fbpx

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Leif Taavola, Juoksengi, är en inbiten sportfiskeentusiast som fiskar i Torneälven sommar som vinter. Enligt honom hotar det dyra gemensamma svensk/finska fiskekortet att ta död på sportfisketraditionen och på sikt hota gemenskapen i byarna. Foto: Hasse Mella Stenudd


Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka Paasu, ordförande för de områdesgemensamma fiskekorten.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

  1. Det är mantalsägarna som äger och har ägt fiskevattnen i respektive byalagsområde. Tidigare år betraktades det som ohemult att ta betalt men på grund av tillströmningen av utombys har man ansett det vara i sin ordning att ta betalt. Ännu inget svar om ifall vi fastighetsägare måste lösa kort.

    • Mark/mantalsägarna har inget ”frikort”. Däremot får dom del av pengarna fiskekorten drar in under förutsättning att dom ingår i samfälligheten/ mantalsförteckningen.

    • Det är helt sant. Markägarna har sålt sig till Mammon och skrivit avtal och släppt all makt över älven till andra krafter. Nu betraktar vi älven på håll och tänker på det som en gång varit.

  2. Fisket i Torneälven är inte fritt för någon som inte löst fiskekort. Endast barn under 15 år samt fiske med mete är undantaget. Det som Ilkka Paso säger att pengarna som fördelas ut efter fiskekortsförsäljningen bidrar till byarnas utveckling är tyvärr inte sant. Samfällighetsföreningarna är hårt styrda genom sina stadgar och väldigt begränsade till vad pengarna kan användas till och pengarna hamnar i stort avkortat i markägarnas fickor. Leif har helt rätt, att ungdomar, som kanske inte har mycket annat att änga sig åt i byarna, och som har ett intresse för fiske och kanske inte vågar gå ned till älven en vacker sommarkväll och dra en gädda eller abborre utan att bli jagade av Länsstyrelsens drönare är helt horribelt. Fisket efter lax/laxöring är en resurs som vi absolut måste värna om och den bör kosta för alla. Men fiske efter annan fisk bör vara som det alltid har varit. Fritt för alla.

  3. Allemanslagen infördes 1994. Nu har Borgarna urholkat den till oigenkännlighet. Markägarna anser sig nu äga till och med det som faller från skyn. Inte undra på att vi tvingas förgylla vår tillvaro med droger. Om man frågar AI om Allemansrätten då blir svaret föråldrat. Det är hög tid att uppdatera lagen. Inför samhällsavgifter på alla uppsatta swish anslag i vår natur. Använd intäkterna till och återställa vår natur till våra ungdomars bästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.