fbpx

Extra hastighetkontroller

Under vecka 10 genomför polisen en nationell trafikvecka med fokus på hastighet.

Mellan den 7 och 13 mars ökas antalet kontroller på lokala platser som polisen bedömer som ”allra viktigast”. Det är exempelvis  i närheten av skolor och förskolor, där många oskyddade trafikanter rör sig. Men även i andra miljöer i tätbebyggt område, så som i stadskärnor och bostadsområden.

Hastigheten avgör hur allvarliga konsekvenserna blir av en trafikolycka. Vid högre hastigheter mångfaldigas risken att dö. Att frontalkrocka i 30 kilometer i timmen är enligt Trafikverket som att falla från första våningen. En krock i 50 kilometer i timmen motsvarar ett fall från tredje våningen, vid 70 ett fall från sjätte våningen och vid 90 ett fall från 10 våningen.

– Att som cyklist eller gångtrafikant bli påkörd i 50 km/tim eller mer är direkt livshotande, säger Maria Krafft, på Trafikverket.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Extra hastighetkontroller

 1. Som det står i texten så är det nationell trafikvecka v.10, vilket innebär att kontroller görs i hela landet.

  Sportloven i Sverige sträcker sig 2022 från vecka 7 till vecka 10 (beroende på var man bor). Ju högre upp i landet man kommer, desto senare kommer lovet. Detta innebär att denna vecka (10) är det väldigt gott om barn i landets skolor och förskolor.

  Mycket smart och bra tänkt av polisen skulle jag vilja påstå!

  • Men … hade man inte kunna anpassa kontrollerna efter lokala lovförhållanden?

 2. smart av polisen att genföra kontroller vid skolor och förskolor när barnen har sportlov denna vecka! Bra tänkt!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.