Sprängmedelsmännen får fyra respektive fem års fängelsestraff

Domen i sprängmedelsrättegången har fallit. Foto: Eva Spiik

Det blev fängelsestraff för båda de åtalade männen i fyra respektive fem år när domen föll i sprängmedelsrättegången i Haparanda tingsrätt i dag.

De båda männen döms för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, synnerligen grov brott. Den 70-årige Haparandabon döms till fem års fängelse och den yngre mannen i 40-årsåldern från Västernorrland döms till fyra års fängelse, han döms även till näringsförbud i fem år. Det beslagtagna sprängmedlet på elva ton blir kvar i statens förvar och kommer att destrueras genom försvarsmaktens försorg.

Nekade till brott
Den huvudmisstänktes försvarare, Magnus Ericsson, framhöll vid rättegångens andra dag bland annat att hans klient har tillstånd att hantera sprängmedel, samt att man inte heller behöver ha tillstånd för att vakta dynamit. Den yngres försvarare, Pontus Sjölund, menade att utredningen innehöll en rad brister, samt att det saknas bevis för de påstådda brottet.
Åklagren yrkade på sex års fängelse för 70-åringen och fyra års fängelse för 40-åringen.

Tingsrätten gav inget gehör för de åtalades ståndpunkt att de var oskyldiga utan gick på åklagarens linje. Stor vikt fäste stor vid telefonsamtalet mellan de två åtalade männen där de pratar ihop sig om vad de ska säga i polisförhör.

Av domen framgår att brottet bör bedömas som synnerligen grovt då hanteringen rört en särskilt stor mängd farliga varor. Det har varit extra allvarligt då brister i hanteringen medfört risk för både oavsiktlig detonation och stöld.

Sprängmedlet hittades i november

I november 2023 gjordes ett tillslag i ett industriområde på Företagsvägen i Haparanda. Polisen hade fått kännedom om en större mängd sprängmedel som förvarades i containrar, varav flera var låsta med endast hänglås. Elva ton sprängmedel beslagtogs av en företagare som saknade tillstånd att inneha och hantera detta.

70-åringen har i många år arbetat med sprängningar, men tillståndet att hantera sprängmedel hade löpt ut. Trots det förvarade han totalt elva ton sprängämnen i containrar utanför sin företagslokal, som ligger vägg i vägg med andra verksamheter.
Mannen hävdade sin oskuld eftersom han inte äger sprängämnena, utan endast”bevakat” dessa åt den yngre mannen. Även 40-åringen hävdade sin oskuld.

Rättegång i två dagar

Rättegången mot de två männen, den huvudmisstänkte, en 70-årig Haparandabo samt en företagare i 40-årsåldern från Västernorrland, inleddes den 5 april vid Haparanda tingsrätt. Männen åtalades för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, ett synnerligen grovt brott.

Åklagarens Rickard Finnbergs bevisning utgjordes bland annat av ett avlyssnat samtal där männen kommer överens om vad de ska säga till polisen. Det framkommer också att den åtalade 70-åringen ska ha köpt sprängmedlet från den yngre mannen. Samtalet avlyssnades efter polisens tillslag.
I ett inspelat samtal till en vän hotar Haparandabon att spränga polisen som nekade ett nytt tillstånd. 70-åringen hävdar att det inte var ett verkligt hot utan jargong mellan vänner. Den åtalade förnekade brott och hävdade att han, istället för förvaring av dessa sprängmedel, har bevakat det åt företaget där den andre åtalade är aktiv. Detta ska ha gjorts med hjälp av personal, övervakningskameror samt larm. I förhöret berättade 70-åringen att den yngre åtalade ska ha utfört ett arbete åt honom, men att det blev dynamit över och han erbjöd sig att bevaka den.
Stark bevisning

Den 12 april, hölls den andra avslutande förhandlingen med vittnesförhör. Kammaråklagaren Rickard Finnberg hörde vittnen från Nationella Bombskyddet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), samt Nationellt forensiskt centrum (NFC).
Det som framkom var att även om risken för detonation bedöms vara ytterst liten så finns den. Dessutom räknas dynamit som mycket stöldbegärligt.

Vidare spelade åklagaren än en gång upp det avlyssnade telefonsamtalet mellan de åtalade männen. I det berättar Haparandabon om tillslaget och dikterar hur de ska säga, att den yngre beställde dynamiten till ett jobb, men så blev det över. ”Istället för att det skulle köras ner till Sundsvall så sa ni till mig att förvara det. Enkelt och klart bara”.
Haparnadabon säger också ”Du mister ju alla papper om det kommer fram att jag köpt dynamiten av dig”. ”Jajaja, det får inte komma fram”, svarar den yngre, som undrar ”Vem fan som surrat?”. Till det svarar Haparandabon att om han skulle veta det, ”då hade han inga knän”.

Båda männen blir kvar i häktet tills fängelsestraffet verkställs.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Sprängmedelsmännen får fyra respektive fem års fängelsestraff

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.