fbpx

Finland vill absolut inte lämna Sverige i knipa

Nödvändig arbetspendlig och annan nödvändig trafik fortsätter men anställda behöver intyg av arbetsgivaren om arbetets nödvändighet.

Finland håller gränsen stängd till den 13:e maj och regler gällande gränsövergång skärptes nyligen, men arbetspendlare och annan nödvändig trafik får fortfarande passera. Den sjunde april beslutades att begränsningar vid gränsövergångar skärps för att bromsa spridning av coronavirus.h

Detta betyder att bland annat karantänbestämmelser skärptes. Nödvändig arbetspendlig och annan nödvändig trafik fortsätter men anställda behöver intyg av arbetsgivaren om arbetets nödvändighet.

Bland annat vill Finland inte lämna Sverige i knipa. Detta eftersom det funnits oro om vad en totalstängning av gränsen skulle innebära för vården på den svenska sidan, eftersom många vårdanställda bor i Finland. Sverige har testa vårdanställda för corona mer än tidigare och dessutom erbjuder Sverige intensivvård även för finländare.

Huvudregeln är att alla som anländer till Finland är skyldiga att följa hälsovårdsmyndigheternas anvisningar om karantän i 14 dagar – detta uppges inte gälla personal inom akutvård, godstransport och räddningsjänst.

Men de som behöver arbetspendla till Sverige och Norge ska bland annat undvika närkontakt och allmänna platser som affärer, som i karantän, när de befinner sig i Finland. Och de som bor i Sverige eller Norge och arbetar i Finland bör, om möjligt, hålla sig i karantänliknande förhållanden i Finland samt i hemlandet.

Den finska regeringen vill också att svenska arbetsgivare utreder möjligheter till distansjobb för att minska på daglig pendling samt möjlighet till boende på den svenska sidan.
Förutom bland annat återresa till landet får till exempel arbetspendling fortsätta med intyg om arbetets nödvändighet.

Håkans berättar att allmänheten varit positivt inställda till begränsningar vid gränsen.

– Folk vet varför detta görs. Vi har fått väldigt lite negativa kommentarer.
Tommy Håkans berättar att onödig trafik minskar hela tiden och antal försök till olaglig gränsöverskridning är få.

Fler instruktioner finns på finska gränsbevakningsväsendets hemsida raja.fi.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.