fbpx

”Extremt ansträngt inom intensivvården”

Intensivvården i Norrbotten är för tillfället extremt ansträngd, och patienter får skickas till andra län.

I ett pressmeddelande uppger Region Norrbotten att intensivvården är mycket hårt belastad och att patienter får skickas till andra län för vård. Samtidigt som den omfattande smittspridningen av covid-19 fortsätter i Luleå.

Just nu får 15 norrbottningar intensivvård för covid-19. Tre av dem har skickats till andra län för vård.

– Vi är i ett mycket ansträngt läge där vi troligtvis kommer behöva skicka ännu fler patienter till andra delar av landet eftersom vi själva inte har kapacitet för att vårda dem, säger Per Berglund, chef för division Länssjukvård.

Samtidigt befarar Berglund att trycket på intensivvården kommer att öka ytterligare.
– Den stora smittspridningen i Luleå märks inte på IVA ännu, men under nästa vecka kommer några av de som smittats i Luleå att behöva intensivvård. Det är allvarligt eftersom vi redan nu går på knäna, säger han.
Under måndag och tisdag rapporterades 227 nya fall av covid-19 in. Hela 155 av dem står Luleåbor för.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt för nu dialog med Luleå kommun och Länsstyrelsen i Norrbotten om vilka åtgärder som kan ge effekt på smittspridningen.
– Det kan handla om att stänga mötesplatser, bedriva undervisning på distans och sådana saker. Luleå är faktiskt den enda kommun jag är riktigt bekymrad över, säger Nystedt.

I smittspårningen vittnar Luleåbor om att de ibland struntar i att hålla avstånd och följa rekommendationerna från myndigheterna.
– Det kan vara så att man arbetspendlar fem personer i samma bil, ordnar en konferens eller går till jobbet fast man är sjuk. Det är klart att det blir stor smittspridning om man beter sig så, säger Nystedt.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “”Extremt ansträngt inom intensivvården”

  1. Stämmer MM, måste dom åka hit och shoppa på Ikea, kunde väntat några veckor, ansvarslöst och dumt!

  2. Så typiskt. Inte undra på att dödstalen är så höga i Sverige jämfört med grannländerna. Många fullkomligt skiter i restriktioner och vad myndigheterna säger, VARFÖR är det så svårt att lyssna på dom nu under en pandemi där folk dör? Herregud, det här kommer fortsätta hela året ut, säkert nästa år också och skulle tippa på 20-30.000 döda i Sverige inom inte allt för avlägsen framtid, tyvärr. Skärpning nu!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.