fbpx

Finsk gränskontroll avslutas den 25:e juli

Finsk gränskontroll fortsätter till den 25:e juli, varefter den avslutas.

Målet med förlängd kontroll är att möjliggöra en smidig övergång från gränskontroll till hälsosäkerhetsåtgärder vid inresa.

Dock betyder det inte att gränsbevakare försvinner helt från gränsen. Istället kommer de att assistera hälsomyndigheter.

Till finska Yle säger Jari Rantala, överlöjtnant vid västra Finlands sjöbevakning, att deras arbetsuppgifter i Torneå kommer därmed att minska.

– Vi kommer inte utföra gränskontroller genom att kontrollera om inresa är motiverad, utan då kollar vi coronapass- och tester samt hänvisar till provtagningar.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “Finsk gränskontroll avslutas den 25:e juli

 1. Klart det blir 25 då är det lönedags å de i Finland tror man ska åka dit å storhandla. Inte en chans handlar i svedala istället

 2. He he allt som skulle bli så bra med €u medlemskapet..underlätta den fria rörligheten över landsgränser….sen kom dom på Schengen avtalet så det skulle bli ännu bättre..jo jo jo nu är vi där och har fått se fungerande gränskontroller igen..undrar vad nästa steg blir när ej Coronapassen ej fungerar..

 3. Sitä mie en käsitä. Länsipohja on alhaisin lääni missä on vähiten tartuntoja 1.7 .ja raja silti kiini

 4. Som jag förstår de så blir enda skillnaden att de inte ska fråga vart jag ska, men att gränsbevakning upphör kan jag inte hålla med om, fel rubrik

 5. Finland kommer nog att vara det enda landet där beväpnade gränsbevakare hänvisar till provtagning….i och för sig inte alls överraskande.

  • I sverige kör man med kaffe o bulle….i och för sig inte alls överraskande.

  • vad är världens historiker kortaste bok? det är den svenska arméns heroiska gärningar under andra världskriget

   • Palle, du trycker på en öm punkt. Heroiska insatser längs Ääninen och Syväri hade kunnat leda till visumkrav än idag för besök öster om Torneälven. Ryssarna ställde krav på gränsbevakare i fredsfördraget. Nu har man flyttat de till västgränsen eftersom de inte har någon uppgift att göra österut. En form av sysselsättningspolitik.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.