fbpx

EU-stöd snabbar på järnvägsplaner

EU-pengar till finska järnvägsprojekt öppnar för en elektrifierad tågbana mellan Uleåborg och Haparanda.

Enligt Svenska Yle har EU beviljat totalt 58,3 miljoner euro för fem olika spår- och järnvägsprojekt i Finland. Ett av projekten gäller banavsnittet Uleåborg-Laurila-Torneå-Haparanda som får ett stöd på 1,6 miljoner euro.

Finansieringen kommer från Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF).

Den 2 juli kunde Norrtåg berätta att den finska riksdagen har beslutat om en fjärde tilläggsbudget, där ett åtgärdspaket finns med om elektrifiering av järnvägsförbindelsen mellan Laurila–Torneå–Riksgränsen. ”Det innebär ett viktigt steg mot att knyta samman norra Sverige och Finland med snabbare och klimatsmarta transporter”.

Enligt alla planer ska Norrtåg starta persontrafik mellan Luleå och Haparanda till våren, i april 2021. Med en elektrifiering av järnvägen mellan Haparanda och Kemi i Finland ska därmed den finska och svenska regionaltågstrafiken kunna knytas samman.

Enligt Norrtåg ska en tågresa mellan Luleå och Uleåborg kunna gå på drygt tre timmar.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “EU-stöd snabbar på järnvägsplaner

 1. Dödsstöten för busstrafiken…?
  Viktiga kunder mellan Luleå-Hap-Oulu.
  Kanske en utbildning till lokförare för busschaufför som kanske blir utan arbete.

  • Det beror på 2 saker, priset och restiden, sedan finns fördelen med buss att den stannar på fler ställen, samtidigt som det paradoxalt även är den största nackdelen för busstrafiken eftersom restiden blir längre om man skall åka längre pga alla stopp …. Med lågt pris och restid i paritet eller snabbare än bil kommer tåget bli succé , annars ej.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.