fbpx

EU-stöd snabbar på järnvägsplaner

EU-pengar till finska järnvägsprojekt öppnar för en elektrifierad tågbana mellan Uleåborg och Haparanda.

Enligt Svenska Yle har EU beviljat totalt 58,3 miljoner euro för fem olika spår- och järnvägsprojekt i Finland. Ett av projekten gäller banavsnittet Uleåborg-Laurila-Torneå-Haparanda som får ett stöd på 1,6 miljoner euro.

Finansieringen kommer från Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF).

Den 2 juli kunde Norrtåg berätta att den finska riksdagen har beslutat om en fjärde tilläggsbudget, där ett åtgärdspaket finns med om elektrifiering av järnvägsförbindelsen mellan Laurila–Torneå–Riksgränsen. ”Det innebär ett viktigt steg mot att knyta samman norra Sverige och Finland med snabbare och klimatsmarta transporter”.

Enligt alla planer ska Norrtåg starta persontrafik mellan Luleå och Haparanda till våren, i april 2021. Med en elektrifiering av järnvägen mellan Haparanda och Kemi i Finland ska därmed den finska och svenska regionaltågstrafiken kunna knytas samman.

Enligt Norrtåg ska en tågresa mellan Luleå och Uleåborg kunna gå på drygt tre timmar.

 

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “EU-stöd snabbar på järnvägsplaner

 1. Dödsstöten för busstrafiken…?
  Viktiga kunder mellan Luleå-Hap-Oulu.
  Kanske en utbildning till lokförare för busschaufför som kanske blir utan arbete.

  • Det beror på 2 saker, priset och restiden, sedan finns fördelen med buss att den stannar på fler ställen, samtidigt som det paradoxalt även är den största nackdelen för busstrafiken eftersom restiden blir längre om man skall åka längre pga alla stopp …. Med lågt pris och restid i paritet eller snabbare än bil kommer tåget bli succé , annars ej.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.