fbpx

Finland rekommenderar munskydd

Under en presskonferens på torsdagen stod det klart att Finland rekommenderar munskydd.

Finländarna rekommenderas bära munskydd på allmänna platser och i kollektivtrafiken där det är svårt att hålla avstånd.

– Det finns ännu inte tydliga belägg för hur munskydd skyddar. Men med tanke på att vi ser fler fall i landet nu och hösten kommer har vi bedömt att vi tar i bruk alla medel som vi kan för att stävja smittspridningen, sa hälsodirektör Mika Salminen under presskonferensen.

Rekommendationen uppges inte vara ett tvång och gäller för alla över 15 år i Finland.

Enligt statsminister Sanna Marin kommer regeringen under nästa vecka ge nya besked om landets gränser och vilka länder man kan öppna eller stänga för.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Finland rekommenderar munskydd

 1. Trumpnisse, jag är en stor anhängare av det svenska språkets bevarande och det utesluter inte att vi bevarar vårt eget språk. Ännu vid tämligen hög ålder försöker jag förkovra mig i bägge språken.

 2. Det bildas andningsmoln runt omkring den med munnen täppt av tyg, även bakåt, och molnets viruspartiklar blir mångtaligare hela tiden, varje andningspuff blir därmed katastrofal för omgivningen, och smittspårning får man glömma.

   • Tegnell måste föra FHM expertisens talan och dom är på god väg och göra tillvaron omöjlig för Covid-19 med våra egna hälsosamma antikroppar. Och det med nästan helt öppet land med öppna gränser och munnar utan hälsovådliga tyglappar dränkta med pandemi virus

    • Oh really vilket svammel till hösten om andra vågen kommer har herren tegnell själv uttalat att värsta scenario är att ytterligare6000 personer avlider tilömed kanske mer

  • det gäller i hela Finland, ”rekomenderas” på platser där det är svårt o hålla avstånd, alttså inget tvång

 3. Är det inte andningen från sig själv och andra man skall skydda? Hur är det med näsan då, skall den skyddas? Andningsskydd borde vara det självklara ordet. Svenska språket håller på att utarmas totalt. Det här är i klass med att blanda ihop själv och ensam.

  • Vad tusan Viktigpetter, har du bytt sida och numera värnar det svenska språket? Glädjande! Men för att haka på din fråga så får jag väl för en gångs skull hålla med dig. Skillnaden mellan själv och ensam måste markeras även på meänkieli och finska. Rågången mellan yksin och itse må bevaras!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Tio år av stolthet i Pajala ska firas

Det är tio år sedan Tornedalen Pride såg dagens ljus. Detta ska firas rejält under marknadsveckan med nostalgisk klubbkväll, parad och andra aktiviteter. ”Vi ska fira och minnas var det startade ifrån”, säger projektledaren Rebecka Digervall. 

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka