fbpx

Dyr present till grannstaden

Presenten till Torneås 400-årsjubileum får en budgetram på 400.000 kronor.

Grannstaden Torneå firar i år 400 år. Kommunstyrelsens arbetsutskott i Haparanda diskuterade på det senaste sammanträdet den 13 september gåva och budgetramar för gåvan till Torneå i anslutning till firandet.

Beslutet landade i en budgetram på 400.000 kronor för en present till Torneå stad i samband med firandet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

30 kommentarer på “Dyr present till grannstaden

 1. Oliko rajavartijat ottamassa vastaan rahalähetystä naamasuojuksin?
  F”faan, så länge stoppat Happisborna att får komma till Tornio o nu med 400000kr.
  Tornio ska INTE ta emot pengar.
  Kommunen ska bättra tandvården osv. Vanhusten hoitoon ja vanhusten vaippamäärärahoihin, ettei koko päivää sama vaippa,
  Kunnanpäättäjät täräytystä vailla, joukossa tyhmyys tiivistyy!! Esityksissäkin pitää olla jo järki mukaan. Kanske det är så många gamlingar, som bestämmer, att dom inte vet pengarnas värde, 400000 kr.
  Skattebetalarna vet.

 2. Vägarna i vissa delar av Haparanda är ju knappt framkomliga. Jag undviker dem t o m med min sämsta bruksbil som ändå är van vid diverse terrängkörning. En present till Torneå – är det verkligen nödvändigt? Räcker det inte med att vi har låtit finländarna handla snus trots att de inte har velat släppa in oss i sitt land? Använd pengarna till asfaltering i stället …

 3. Vilket svammel med presenter hit och dit. Vi bor i en kommun som inte har drickbart kran vatten. Känns lite viktigare

  • Håller med. Brukar inte gnälla men vattnet har smakat gift så länge man minns. Vattnet i Torneå smakar inget.
   Känner en som fått cancer i strupen.

  • Va bra att det blir offentligt…, det är ju orimligt! Det är läge att prioritera, finns så många som behöver det nödvändigaste för att ha ett värdigt liv! Fin gest med en present, absolut, men det räcker med omtanke, komma ihåg och hylla.

 4. typiskt haparanda ,spelar ingen roll vem som styr
  slänga bort pengar på onödigheter är väl agendan alltid
  fula ”konstverk” Gropen mm. nu ännu detta
  ska f*n flytta härifrån så mina skettepengar inte går till sånt här nåmera

  • ”Gropen” gav Haparanda 58 miljoner när en privat entreprenör köpte marken, en vinst för kommunen således.
   Ful är den javisst, men det är det privatägda företaget som är ansvarigt för sin fastighet och kommunen kan inte göra så mycket åt det.

 5. Vi betalar musee-intendenten hela personalkostnaden! Nu slutar hon. Ingen som pratar svenska. Stängt hela coronaperioden! Borde vara nog gåva!

 6. Samma ton som på haparanda debatt på feijan, 400000 är ungefär 50 spänn per haparandabo, är det mkt?

 7. Vete tusan vad som är rätt nivå, men det måste ju finnas nån praxis? Å ena sidan kan man tycka att kommunalaskattepengar ska gå till vård, skola, omsorg, vägar mm, å andra sidan kanske det hör till god ton att uppmärksamma viktiga partners/grannar, oavsett det senaste årets järnridå vid gränsen. Förresten så är väl 400.000 bara kostnaden för en av alla nya bidragstagare som tillkommit de senaste åren pga JÖK-regimens politik kring invandring o gymnasielag etc, så det kvittar väl. Olkka hyvää ja hyvää syntymääpäivää Tornio (vår forna svenska stad)..

  • Så du menar att det är relevant att jämföra statens kostnader för migrationen med en kommuns kostnad för gåvor?
   Nej, bättre förstår du nog.

   • Knapsu, jag förstår i alla fall att staten släpper sitt ansvar för nyanländas försörjning efter två år, sen är det kommunens budget och skattebetalarna som får ta kostnaden för de som ej kan försörja sig själva. Enligt uppgift i debatt i statstelevisionen (Aktuellt) ikväll är det numera 675000 utrikes födda som ej kan försörja sig själva, vilket nog märks även i Happis budget.

 8. Skall man gå på födelseparty brukar man present med sig. Ks ser nog fram emot varmkorv och tårta, efterfesten blir nog ganska blöt. Vad annars får vi för pengarna. Somliga går i trasiga skor vad beror det på.

 9. typiskt ett högerstyre som i Haparanda. När de gäller anslagen till vård och omsorg så dras de ner för att de finns effektiviseras effekter enl högern. och uttalar sig att de är medborgarnas skattepengar de rörs sig om. Och sen har dom mage och bevilja 400.ooo kr i födelsedagspresent! man häpnar. Men de kanske är centerns, kd:s och sjp:s valdas ombuds egna privata pengar som avses. hoppas det.

  • Glöm inte att Moderaterna ingår i gruppen som beviljar 400 000 kr till Torneås present

  • Grattis tornio!
   400.000kr 400år presenter som pengar hade annars haparanda säkert satsat på gropen vid grensen annars.så blir haparanda blåst på varenda krona som skattebetalarna betalar. 1+ 1 =2
   Nästa år 401 års fest vad kostar det komunen?

 10. De pengarna behövs på Klippan , tror Torneå Stad förstår detta …. Skamligt att ens föreslå ett så högt belopp på en gåva när man samtidigt snålar på personal för våra äldre

 11. Är ju helt vansinnigt, dåliga vägar, odrickbart vatten i kranen. Finns hur många hål som helst att lägga pengar i.

  • Var bor ni i kommunen som har dåligt vatten? Här i centrala delarna är det mkt bra vatten!

   • Vatten ska väl inte smaka jord?

    Men det som är konstigt att det först nu uppmärksammas. Har alltid varit dåligt vatten och just i centrala delarna!

    Men det är väl kanske svårt jämföra kvalitén om man är van med skit vattnet!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka