fbpx

Ett till bärbolag misstänks för människohandel

Den finska polisen samarbetar med thailändska myndigheter för att utreda de misstänkta fallen om människohandel inom bärplockning.

Misstankarna riktade sig till en början mot Polarica Marjahankinta Oy samt ett thailändskt företag som ansvarat för rekrytering av bärplockare till Finland. Under förundersökningens gång har misstankar riktats mot ett till finskt bärbolag.

Utländska bärplockare misstänks ha blivit utsatta för arbete som liknar tvångsarbete.

I oktober häktades två personer var av en var bärbolaget Polaricas VD Jukka Kristo. Sedan häktades det finska regeringsrådet Olli Sorainen den 30:e oktober men släpptes sedan fri. Misstankarna om grovt tagande av muta samt grovt missbruk av tjänsteställning kvarstod.

En till person har släppts fri och enligt tidningen Helsingin Sanomat är den frisläppte Jukka Kristo. Enligt den finska centralkriminalpolisen misstänks den frisläppta personen för grov människohandel och får inte lämna landet. En person är fortsatt häktad.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Ett till bärbolag misstänks för människohandel

 1. En thailändsk bärplockare i Sverige ska ha en garantilön på 21533:- plus kilopris. Varierar efter säsong.
  Så medellön ligger på 24300:-.
  Men sen finns det alltid företag som ska fuska och inte göra rätt för sig.
  Det är väl lätt att lura fattiga ris bönder från Thailand som inte förstår sina rättigheter.
  Som företag måste man ha bra samarbetspartners och ha koll hela vägen så allt går rätt till.
  Det finns oftast inga genvägar, det kommer fram för eller senare.
  Tyvärr är det inte bara bär branchen det fifflas i .

 2. Dessa bärbolag utnyttjar billig arbetskraft framför allt från Thailand. Sen förstår jag inte att myndigheterna inte kollar dessa bilar bärplockarna använder.
  Bilarna är inte besiktade och skatt och försäkring är inte betald. Däcken är på utsidan som skinnet på en falukorv.

 3. Alla som plockar bär för husbehov förstår att inte är det några thailändare som har ett bra jobb hemma som kommer hit .riktigt skum branch inte mycket kontroll. Bara svensken får lingonsylt på bordet.

  • @Egenföretagare:

   Jo så är det. Plockare som får bo i dåliga förhållanden, köra skrotbilar, dålig lön och plocka bär åt oss. Som sedan säljs till enorma överpriser i affären!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka