fbpx

En miljard till kulturen och idrotten

NORRBOTTEN: Kultursektorn och idrottsrörelsen får dela på en miljard kronor på grund av coronakrisen.

Enligt ett pressmeddelande får kulturen 500 miljoner kronor, som kommer att tilldelas verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga tillställningar. Även mindre evenemang påverkas av Folkhälsomyndighetens riktlinjer och av allmänna beteendeförändringar.

Både stora och små aktörer  ska kunna få stöd, och organisationsform ska inte spela någon roll.

Statliga institutioner omfattas däremot inte, men deras situation följs noga.

Idrotten får lika mycket, 500 miljoner kronor. Och även här gäller att pengarna ska gå till verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga tillställningar. Det handlar om föreningar som organiserar idrottsevenemang, så som större cuper, motionslopp eller matcher på elitnivå.

Pengarna kommer att fördelas via bidragsgivande myndigheter på kulturområdet och Riksidrottsförbundet.

Detta är en sakpolitisk överenskommelse som har slutits mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “En miljard till kulturen och idrotten

 1. Detta är för jäkligt. I dessa tider måste alla pengar satsas på sjukvården. Idrott och kultur måste klara sig själv ett tag. Sjukvården går ju på knäna…om ens det. Det saknas ju skyddskläder, munskydd mm. Enkla saker, men ack så nödvändiga. Katastrofen närmar sig…Alla måste ju ställa upp. Vem tänker på kultur och idrott nu???

 2. Idrotten borde naturligtvis ta det lite lugnare, vården behöver pengarna
  Idrottsmännen med sina dyra spelarkontrakt kan gott halvera sina kontrakt, tänker närmast på ishockey, fotboll där dom tjänar gigantiska summor…

 3. Typiskt att alla höjer rösten och ska ha allmosor från staten. Regeringen med S i spetsen använder detta för att förbättra opinionssiffrorna. När denna hysteri är över kommer idrottslagen presentera sina dyra inköp av spelare. En viss kompensation ska dom ha men viktigaste är väl att vård och omsorgen
  fungerar. Hälften skulle ha räckt och andra halvan skulle ges till sjukvården För ingen vill bli smittad och alla som har insjuknat måste få den bästa vården och det instämmer vi väl alla i.

 4. Realist tad det lugnt, borgarna var beredda att satsa 30 miljader för att bekämpa krisen inom närlingslivet, regeringen inledevis satsa 300 miljader, ni borgare och SD, en viss skillnad!!

 5. Där gick sjukvården miste om den miljarden…
  Typiskt Sverige…
  Det är nu Sverige ska satsa på vården…
  Folk hostar och har feber…
  Låt idrott och kultur ligga stilla ett par månader…ut och löp som vanligt folk…och kultur…öppna ögonen och se er runt…vi har kultur Överallt…
  Se er omkring…sluta damma av gamla tavlor…medmänniskan kan ge dig kultur…inte bara den svenska.
  Trött på all konstig prioritering.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.