fbpx

En varghybrid har setts i Norrbotten

En varg med hundgener har upptäckts i Norrbotten.

En så kallade varghybrid har setts  mellan Harads och Nattavara och ska enligt länsstyrelsen i Norrbotten vara en invandrad individ med finsk-ryskt påbrå.

Det var i slutet av oktober som Länsstyrelsens naturbevakare spårade ett stort hunddjur vid Svartberget i ett gränsområde mellan Jokkmokk och Gällivare kommun. Genom DNA-prover från ett renkadaver har Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med Rovdata i Norge kunnat slå fast att det rör sig om en varghybrid. Det uppges vara en hane med finsk-ryskt påbrå som har tydliga inslag av hundgener.

Sedan spårningen har hybriden inte påträffats på nytt då naturbevakare blev tvungna att släppa spåret på grund av barmark.

Vidare uppges att det är andra gången en varghybrid har konstaterats i Sverige.

Ytterligare en varg upptäcktes enligt länsstyrelsen några dagar senare, strax norr om Jokkmokk. Enligt  DNA-prover var det en renrasig finsk-rysk varghane.

Båda individerna uppges ha orsakat skador för rennäringen. I dagsläget finns de inte kvar i området.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “En varghybrid har setts i Norrbotten

  1. Myndigheternas ondskefulla förföljelse av stackars djur som bara vill leva, äta mat och få vara ifred är ytterst motbjudande!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.