fbpx

Finland vill absolut inte lämna Sverige i knipa

Nödvändig arbetspendlig och annan nödvändig trafik fortsätter men anställda behöver intyg av arbetsgivaren om arbetets nödvändighet.

Finland håller gränsen stängd till den 13:e maj och regler gällande gränsövergång skärptes nyligen, men arbetspendlare och annan nödvändig trafik får fortfarande passera. Den sjunde april beslutades att begränsningar vid gränsövergångar skärps för att bromsa spridning av coronavirus.h

Detta betyder att bland annat karantänbestämmelser skärptes. Nödvändig arbetspendlig och annan nödvändig trafik fortsätter men anställda behöver intyg av arbetsgivaren om arbetets nödvändighet.

Bland annat vill Finland inte lämna Sverige i knipa. Detta eftersom det funnits oro om vad en totalstängning av gränsen skulle innebära för vården på den svenska sidan, eftersom många vårdanställda bor i Finland. Sverige har testa vårdanställda för corona mer än tidigare och dessutom erbjuder Sverige intensivvård även för finländare.

Huvudregeln är att alla som anländer till Finland är skyldiga att följa hälsovårdsmyndigheternas anvisningar om karantän i 14 dagar – detta uppges inte gälla personal inom akutvård, godstransport och räddningsjänst.

Men de som behöver arbetspendla till Sverige och Norge ska bland annat undvika närkontakt och allmänna platser som affärer, som i karantän, när de befinner sig i Finland. Och de som bor i Sverige eller Norge och arbetar i Finland bör, om möjligt, hålla sig i karantänliknande förhållanden i Finland samt i hemlandet.

Den finska regeringen vill också att svenska arbetsgivare utreder möjligheter till distansjobb för att minska på daglig pendling samt möjlighet till boende på den svenska sidan.
Förutom bland annat återresa till landet får till exempel arbetspendling fortsätta med intyg om arbetets nödvändighet.

Håkans berättar att allmänheten varit positivt inställda till begränsningar vid gränsen.

– Folk vet varför detta görs. Vi har fått väldigt lite negativa kommentarer.
Tommy Håkans berättar att onödig trafik minskar hela tiden och antal försök till olaglig gränsöverskridning är få.

Fler instruktioner finns på finska gränsbevakningsväsendets hemsida raja.fi.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Så kan Kamprads arv utveckla Tornedalen

Haparandabladet bjöd in några erfarna näringslivsstrateger och politiker för att intervjua dem om idéer för utveckling i Tornedalen. Mötet ledde till sju projekt för företagsutveckling i Tornedalen, som alla borde kunna finansieras av de 570 miljoner som finns kvar från Ingvar Kamprads testamente,

Solpark planeras i Korpikylä

Det finns långt gångna planer på en stor solpark i Korpikylä som ska kunna leverera energi till 18.000 villor. Pia Hulkoff (SJVP) berättar att bakgrunden är att det råder stor brist på energi för företagsetableringar i kommunen.