fbpx

Finland behåller reserestriktioner

Under tisdagen kom beskedet att de finska reserestriktionerna till Sverige inte kommer att hävas, rapporterar Yle.

Finlands justitieminister Anna-Maja Henriksson beskriver läget som utmanande när det gäller Sverige.

– Vi har ett livligt umgänge med Sverige, och det är förståeligt att släktingar vill besöka varandra under sommaren. Men coronaläget i Sverige inger fortfarande bekymmer, säger Henriksson.

Enligt Finlands stadsminister Sanna Marin beror det på det svenska smittoläget.

– Det är klart att alla vill återgå till normalläge men epidemiläget är fortfarande så pass dåligt i Sverige att vi inte kan lätta på gränsrestriktionerna mellan våra länder. Vi får se över saken igen om läget förbättras, men ännu har det inte gjort det, säger Marin.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

43 kommentarer på “Finland behåller reserestriktioner

 1. Det är väl inte så märkligt att finnarna håller gränsen stängd med tanke på vilket fiasko den svenska coronahanteringen har visat sig vara? Däremot tycker jag att vi i Sverige bör stänga gränsen mot Finland för att motverka ytterligare smittspridning. Även dags för happissvenskarna kan börja utveckla sin kommun till det bättre istället för att grina över vad finnarna gör och inte gör.

 2. Finska ministern som på ett föraktfullt sätt lovade hjälp till Sverige i kampen mot corona kan hjälpa till på ett annat sätt. Stäng gränsen totalt så slipper vi spydiga finnar.

  • niin, tuolla asenteelle ette ansaitse apua. paras olisi jos hoitaisitte omat ongelmanne omilla resursseillanne. tosin silloin teidän terveydenhuolto järjestämä romahtaa jos sinne ei tuli suomesta töissä käyvää hoitohenkilöstöä. mutta se olisi sitten teidän ruotsalaisten ongelma

 3. Var är världens fredligaste gräns? Finska regeringen skyller på Sveriges sätt att sköta covid-19, men vänta bara när andra vågen kommer vad gör finska regeringen då. Idag har vi 80% finskreggade bilar utanför våra snus-, sprit- och matbutiker vilket är mycket bra för våra butiker i stan. När bilarna är lastade med snus så välkomnar gränsbevakare och tullare sina landsmän tillbaks. Finska regeringen kan inte skylla på Sverige om coronan ökar här vid gränsen. Hoppas verkligen att butikerna på ” Rajala” får dra ner sina galler för gott. Om vi i Sverige är så smittade så borde finnarna stanna i hemlandet.

 4. I Sverige har den första coronavågen skördat hittills 5120 oskyldiga liv, förresten den är inte över än fast det har pågått snart 6 månader sen när den började månne hur många till behöver dö om andra vågen kommer. Nå kanske den obefintliga immunitetetrn kan rädda nån stackare.

 5. Sverige har misslyckats med coronahanteringen men jag fattar inte varför dom åker då över till Sverige då, vill dom ha mer corona till Finland så grattis ni får det på köpet.

 6. Gränsen är stängd – åt det ena hållet. Hur gick det här till. I kölvattnet av Covid-19 framgår hur skört samarbetet och att ”världen fredligaste gräns” i praktiken blott och bart är en floskel.
  Finland, Danmark och Norge stängde och Sverige undrade: varför då? Jag tror att Sverige gjorde rätt. Den andra vågen av smitta som förr eller senare kommer, blir inte lika dramatisk i Sverige som sannolikt i Finland, Danmark och Norge. Så länge som det saknas ett verksamt vaccin, kommer det enda hoppet att vara att tillräckligt många kommer att vara immuna mot viruset (s.k. flockimmunitet). det går inte att svälta ut viruset (som våra grannländer tycks tro). Glöm inte bort att vi är fan så mycket längre komna i att uppnå flockimmunitet än vad våra sekteristiskt beskyddande grannländer är.
  Men hur ska vi förstå den finska dubbelmoralen? Nå, inte är det så svårt när en insmugglad dosa ”haparandasnus” betingade ett pris på 60 euro häromdagen någonstans i södra delarna av Finland. Och sockret och alkoholen suger också betänkligt, vilket man kan notera utanför systembolaget i Haparanda. Finsk-, finsk-, finsk- och återigen finskregistrerade bilar på parkeringen utanför Bolaget.
  Vi må se de finska inslagen i Sverige och i Haparanda som medicinska besök. Finnarna vill endera uppnå flockimmunitet (på något märkligt sätt är de finska besökarna ett slags virustrojaner som ironiskt nog gör den finska staten en välgärning genom att föra över det förhatliga viruset till den blåvita nationens oinfekterade folksjäl) eller handlar det om att bota abstinens och för att tröstäta socker. Vad annars kan det handla om?

  NU kanske det är Sverige som ska stänga sina gränser.

 7. Landskampen är i full gång! Att finnarna har en jäkla dubbelmoral råder det inget tvivel om!

 8. Stäng svenska gränsen så slipper man snusrallyt och eventuellt smittospridningen från Sverige till Finland i vars situation det har varit lugnt länge. I närliggande kommunerna på svenska sidan härjar corona fritt det är bara en tidsfråga innan det når Haparanda, just nu är det 8 fall men hoppas att det inte spårar ut även i happis.

  • Tycker jag också. Sverige borde ha stängt gränserna för länge sedan. Massor med finska bilar snurrar runt i Haparanda.

 9. Vad kan man hämta i Haparanda? Nå korona, öl och snus. Ingenting för mig😁😁😁😁 Jag åker hellre till coronafritt Norge👍👍

 10. Finland har den klassiska finländska inställningen ”vi är bäst på allt vi vet allt”. Ändå är dom ett U-land, kommer alltid vara lillebror åt Sverige! Dom smiter undan till storebrors trygga famn när det skiter sig i deras fantastiska Finland. Och då är det såklart nån annans fel som vanligt för finnar gör aldrig fel!

 11. Vilka inlägg man läser ! Det är faktiskt så att Sverige har flest döda och smittade i Norden ! Det är väl bra om finländare kommer och handlar i Haparanda. Vill ni se ett dött Haparanda ?
  Skärpning !
  Heja Finland och Sverige

  • Dock så har alla kommuner på Finska sidan av gränsen fler fall av Corona jämfört med den Svenska sidan. Nej, stäng gränsen åt båda hållen.

 12. Svennarna ksa tänka på varför Finland, Norge och Danmark vill inte ha turister från Sverige.

 13. Det är sjukt det här.

  Sedan att Norge öppnar mot Gotland. Ett av Stockholmarnas största turistmål.

  Danmark har lite mer vett när dom öppnar för dem som bor på gränsområdet.

  Jag hoppas Haparanda slutar samarbeta med Torneå.

  • Det är ju inte Torneås fel att gränsen är stängd? Alla gränsbor lider av detta läge. Jojo, avbryt samarbetet… fem femmor.

 14. Konstig inställning från finsk sida.
  En svensk bland tusentals finländare i Torneå är tydligen mer riskabelt än en finländare bland tusentals svenskar i Haparanda, enligt deras resonemang i dessa covid-19 tider.
  Om nu smittspridningen i Sverige är så farlig som finska regeringen skriver om så borde det vara FÖRBJUDET för finländare att vallfärda till Haparanda.
  Dom borde i så fall sättas i 14-dagars karantän efter hemkomsten till Finland igen, precis som i Norge.

 15. PalleRungqvist: Haparanda är fullt med Finskregistrerade bilar överallt när Finnarna är i Haparanda för att handla snus, mat, billigare alkohol mm. Så beslutet är inget som hjälper mot spridningen.

 16. Håller helt med Sverige är fantastiskt. V A D gör finnarna här, de klagar ju på allt som har med Sverige att göra. Men hit kommer de för att motionera i Riekkola, grilla i Riekkola och göra annat som de inte har där på andra sidan älven, men skulle vi göra så..då får vi arga blickar.
  Vad hjälper det att ha en regel som denna= INGET ALLS!!!

 17. Om nu Finland är så orolig för smittan i Sverige, varför låter dom då Finländare åka fritt över till Sverige. De kommer ju bara för att handla mat och snus för att smuggla över. Gnäll inte på Sverige om nu de får ökad smitta. De är isåfall de själva som dragit dit den.

 18. Vem bryr sig? Jag har accepterat den nya storfinska antisvenska ologiska doktrinen om att svenskar smittar i Finland- men svenskarna smittar tydligen ej finnar som åker till Sverige (sic!) Jag hoppas på en framtid där Haparanda äntligen släpper visionen om ett gränslöst, naivt och idylliskt samarbete med Torneå. Satsa lokalt och svenskt, inga fler samprojekt om skolor, värmeverk, reningsverk mm. Bara att Turistinformationen är i fel land säger ju en del, liksom den malplacerade busstationen. Vem vet, en dag kanske man som svensk i svenska Haparanda slipper få den ibland återkommande frågan ”miksi sinä ei puhuu suomea?” medan den självklara motfrågan om varför man ej pratar svenska i Sverige mer sällan höres.

  • Ja, det har jag tyckt länge.
   Haparandas samarbete med Torneå är enkelriktat. Gynnar främst Finland. Politikerna borde inse det.

  • Så förbannat bra skrivet! Exakt så det förhåller sig. Finnpajsandet har varit ett blysänke för Haparandas utveckling genom alla tider. Dags att tänka om och tänka rätt.

 19. Ja vad gör Finländarna i Sverige! Köar till systemet och till Ica max. Och ingen respekt på avstånd i kön. Om det är så farligt att besöka Sverige så håll er hemma. Corona drabbar oss alla om vi inte respekterar avstånd oavsett om vi är Svenskar eller finländare.

  • Det är bara att säga åt dem att hålla avstånd. Eller vifta med handen för de låtsas ju inte förstå svenska.

  • Exakt! Vad gör dom här? Vilka hycklare… det går minsann bra att åka till Haparanda och löpa snus och sprit, stå i kö och flåsa folk i nacken och strunta i avståndet.

  • Dem är i Sverige för att det får. Lite svårt för fibland att ändra deras grundlag bara vips sådär. Tror de vill ha deras befolkning från Sverige men det går ej att lösa just ju för dem. Så där det

  • Största risken är ju alla finnar som kommer hit nu till affärer, restauranger, badplatser mm.
   De borde ta sitt förnuft till fånga och stanna i Finland eftersom ”Sverige och Svenskarna” är så nersmittade!
   Äkta dubbelmoral är vad det är!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.