En miljard till kulturen och idrotten

NORRBOTTEN: Kultursektorn och idrottsrörelsen får dela på en miljard kronor på grund av coronakrisen.

Enligt ett pressmeddelande får kulturen 500 miljoner kronor, som kommer att tilldelas verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga tillställningar. Även mindre evenemang påverkas av Folkhälsomyndighetens riktlinjer och av allmänna beteendeförändringar.

Både stora och små aktörer  ska kunna få stöd, och organisationsform ska inte spela någon roll.

Statliga institutioner omfattas däremot inte, men deras situation följs noga.

Idrotten får lika mycket, 500 miljoner kronor. Och även här gäller att pengarna ska gå till verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga tillställningar. Det handlar om föreningar som organiserar idrottsevenemang, så som större cuper, motionslopp eller matcher på elitnivå.

Pengarna kommer att fördelas via bidragsgivande myndigheter på kulturområdet och Riksidrottsförbundet.

Detta är en sakpolitisk överenskommelse som har slutits mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet.

Publicerad i ÖSTRA NORRBOTTEN, Svenska Taggar:
5 kommentarer om “En miljard till kulturen och idrotten
 1. "realist" skriver:

  Där gick sjukvården miste om den miljarden…
  Typiskt Sverige…
  Det är nu Sverige ska satsa på vården…
  Folk hostar och har feber…
  Låt idrott och kultur ligga stilla ett par månader…ut och löp som vanligt folk…och kultur…öppna ögonen och se er runt…vi har kultur Överallt…
  Se er omkring…sluta damma av gamla tavlor…medmänniskan kan ge dig kultur…inte bara den svenska.
  Trött på all konstig prioritering.

 2. Fakta skriver:

  Realist tad det lugnt, borgarna var beredda att satsa 30 miljader för att bekämpa krisen inom närlingslivet, regeringen inledevis satsa 300 miljader, ni borgare och SD, en viss skillnad!!

 3. RM skriver:

  Typiskt att alla höjer rösten och ska ha allmosor från staten. Regeringen med S i spetsen använder detta för att förbättra opinionssiffrorna. När denna hysteri är över kommer idrottslagen presentera sina dyra inköp av spelare. En viss kompensation ska dom ha men viktigaste är väl att vård och omsorgen
  fungerar. Hälften skulle ha räckt och andra halvan skulle ges till sjukvården För ingen vill bli smittad och alla som har insjuknat måste få den bästa vården och det instämmer vi väl alla i.

 4. Så är det skriver:

  Idrotten borde naturligtvis ta det lite lugnare, vården behöver pengarna
  Idrottsmännen med sina dyra spelarkontrakt kan gott halvera sina kontrakt, tänker närmast på ishockey, fotboll där dom tjänar gigantiska summor…

 5. AnnBritth Olofsson skriver:

  Detta är för jäkligt. I dessa tider måste alla pengar satsas på sjukvården. Idrott och kultur måste klara sig själv ett tag. Sjukvården går ju på knäna…om ens det. Det saknas ju skyddskläder, munskydd mm. Enkla saker, men ack så nödvändiga. Katastrofen närmar sig…Alla måste ju ställa upp. Vem tänker på kultur och idrott nu???