fbpx

En miljard till kulturen och idrotten

NORRBOTTEN: Kultursektorn och idrottsrörelsen får dela på en miljard kronor på grund av coronakrisen.

Enligt ett pressmeddelande får kulturen 500 miljoner kronor, som kommer att tilldelas verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga tillställningar. Även mindre evenemang påverkas av Folkhälsomyndighetens riktlinjer och av allmänna beteendeförändringar.

Både stora och små aktörer  ska kunna få stöd, och organisationsform ska inte spela någon roll.

Statliga institutioner omfattas däremot inte, men deras situation följs noga.

Idrotten får lika mycket, 500 miljoner kronor. Och även här gäller att pengarna ska gå till verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga tillställningar. Det handlar om föreningar som organiserar idrottsevenemang, så som större cuper, motionslopp eller matcher på elitnivå.

Pengarna kommer att fördelas via bidragsgivande myndigheter på kulturområdet och Riksidrottsförbundet.

Detta är en sakpolitisk överenskommelse som har slutits mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “En miljard till kulturen och idrotten

 1. Detta är för jäkligt. I dessa tider måste alla pengar satsas på sjukvården. Idrott och kultur måste klara sig själv ett tag. Sjukvården går ju på knäna…om ens det. Det saknas ju skyddskläder, munskydd mm. Enkla saker, men ack så nödvändiga. Katastrofen närmar sig…Alla måste ju ställa upp. Vem tänker på kultur och idrott nu???

 2. Idrotten borde naturligtvis ta det lite lugnare, vården behöver pengarna
  Idrottsmännen med sina dyra spelarkontrakt kan gott halvera sina kontrakt, tänker närmast på ishockey, fotboll där dom tjänar gigantiska summor…

 3. Typiskt att alla höjer rösten och ska ha allmosor från staten. Regeringen med S i spetsen använder detta för att förbättra opinionssiffrorna. När denna hysteri är över kommer idrottslagen presentera sina dyra inköp av spelare. En viss kompensation ska dom ha men viktigaste är väl att vård och omsorgen
  fungerar. Hälften skulle ha räckt och andra halvan skulle ges till sjukvården För ingen vill bli smittad och alla som har insjuknat måste få den bästa vården och det instämmer vi väl alla i.

 4. Realist tad det lugnt, borgarna var beredda att satsa 30 miljader för att bekämpa krisen inom närlingslivet, regeringen inledevis satsa 300 miljader, ni borgare och SD, en viss skillnad!!

 5. Där gick sjukvården miste om den miljarden…
  Typiskt Sverige…
  Det är nu Sverige ska satsa på vården…
  Folk hostar och har feber…
  Låt idrott och kultur ligga stilla ett par månader…ut och löp som vanligt folk…och kultur…öppna ögonen och se er runt…vi har kultur Överallt…
  Se er omkring…sluta damma av gamla tavlor…medmänniskan kan ge dig kultur…inte bara den svenska.
  Trött på all konstig prioritering.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.