fbpx

Domstolen säger ja – Kaunis Iron får fortsätta

Domen om det nya utökade miljötillståndet för Kaunis Iron skulle ha meddelats tisdag den 15 november. Men det blev uppskjutet till den 1 december.

Gruvbolaget Kaunis Iron får ja från Mark- och miljödomstolen för att fortsätta gruvbrytningen.

Vid 14-tiden kom beskedet att domstolen bifaller tillstånd till befintlig och utökad verksamhet i Tapuli, Sahavaara och Palotieva gruvor och Kaunisvaara anrikningsverk.

Enligt rådmannen Emma Önneby, rättens ordförande, har målet varit ”mycket komplicerat och materialet ovanligt omfattande”.

– Det har varit en utmaning för parterna och domstolen att hantera det. Domstolen har efter genomgången av allt material kommit fram till att ansökningshandlingarna och det som redovisats vid huvudförhandlingen och i skriftväxlingen är tillräckligt för att pröva ansökan i sak. Kaunis Iron AB har utifrån det visat att verksamheten kan tillåtas, men domstolen bedömer att det krävs omfattande och stränga villkor för att göra det, säger Emma Önneby i ett pressmeddelande.

Enligt domen gäller tillståndet i 35 år och omfattar brytning av maximalt 10 miljoner ton järnmalm per år motsvarande ca 4 miljoner ton järnslig.

Läs mer: ”De har gett hopp åt en bygd

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

29 kommentarer på “Domstolen säger ja – Kaunis Iron får fortsätta

 1. Nog kan detta bli bra i längden och för bygden. Det viktiga blir att kunna säkra arbetskraft, som oxå betalar skatt till kommunen. Satsa lokalt – och då menar jag inte svågerpolitiken som tyvärr, och väldigt uppenbart råder. Man tar gärna in släktingar och ”drickakompisar” framför folk som ställt upp i vått och torrt under längre tid. Ledningen bör beakta rättvisefrågor så det inte blir nån intern lekstuga där man på godtyckliga grunder delar ut tjänster åt kompisar.

 2. Till Sahavasratrollet: Det dör i snitt 4 människor/år pga av rökning…
  Hur kan staten fortsätta tillåta rökning?
  För att inte tala om hur många som dör i fyrhjuling- och skoterolyckor, nä förbjud dessa fordon också…eller?

 3. Hur man kan skylla på fordonet som blir påkörd i en krock, är bara sjukt och rent svammel. Så Sahavaaratrollet om jag kör för fort och frontar med dig, jag omkommer då är det ditt fel för du var på väg med bil till affären???
  Låter ju helt rimligt enligt vissa.

  • #Ralf
   Det har i snitt dött 2,25 personer per år i samband med malmtransporterna.
   De har nu fått tillstånd att fördubbla produktionen vilket innebär att det kommer att avgå en fullastad malmibil var 8de minut framöver + retur.
   Det bli då ca 4,5 personer som kan omkomma per år. Om vi då gångrar det med gruvans livslängd på 23 år så får vi en horribel massa människor som riskerar att dö.
   Dessutom har de flesta sett en malmbil i diket, dessa avåkningar är också livsfarliga med tanke på att de väger 90 ton och glider okontrollerat som puckar på allmän väg.
   Hur ser bolagets riskanalys ut, hooja! törs inte ens tänka på det, och förstår inte hur MD och arbetsmiljöverket lyckats förbise det.

 4. Nä de är ju sant att inte gruvan gett något till centralorten som några skriver. Och frågan är om det ens kommer att ge något. Kan ju alltid hoppas. Fast har också lite svårt att tro.

 5. Nå inte har då gruvan gett något nämnvärt hittills. Helt dött i centralorten ,ja förövrigt i hela södra kommunen i princip. Mer rörelse i Konkalonkan kiveliössä också.

 6. Ser i media att Kaunis Irons ledning grät när de fick tillstånd för miljöfarlig verksamhet. Förstår dem till fullo, mina tankar är hos dem.
  Att bedriva en verksamhet där totalt 9 pers har omkommit I samband med malmtransporterna och de samtigt måste pumpa ut 22 000 ton sulfat, och över 100 ton miljöfarliga metaller ut i Torneälven per år. Samt använda 3250 ton xantater per år i processen, xantater är klassat som mycket miljöfarlig och har en lång uppehållstid i vatten vintertid. Samtidigt måste de ge utdelning till riskkapitalister. (1,3 miljarder har skickats söderut de senaste åren)
  Visst är det därför de gråter?

  • Huvet på spiken, men med en rättelse. Det pumpas ut (skit) i Muonioälven men i förlängningen blir det i Torneälven söder om Pajala.

 7. Realiteten är att utan gruvan skulle stora delar av Tornedalen tömmas på arbetsföra i rätt ålder. De är de som är framtiden och bildar familj. Angående bygga i kommunen så vill väl alla att det blir en inflyttning, men det handlar inte bara om Kaunis Iron, även banker måste låna ut pengar. Tyvärr så är det en stort problem eftersom de ser till sitt och ogärna lånar ut pengar till att bygga i småbyar.

 8. nu är det lättare och sälja gruvan iallafall när man har alla god kända handlingar på bordet. inte tänker dom på pajalaborna. om alla skall köra truck, vem skall då ta hand om dom gamla på kaunis iron och i pajala?

 9. Få se nu om kommunen börjar satsa något på norra delen av kommunen? Vi har ju än sålänge Kaunis lastbils central i Junosuando . Men kanske byaaveklaren som driver detta har planer på att flytta allt till Kaunis ? Risken är stor.

 10. Vi kan gratulera bygden och gruvbolaget till ett tydligt avgörande i domstol, vilket ger tydliga spelregler och en möjlighet för bygdens ungdomar till att bli kvar i vårt fina område. Samtidigt ligger ett särskilt ansvar på gruvbolaget att skydda den omkringliggande miljön, särskilt vattendragen med höga naturvärden.

 11. Glädjens dag. Bostäder måste nog byggas men vem ska göra det? Man kan nog inte begära att KI ska börja med det.

 12. Man kan se gruvdrift på olika sätt, vi behöver arbetstillfällen för utan dom finns det inte någon framtid i kommunen. Visst kommer den säkerligen att påverka på olika sätt. Men utan den finns inga jobb och utan jobb inga inkomster och utan inkomster blir det svårt att leva och bo i kommunen. Det är tyvärr den bistra sanningen. Nu är det bara hoppas att det blir bra på alla sätt och vis, att det blir positivt för kommunen med inflyttning och att det i sin tur kommer lärare vårdpersonal butikspersonal och massa andra som inte bara ska jobba i gruvan. För utan skolan vården omsorgen affärer och bilverkstäder restauranger och massa annat blir det inte bra.

 13. Verkligen fint money talk!! Bort med malmfyndigheterna och pengar annanstans än Pajala och som tack förstöra Torneälven men det är ju inte mycket värt….så låt det hända…

 14. Näinhän sitä tehdään, hienoa. Eikö fyrkkaa nyt tekemään vaan, laatikoissa kantaa rahoja himaan.

  • Finns det möjlighet att översätta inlägg på finska då detta forum finns
   i den svenskspråkiga delen av HB? Kan tyvärr inte finska men är prenumerant på papperstidningen.

   • Google translate? Men översatt, så här gör man, snyggt. Bara och ge sej ut och tjäna pengar, bär hem cash i lådor.

 15. Kul att beslutet blev positivt det var verkligen något som behövdes. Hoppas nu bara att kommunen och alla berörda gör allt för att få fler att flytta hit, för utan fler invånare kommer det inte ge nå annat än veckopendling. Som det är nu så när klockan är 17 så är Pajala centrum nattsvart och inte är det desto mer liv under helgen för den delen heller. Så nu behövs kraftsamling och samarbete för att det ska lyckas annars är snart Pajala som Svappavaara en gruva och mataffär och massa baracker.

 16. Snart är det slut med fisket i Torneälven. Så mycket gifter och skit som dom kommer att släppa ut så kommer ingen att kunna äta fisken utan att riskera förgiftning. Det kanske tar 5 år eller 10 år, sen blir det stopp. Domstolen har kommit fram till att verksamheten inte påtagligt kommer att skada riksintressen. Det betyder alltså att gruvan kommer att göra skada på tornedalens miljö och natur. Det är en skandal!

 17. Det blir nog svårt och locka folk till lilla Pajala med konkurrensen från det större orterna, Kiruna, Gällivare och Luleå som också behöver arbetskraft. Lönerna är också högre i det orterna och det måste finnas annat att erbjuda än bara arbete och där har det större orterna ett helt annat utbud. Så tyvärr för Pajalas del så lär det bli arbetspendlare som betalar skatt i sin hemkommun så skatteintäkterna lär inte öka nämnvärt

  • När företaget introducerades gick de ut med att de inte skall vara löneledande. Ser man hittills har vissa delar av bolaget inte lockat de bästa klientelet ej heller bostadsförmåner som förekommer i Kiruna mfl lockar. Vet inte hur de tänker locka hit folk, finns inga lockvaror ???

 18. Ett härligt besked. Nu kör vi hårt. Nu gäller det att attrahera folk som vill flytta hit till vår kommun!

  • Om de hade gett bygden folkökning och om Kaunis iron hade satsat lite på tex boende i byarna men icke. Rovdrift och pengar söderut. Så stor besvikelse för fortsatt gruvbrytning.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.