstolen begränsar i en dom nuvarande brytningsvolym malm från 20 till sju miljoner ton per år. Sju ton är dagens årliga brytning, vilket innebär att gruvdriften kan fortgå fram tills ett nytt miljötillstånd har erhållits.

Detta beslut innebär att nuvarande miljötillstånd gäller till år 2025 och innan dess bör frågan om nytt miljötillstånd ha behandlats av Mark- och Miljödomstolen. Domstolen har inte funnit att påverkan på Muonioälven är särskilt stor.

I domen markerar Mark- och Miljödomstolen att gruvans betydelse för regionen väger tungt i beslutet – allt enligt miljölagstiftningen. Ett uttalande som kan vara viktigt när det nya miljötillståndet ska behandlas.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Dom idag: Kaunis Iron kan fortsätta gruvdriften

 1. Domen innebär även indirekt att lastbilstransporterna blir olagliga att bedriva. Väldigt märkligt att Kaunis Irons ledning inte insett detta.

  • Olagliga har de varit hela tiden hade en privat näringsidkare bedrivit dessa transporter utan tillstånd hade han fått skyhöga böter och även hamnat i kurran. Det är skillnad på fint folk och vanligt folk.
   Klart det går vägen konstigt vore det annars ibland lönar det sig att inte följa lagen utan skita fullständigt i dessa.

 2. Ett mycket bra beslut för vår gruva och för vår kommun då vi kan fortsätta att bo och leva kvar i vår kommun. Ungdomar får jobb härhemma och skattekronor stannar kvar i kommun mm.

 3. Kaunis köpte ”rubb och stubb” för 5 öre/ krona, så om man endast tittar på nyanskaffningsvärdet för allt som inom överkomlig framtid ska nyinskaffas, då behöver produktionen, och beräknat till dagens höga malmpriser, minst öka med omkring 4-6 ton för att klara dessa investeringar. En sådan ökning kräver då i sin tur än mer kapitalkrävande investeringar för att nå upp till de lägsta miljökraven. Personligen ser jag inte hur dagens ägarkrets ska klara sådana kapitaltillskott. Ej heller att bankinstitut skulle medverka, inte med den utveckling av räntehöjningar som ska komma. Sedan vet man aldrig vad som framöver dras upp ur trollkarlshatten……

 4. Det var verkligen fina nyheter för Pajala. Hoppet och framtidstron lever igen. När jag gratulerade Övertorneå för utmärkelsen Årets skolkommun så lockade jag av någon besynnerlig anledning fram en massa dysterkvistar som inte kunde se någon glädje i det. Det var fel i det ena och det andra, och mest fel var det i kommunalrådet. Hoppas att alla nu gläds över det positiva beskedet för gruvan.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.