fbpx

Finland vill absolut inte lämna Sverige i knipa

Nödvändig arbetspendlig och annan nödvändig trafik fortsätter men anställda behöver intyg av arbetsgivaren om arbetets nödvändighet.

Finland håller gränsen stängd till den 13:e maj och regler gällande gränsövergång skärptes nyligen, men arbetspendlare och annan nödvändig trafik får fortfarande passera. Den sjunde april beslutades att begränsningar vid gränsövergångar skärps för att bromsa spridning av coronavirus.h

Detta betyder att bland annat karantänbestämmelser skärptes. Nödvändig arbetspendlig och annan nödvändig trafik fortsätter men anställda behöver intyg av arbetsgivaren om arbetets nödvändighet.

Bland annat vill Finland inte lämna Sverige i knipa. Detta eftersom det funnits oro om vad en totalstängning av gränsen skulle innebära för vården på den svenska sidan, eftersom många vårdanställda bor i Finland. Sverige har testa vårdanställda för corona mer än tidigare och dessutom erbjuder Sverige intensivvård även för finländare.

Huvudregeln är att alla som anländer till Finland är skyldiga att följa hälsovårdsmyndigheternas anvisningar om karantän i 14 dagar – detta uppges inte gälla personal inom akutvård, godstransport och räddningsjänst.

Men de som behöver arbetspendla till Sverige och Norge ska bland annat undvika närkontakt och allmänna platser som affärer, som i karantän, när de befinner sig i Finland. Och de som bor i Sverige eller Norge och arbetar i Finland bör, om möjligt, hålla sig i karantänliknande förhållanden i Finland samt i hemlandet.

Den finska regeringen vill också att svenska arbetsgivare utreder möjligheter till distansjobb för att minska på daglig pendling samt möjlighet till boende på den svenska sidan.
Förutom bland annat återresa till landet får till exempel arbetspendling fortsätta med intyg om arbetets nödvändighet.

Håkans berättar att allmänheten varit positivt inställda till begränsningar vid gränsen.

– Folk vet varför detta görs. Vi har fått väldigt lite negativa kommentarer.
Tommy Håkans berättar att onödig trafik minskar hela tiden och antal försök till olaglig gränsöverskridning är få.

Fler instruktioner finns på finska gränsbevakningsväsendets hemsida raja.fi.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.