fbpx

”Extremt ansträngt inom intensivvården”

Intensivvården i Norrbotten är för tillfället extremt ansträngd, och patienter får skickas till andra län.

I ett pressmeddelande uppger Region Norrbotten att intensivvården är mycket hårt belastad och att patienter får skickas till andra län för vård. Samtidigt som den omfattande smittspridningen av covid-19 fortsätter i Luleå.

Just nu får 15 norrbottningar intensivvård för covid-19. Tre av dem har skickats till andra län för vård.

– Vi är i ett mycket ansträngt läge där vi troligtvis kommer behöva skicka ännu fler patienter till andra delar av landet eftersom vi själva inte har kapacitet för att vårda dem, säger Per Berglund, chef för division Länssjukvård.

Samtidigt befarar Berglund att trycket på intensivvården kommer att öka ytterligare.
– Den stora smittspridningen i Luleå märks inte på IVA ännu, men under nästa vecka kommer några av de som smittats i Luleå att behöva intensivvård. Det är allvarligt eftersom vi redan nu går på knäna, säger han.
Under måndag och tisdag rapporterades 227 nya fall av covid-19 in. Hela 155 av dem står Luleåbor för.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt för nu dialog med Luleå kommun och Länsstyrelsen i Norrbotten om vilka åtgärder som kan ge effekt på smittspridningen.
– Det kan handla om att stänga mötesplatser, bedriva undervisning på distans och sådana saker. Luleå är faktiskt den enda kommun jag är riktigt bekymrad över, säger Nystedt.

I smittspårningen vittnar Luleåbor om att de ibland struntar i att hålla avstånd och följa rekommendationerna från myndigheterna.
– Det kan vara så att man arbetspendlar fem personer i samma bil, ordnar en konferens eller går till jobbet fast man är sjuk. Det är klart att det blir stor smittspridning om man beter sig så, säger Nystedt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “”Extremt ansträngt inom intensivvården”

  1. Stämmer MM, måste dom åka hit och shoppa på Ikea, kunde väntat några veckor, ansvarslöst och dumt!

  2. Så typiskt. Inte undra på att dödstalen är så höga i Sverige jämfört med grannländerna. Många fullkomligt skiter i restriktioner och vad myndigheterna säger, VARFÖR är det så svårt att lyssna på dom nu under en pandemi där folk dör? Herregud, det här kommer fortsätta hela året ut, säkert nästa år också och skulle tippa på 20-30.000 döda i Sverige inom inte allt för avlägsen framtid, tyvärr. Skärpning nu!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN