fbpx

”Extremt ansträngt inom intensivvården”

Intensivvården i Norrbotten är för tillfället extremt ansträngd, och patienter får skickas till andra län.

I ett pressmeddelande uppger Region Norrbotten att intensivvården är mycket hårt belastad och att patienter får skickas till andra län för vård. Samtidigt som den omfattande smittspridningen av covid-19 fortsätter i Luleå.

Just nu får 15 norrbottningar intensivvård för covid-19. Tre av dem har skickats till andra län för vård.

– Vi är i ett mycket ansträngt läge där vi troligtvis kommer behöva skicka ännu fler patienter till andra delar av landet eftersom vi själva inte har kapacitet för att vårda dem, säger Per Berglund, chef för division Länssjukvård.

Samtidigt befarar Berglund att trycket på intensivvården kommer att öka ytterligare.
– Den stora smittspridningen i Luleå märks inte på IVA ännu, men under nästa vecka kommer några av de som smittats i Luleå att behöva intensivvård. Det är allvarligt eftersom vi redan nu går på knäna, säger han.
Under måndag och tisdag rapporterades 227 nya fall av covid-19 in. Hela 155 av dem står Luleåbor för.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt för nu dialog med Luleå kommun och Länsstyrelsen i Norrbotten om vilka åtgärder som kan ge effekt på smittspridningen.
– Det kan handla om att stänga mötesplatser, bedriva undervisning på distans och sådana saker. Luleå är faktiskt den enda kommun jag är riktigt bekymrad över, säger Nystedt.

I smittspårningen vittnar Luleåbor om att de ibland struntar i att hålla avstånd och följa rekommendationerna från myndigheterna.
– Det kan vara så att man arbetspendlar fem personer i samma bil, ordnar en konferens eller går till jobbet fast man är sjuk. Det är klart att det blir stor smittspridning om man beter sig så, säger Nystedt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “”Extremt ansträngt inom intensivvården”

  1. Stämmer MM, måste dom åka hit och shoppa på Ikea, kunde väntat några veckor, ansvarslöst och dumt!

  2. Så typiskt. Inte undra på att dödstalen är så höga i Sverige jämfört med grannländerna. Många fullkomligt skiter i restriktioner och vad myndigheterna säger, VARFÖR är det så svårt att lyssna på dom nu under en pandemi där folk dör? Herregud, det här kommer fortsätta hela året ut, säkert nästa år också och skulle tippa på 20-30.000 döda i Sverige inom inte allt för avlägsen framtid, tyvärr. Skärpning nu!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.