fbpx

Får inte bära munskydd

Anställda på Samhall får inte bära munskydd när de är ute på jobb.

Anställda på Samhall får inte bära munskydd, vilket har blivit ett arbetsmiljöproblem för många som känner oro för coronasmitta.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Får inte bära munskydd

 1. Haparandas antal nya med covid är på en nedåtgående trend dom senaste 3v sedan toppen v44/v45. Snacket om munskydd har ju bara varit på tapeten sen förra veckan typ. Snarare så att det lokala utbrottet som skedde å spred sig klingade av pga dom vanliga rekommendationerna.

 2. Kan dom inte få bestämma själva om munskydd? Arbetsgivaren måste väl se till att det finns munskydd? Säkert svårt hålla avstånd, dom städar ju hos kunderna och bland deras personal.
  Såg ett städföretag och dom bar munskydd.

 3. Man ser ju ofta Samhallsbilarna fulla med folk på liten yta! så det kan inte vara bra i smittohänseende?

 4. Alla studier hittills visar att Corona virusets tyngd gör att det, så fort det lämnar en kropp och hamnar i enbart luften, sjunker som en sten direkt. Viruset muterar som bekant, men fortsatta studier visar att det inte gäller dess vikt, ej heller har det fått vingar. Trånga /dåligt ventilerade utrymmen råder det olika meningar om, men man väljer att anamma försiktighetsprincipen i de allmänna råden vilket nog är klokt. Hålla avstånd är A&O!!! Självklart ska alla som vill kunna bära munskydd, för det finns heller inga studier som säger att de skulle verka i någon negativ riktning. Det råder delade meningar hur längre Corona viruset lever utanför en kropp och vilka miljöer, temperaturer, etc. Dock är det klarlagt att det lever ”en bra stund” utanför en kropp. Viruset kan alltså föras över (OBS!! människan blir inte smittad!!) mellan olika människor då vi rör vid samma saker (gäller när ni är i affärer, åker kollektivt, etc, etc) eller har direktkontakt med varandra. I den mån det nu är möjligt gäller alltså att tvätta eller sprita händer så ofta ni kan, hellre tio gånger för mycket, än en gång för lite. Just denna form av skydd är något vi människor slarvar oerhört mycket med. Det går inte att tänka på allt, skydda sig till absurdum, men om alla gör sitt bästa räcker det långt. Sköt om er!

  • Covid-19 sprider mycket lätt. https://www.google.com/amp/s/www.genano.com/sv/infobas/hur-latt-sprider-covid-19-sig-via-luften%3fhs_amp=True ”En ny publicerad undersökning från medRxiv-vetenskapliga miljön visar att coronavirus COVID-19 kan bli kvar I luften upp till tre timmar i luftburen, aerosol form. I undersökningen påvisades att på ytor som plast och rostfritt stål kunde virus leva upp till tre dagar. Virus kan En ny publicerad undersökning från medRxiv-vetenskapliga miljön visar att coronavirus COVID-19 kan bli kvar I luften upp till tre timmar i luftburen, aerosol form. I undersökningen påvisades att på ytor som plast och rostfritt stål kunde virus leva upp till tre dagar. Virus kan överleva på kartong upp till 24 timmar på kartong upp till 24 timmar”

 5. Tycker att de som vill bära munskydd , gör det…och vi som inte kan göra , behöver inte göra det….jag håller avstånd , går runt hyllorna , backar när nån kommer för nära, det tar ju längre tid i affären . Därför väljer jag tider med mindre folk …ingen får förbjuda munskydd , ingen får känna betvingad att använda det om man mår dålig att använda den….

 6. Har vi svaga ledare i Haparanda kommun, Samhall, Coop,.. ? Ni måste våga, som Bengt Westman säger. Lyssna även på Anders Rönnqvist. Ni kan rädda liv. Ni måste kunna ta egna beslut.
  EXPRESSEN””Tegnell anser fortfarande att bevisen för munskydd är för tunna. Samtidigt tror Tegnells kolleger vid den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC att munskydd skyddar både bäraren och människorna omkring dem.”, skriver Meland som siar om att den svenska regeringen kan komma att köra över statsepidemiologen även där.” tack HB. Ni vågar ta upp viktiga frågor.

 7. Munskydd är inte till för att skydda användaren. Den är till för att skydda andra. Vi sätter munskydd på patienter som hostar, är snuviga eller är misstänkta covid-19 patienter. Men jag tycker att alla ska få ha munskydd om de känner sig tryggare med den på sig. Förutsatt att de kan använda den med säkerhet. Det jag sett så är hanteringen av munskyddet snarare en fara för användaren.

  • Problemet är, att alla Covid-19 sjuka inte har symton. Därför är det bättre, att alla som kan, använder skydd. I Länsi Lappi finns idag inga nya Covid-19 sjuka. Om Torneå kan varför inte vi?? Vi skall tänka på våra medmänniskor inte bara på oss själva.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.