fbpx

En miljard till kulturen och idrotten

NORRBOTTEN: Kultursektorn och idrottsrörelsen får dela på en miljard kronor på grund av coronakrisen.

Enligt ett pressmeddelande får kulturen 500 miljoner kronor, som kommer att tilldelas verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga tillställningar. Även mindre evenemang påverkas av Folkhälsomyndighetens riktlinjer och av allmänna beteendeförändringar.

Både stora och små aktörer  ska kunna få stöd, och organisationsform ska inte spela någon roll.

Statliga institutioner omfattas däremot inte, men deras situation följs noga.

Idrotten får lika mycket, 500 miljoner kronor. Och även här gäller att pengarna ska gå till verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga tillställningar. Det handlar om föreningar som organiserar idrottsevenemang, så som större cuper, motionslopp eller matcher på elitnivå.

Pengarna kommer att fördelas via bidragsgivande myndigheter på kulturområdet och Riksidrottsförbundet.

Detta är en sakpolitisk överenskommelse som har slutits mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “En miljard till kulturen och idrotten

 1. Detta är för jäkligt. I dessa tider måste alla pengar satsas på sjukvården. Idrott och kultur måste klara sig själv ett tag. Sjukvården går ju på knäna…om ens det. Det saknas ju skyddskläder, munskydd mm. Enkla saker, men ack så nödvändiga. Katastrofen närmar sig…Alla måste ju ställa upp. Vem tänker på kultur och idrott nu???

 2. Idrotten borde naturligtvis ta det lite lugnare, vården behöver pengarna
  Idrottsmännen med sina dyra spelarkontrakt kan gott halvera sina kontrakt, tänker närmast på ishockey, fotboll där dom tjänar gigantiska summor…

 3. Typiskt att alla höjer rösten och ska ha allmosor från staten. Regeringen med S i spetsen använder detta för att förbättra opinionssiffrorna. När denna hysteri är över kommer idrottslagen presentera sina dyra inköp av spelare. En viss kompensation ska dom ha men viktigaste är väl att vård och omsorgen
  fungerar. Hälften skulle ha räckt och andra halvan skulle ges till sjukvården För ingen vill bli smittad och alla som har insjuknat måste få den bästa vården och det instämmer vi väl alla i.

 4. Realist tad det lugnt, borgarna var beredda att satsa 30 miljader för att bekämpa krisen inom närlingslivet, regeringen inledevis satsa 300 miljader, ni borgare och SD, en viss skillnad!!

 5. Där gick sjukvården miste om den miljarden…
  Typiskt Sverige…
  Det är nu Sverige ska satsa på vården…
  Folk hostar och har feber…
  Låt idrott och kultur ligga stilla ett par månader…ut och löp som vanligt folk…och kultur…öppna ögonen och se er runt…vi har kultur Överallt…
  Se er omkring…sluta damma av gamla tavlor…medmänniskan kan ge dig kultur…inte bara den svenska.
  Trött på all konstig prioritering.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Rekordstor restaurering av våtmark

Totalt ska cirka 300 hektar våtmark tre kilometer norr om Tapulivuoma återställas som en del av Kaunis Irons arbete för biologisk mångfald. HB följer med Emil Lundholm som jobbar med restaureringen.

Så kan Kamprads arv utveckla Tornedalen

Haparandabladet bjöd in några erfarna näringslivsstrateger och politiker för att intervjua dem om idéer för utveckling i Tornedalen. Mötet ledde till sju projekt för företagsutveckling i Tornedalen, som alla borde kunna finansieras av de 570 miljoner som finns kvar från Ingvar Kamprads testamente,

Solpark planeras i Korpikylä

Det finns långt gångna planer på en stor solpark i Korpikylä som ska kunna leverera energi till 18.000 villor. Pia Hulkoff (SJVP) berättar att bakgrunden är att det råder stor brist på energi för företagsetableringar i kommunen.