fbpx

En miljard till kulturen och idrotten

NORRBOTTEN: Kultursektorn och idrottsrörelsen får dela på en miljard kronor på grund av coronakrisen.

Enligt ett pressmeddelande får kulturen 500 miljoner kronor, som kommer att tilldelas verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga tillställningar. Även mindre evenemang påverkas av Folkhälsomyndighetens riktlinjer och av allmänna beteendeförändringar.

Både stora och små aktörer  ska kunna få stöd, och organisationsform ska inte spela någon roll.

Statliga institutioner omfattas däremot inte, men deras situation följs noga.

Idrotten får lika mycket, 500 miljoner kronor. Och även här gäller att pengarna ska gå till verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga tillställningar. Det handlar om föreningar som organiserar idrottsevenemang, så som större cuper, motionslopp eller matcher på elitnivå.

Pengarna kommer att fördelas via bidragsgivande myndigheter på kulturområdet och Riksidrottsförbundet.

Detta är en sakpolitisk överenskommelse som har slutits mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “En miljard till kulturen och idrotten

 1. Detta är för jäkligt. I dessa tider måste alla pengar satsas på sjukvården. Idrott och kultur måste klara sig själv ett tag. Sjukvården går ju på knäna…om ens det. Det saknas ju skyddskläder, munskydd mm. Enkla saker, men ack så nödvändiga. Katastrofen närmar sig…Alla måste ju ställa upp. Vem tänker på kultur och idrott nu???

 2. Idrotten borde naturligtvis ta det lite lugnare, vården behöver pengarna
  Idrottsmännen med sina dyra spelarkontrakt kan gott halvera sina kontrakt, tänker närmast på ishockey, fotboll där dom tjänar gigantiska summor…

 3. Typiskt att alla höjer rösten och ska ha allmosor från staten. Regeringen med S i spetsen använder detta för att förbättra opinionssiffrorna. När denna hysteri är över kommer idrottslagen presentera sina dyra inköp av spelare. En viss kompensation ska dom ha men viktigaste är väl att vård och omsorgen
  fungerar. Hälften skulle ha räckt och andra halvan skulle ges till sjukvården För ingen vill bli smittad och alla som har insjuknat måste få den bästa vården och det instämmer vi väl alla i.

 4. Realist tad det lugnt, borgarna var beredda att satsa 30 miljader för att bekämpa krisen inom närlingslivet, regeringen inledevis satsa 300 miljader, ni borgare och SD, en viss skillnad!!

 5. Där gick sjukvården miste om den miljarden…
  Typiskt Sverige…
  Det är nu Sverige ska satsa på vården…
  Folk hostar och har feber…
  Låt idrott och kultur ligga stilla ett par månader…ut och löp som vanligt folk…och kultur…öppna ögonen och se er runt…vi har kultur Överallt…
  Se er omkring…sluta damma av gamla tavlor…medmänniskan kan ge dig kultur…inte bara den svenska.
  Trött på all konstig prioritering.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.