fbpx

EU-stöd till snabbt bredband

118 miljoner kronor ska gå till utvecklande projekt i Norrbotten och Västerbotten.

Det handlar om EU-pengar som ska fördelas till olika projekt, exempelvis för att få snabbare bredband, minskat digitalt utanförskap och säkrad undersköterskekompetens.

Hur pengarna ska fördelas beslutade Strukturfondpartnerskapet för övre Norrland i  onsdags.

– Övre Norrland måste ha tillgång till infrastruktur som medger snabbt bredband och stabila mobila tjänster. För ett modernt samhällsbygge och digitalisering är infrastruktur en förutsättning, säger Helena Öhlund, strukturfondspartnerskapets ordförande, i ett pressmeddelande.

För att minska riskerna för digitalt utanförskap hos äldre invånare och bidra till en ökad möjlighet till sociala kontakter, en meningsfull tillvaro och delaktighet i samhället prioriteras projektet DioD Digital och Delaktig prioriterats. Projektet ska skapa en säker digital plattform där digitala tjänster samlas och paketeras utifrån äldres individuella behov.

Strukturfondpartnerskapet anser vidare att företagen i Övre Norrland behöver på lång sikt bygga upp kompetens inom automation och robotisering och prioriterar därför DARIS – Design av automation och robotisering i industriella SMF.
Vidare prioriteras projektet Validering undersköterska eftersom det finns behov inom socialförvaltningen i den offentliga sektorn av att långsiktigt se till att anställd personal har rätt kompetens.
– Företagens och offentlig sektors möjlighet att säkra sin kompetensförsörjning är en förutsättning för deras fortsatta överlevnad och lönsamhet. Det är ett måste för ett starkt näringsliv och en väl fungerande offentlig sektor, säger Monica Lejon, näringslivschef inom Region Norrbotten.

Strukturfondspartnerskapet har sedan 2015 prioriterat över två miljarder kronor.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “EU-stöd till snabbt bredband

  1. Att dra fiber i rena glesbygden är inte ekonomiskt försvarsbart! 4G räcker för de flesta användare, inga problem att se t.ex. SVT play utan att bilden ”fryser” sig. Nej, bygg 4G master istället i glesbygen, som bör vara betydligt billigare. 5G i glesbygden är långt in i framtiden, byggs ut i främst storstäderna!

  2. Affe, 5G går inte och kommer aldrig att gå att jämföra med fiber, så enkelt är det. Läs gärna på lite om de olika teknikerna så kommer du att förstå varför.

  3. Finns mycket debatt om 5G-nätets sammankoppling till div hälsoskadlighet men detta avfärdas snabbt som humbug av globalisterna. Money talks.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN