fbpx

Finland går in i fas två i kampen mot coronapandemin

Den finska regeringen gick ut med skärpta begränsningar i totalt sju sjukvårdsdistrikt som är i spridningsfas av coronavirus.

De skärpta begränsningar ska tas i bruk omedelbart i bland annat Lappland.

Det föreslås även att distrikt i accelerations gör det samma. Till dessa hör bland annat Länsi-Pohja sjukvårdsdistrikt.

Till åtgärderna hör bland annat begränsad bruk och stängning av allmänna lokaler, möjlig begränsning av kollektivtrafik samt att sammankomster med fler än sex deltagare förbjuds.

Regeringen föreslår att restauranger i dessa områden stängs i tre veckor från och med den åttonde mars.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Finland går in i fas två i kampen mot coronapandemin

 1. @korken
  det känns nog så tills det är nån av dina nära som blir sjuka o dör
  du låter ju som tonåringarna som lipade för dom inte fick fira studenten.

  vad det nu hjälper o gråta här över regeringens beslut ,det är snart nog val igen så prova på o tänk efter när du ska rösta istället

 2. Jag fattar inte men 2,522,930 har dött nu i hela världen ,tycker det inte är mycket när folk dör av andra orsaker är högre,knark mord mm. Får det inte gå ihop med denna hysteri. Vem tjänar på detta ?

 3. Det är ju kanon bra att helst nån gör nånting för att kämpa mot corona för övrigt kallas det förbredenin inför kommande mutationer och ev kunna njuta av sommaren om allt går bra det är det vad Finland gör så gott man kan vad gör sverige nada Finland bryr sig om sina medborgare

 4. Hej Korken. Jag tillhör till sk riskgrupp p.g.a lungsjukdom. Jag är 61 år. Corona är alltså en ganska stor risk för mig. Åtminstone risk för långcovid. ”Att förlänga lidandet x antal månader ” låter konstigt. Jag hade tänkt jobba ett par år till tills jag får pension. Att regeringen i Finland försöker skydda folk får mitt 100 % stöd. Detsamma gäller nya hårdare regler i Sverige. Det är bara bra att Sverige kräver negativ coronatestresultat om jag tänker komma till IKEA.

 5. Korken det finns alltså ett pris för människoliv. Kan du specificera priset i kronor eller euro?

  • Påven, svenska staten (under JÖK-regimens tid vid makten) har i maj 2018 via Trafikverket höjt värderingen av värdet på ett människoliv (hur mycket det i snitt får kosta att förbättra trafiksäkerheten/vägarna för att rädda ett människoliv). Numera är du och jag, och alla andra, värderade till 40 miljoner (källa SVT). Då har du en siffra att laborera med! Men, känslan är att åldrings- och sjukvård inte har samma budget, där läggs nog inga 40 miljoner på att rädda enstaka sjuka gamlingar eller cancerpatienter som kräver dyr specialistvård utomlands..,

 6. Det är inte de styrande det är fel på, utan på folket som skiter i rekommendationerna!
  Folket på båda sidor om gränsen letar efter kryphål för att fritt få korsa gränsen.
  Om inte rekommendation räcker så måste man ta till striktare åtgärder. Jag är inte förvånad, men besviken att det måste gå så långt, bara för att folket inte använder sitt sunda förnuft och visar hänsyn.
  Vill vi verkligen ha tvångstester och – vaccinering? Inget resande eller kulturellt liv om man inte är vaccinerad?
  Håll ut eller acceptera tvångsåtgärder!

  • Det räcker inte med veliga rekommendationer. Det krävs tvingande åtgärder. Krav med straffansvar bakom, vilket Sveriges styrande borde ha infört för länge sedan.

 7. Klokt av finnarna.
  I Sverige är läget mångdubbelt värre. Trots det ingen nedstängning, ingenting.

  Kan inte finska styrande ta över ledningen av Sverige också istället för ”våra” handlingsförlamade mesar?

   • @Petter-Niklas

    Just precis. Många saker har varit stängda i Sverige medans finnarna höll öppet. Det enda Finland varit hård med är att stänga gränsen mot Sverige!

  • Klokt? Att köra ekonomin i botten, tvinga tusentals människor i arbetslöshet, konkurser och psykisk misär bara för att förlänga lidandet x antal månader för de gamlingar och multisjuka som ändå dör när som helst? Låter inte så klokt i mina öron! Mes är väl ändå den som är rädd för ett virus som dödar endast en bråkdel av alla det drabbar.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103