fbpx

Elnätsinvestering på 8,4 miljarder kronor

Regeringen ger Affärsverket svenska kraftnät tillåtelse att investera 8,4 miljarder kronor i elnätsinvesteringar och kraftstationer längs kusten i Norrland.

Investeringarna syftar till att öka kapaciteten i stamnätet för att snabbare kunna möta det nya och mycket stora effektbehov som kommer från industrin i området. Investeringarna gör det även möjligt att ansluta ny vindkraft.

– Det pågår en grön industriell revolution i norra Sverige, då behöver vi både mer elproduktion och mer överföringskapacitet. För att möta industriernas behov och nå klimatmålen behöver elnätet byggas ut i en mycket snabb takt. Regeringen ger nu Svenska kraftnät klartecken att arbeta vidare med investeringar för en snabbare utbyggnad av kraftnätet längs Norrlandskusten, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar, i ett pressmeddelande från regeringen.

Åtgärdspaketet omfattar att Svenska kraftnät bygger två nya systemförstärkande 400 kV ledningar i sträckningarna Letsi–Svartbyn, Högnäs–Stornorrfors samt förstärker och moderniserar sträckningen Svartbyn– Keminmaa, i Finland. Vidare ingår även tre 400 kV stationer: Högnäs 2, Hertsön och Svartbyn 2 samt 400 kV anslutningsledningar i sträckningarna Svartbyn– Hertsön och Högnäs–Högnäs 2.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Elnätsinvestering på 8,4 miljarder kronor

  1. Efter borgarnas s.k. ”frihetsreform” med avreglering/privatisering av el marknaden har vi sett ökade el priser. För att motverka denna utveckling, krävs att staten tar över kontrollen totalt över den s.k. marknaden!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN