fbpx

Enklare egenprovtagning

Regin Norrbotten inför ett nytt system för egenprovtagning för covid-19.

Testkit ska kunna hämtas och lämnas via en provlåda utanför hälsocentralen.

Region Norrbotten erbjuder idag egenprovtagning via provtagningsplatser, via ombud på apotek eller via hemleverans. Enligt ett pressmeddelande upphör inom kort det avtal som Folkhälsomyndigheten har med de externa samarbetspartner som regionerna använt för egenprovtagningen. Därför startar nu provtagning med egenregistrering.

Från och med 26 januari kommer provlådor att finnas på plats utanför hälsocentralerna i Övertorneå, Arjeplog och Arvidsjaur.

Provlådor kommer så småningom dyka upp vid hälsocentraler på andra orter. På 1177.se finns alla provtagningsmöjligheter och provtagningsplatser för samtliga kommuner i länet listade.

Patienten eller någon annan hämtar och lämnar testkitet i provlådan. De kommer att vara utställda på dagtid helgfria vardagar. När provlådorna finns på plats och när du senast kan lämna in prov anges för varje plats.

– Det är en stor fördel att patienten själv sköter hämtning och lämning av testkit. På så sätt kan de som arbetar på hälsocentralen lägga sin tid på att ta hand om andra sjuka patienter, säger Ulf Bergman, chef för Division Nära.

Vidare uppges att varje prov är märkt med en QR-kod som man själv registrerar på 1177.se, där man även hittar sitt provsvar.

För den som saknar en e-legitimation eller har svårt att provta själv, sker provtagningen genom att först ta kontakt med den egna hälsocentralen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Enklare egenprovtagning

  1. Detta är inte snabbtest utan du utför det själv och lämnar in och det analyseras på labb.
    Precis som vid Kuben.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.