fbpx

Extra hastighetkontroller

Under vecka 10 genomför polisen en nationell trafikvecka med fokus på hastighet.

Mellan den 7 och 13 mars ökas antalet kontroller på lokala platser som polisen bedömer som ”allra viktigast”. Det är exempelvis  i närheten av skolor och förskolor, där många oskyddade trafikanter rör sig. Men även i andra miljöer i tätbebyggt område, så som i stadskärnor och bostadsområden.

Hastigheten avgör hur allvarliga konsekvenserna blir av en trafikolycka. Vid högre hastigheter mångfaldigas risken att dö. Att frontalkrocka i 30 kilometer i timmen är enligt Trafikverket som att falla från första våningen. En krock i 50 kilometer i timmen motsvarar ett fall från tredje våningen, vid 70 ett fall från sjätte våningen och vid 90 ett fall från 10 våningen.

– Att som cyklist eller gångtrafikant bli påkörd i 50 km/tim eller mer är direkt livshotande, säger Maria Krafft, på Trafikverket.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Extra hastighetkontroller

 1. Som det står i texten så är det nationell trafikvecka v.10, vilket innebär att kontroller görs i hela landet.

  Sportloven i Sverige sträcker sig 2022 från vecka 7 till vecka 10 (beroende på var man bor). Ju högre upp i landet man kommer, desto senare kommer lovet. Detta innebär att denna vecka (10) är det väldigt gott om barn i landets skolor och förskolor.

  Mycket smart och bra tänkt av polisen skulle jag vilja påstå!

  • Men … hade man inte kunna anpassa kontrollerna efter lokala lovförhållanden?

 2. smart av polisen att genföra kontroller vid skolor och förskolor när barnen har sportlov denna vecka! Bra tänkt!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka