fbpx

”Ekerösvindlaren” gripen i Spanien

Den så kallade ”Ekerösvindlaren”, som har anknytning till Haparanda och är misstänkt för skattebrott har enligt SR gripits i Spanien.

I januari 2022 berättade HB att Ekobrottsmyndigheten och bedrägerienheten vid Stockholmspolisen har inlett förundersökningar om ekonomisk brottslighet mot mannen, som är misstänkt för en rad bedrägerier för miljonbelopp.

Sveriges radio uppger nu att mannen, som har åtalats för omfattande skattebrott och bokföringsbrott, nyligen har gripits i Spanien efter att en internationell arresteringsorder har utfärdats på grund av att han inte infunnit sig i rätten i Sverige.

SR uppger vidare att efter att han greps släpptes han på fri fot, men ska infinna sig för utlämning till Sverige på torsdag.

Sanna Nesse,  åklagare på Ekobrottsmyndigheten, uppger följande för radion:

”Det var väl inte riktigt mitt önskemål att han skulle sättas på fri fot där. Men nu är det så som jag förstått att i Spanien har man ett sådant förfarande, att man sätts på fri fot om man har hemvist i landet och nu är det planerat för ett utlämnande”, säger hon.

SR uppger vidare att mannen är misstänkt för en rad andra brott utöver skattebrott. ”I Haparanda misstänks han ha lurat kommunen och investerare i ett bolag på nästan 100 miljoner kronor och i Ekerö misstänks han ha lurat köpare på säljsajter på 100-lappar åt gången”.

Att han i media har kallats för Ekerösvindlaren är efter att en dokumentär i SR som handlar om ”hur han på Facebook lurat en mängd köpare på mindre belopp, utan att leverera det han uppgett sig sälja”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “”Ekerösvindlaren” gripen i Spanien

 1. Jag har också jobbat med människor hela mitt yrkesliv och sett lidandet och döden. ..men att skaffa åt sig kapital att utnyttja sina medmänniskor är BÅDE ÄCKLIGT OCH OFÖRLÅTLIGT.

 2. Jag har ingen empati för en människa som lurar och utnyttjar andra godtrogna folk☹️ Det skulle man aldrig har trott på den här mannen…. men vem kan man lita på i dagens samhället. Bra att han blev gripen!

  • Nippi: Inte jag heller men den här personen ligger utslagen redan. Då tycker jag det räcker. Vi har alla avsnitt i våra liv som inte är bra. Ingen människa är perfekt.

 3. Här verkar sympasitörer beklaga ingripandet, en brottslig som krachat i sitt liv?!

  • Ötå-bo: Jag sympatiserar inte men jag är mänsklig. Jag jobbar inom vården och det krävs dessa egenskaper. Jag stöter på alla möjliga typer av människor i min vardag och påtvingat nattarbete.

 4. Mojje: Skulle du själv vilja vara med i en podd? Det här är tragisk historia om en människa som kraschat sitt liv.

  • Är väl ìnte mer än rätt att det kommer fram till allmänhetens kännedom om vem han egentligen är. Egna beslut som en vuxen människa tagit är något man ansvarar själv över.
   Men håller med om att det är tragiskt

 5. Finns en poddserie som heter Ekerösvindlaren (4avsnitt) för den intresserade, bara att googla er fram.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka