fbpx

Finska språket flyttar in till Polarbibblo

Idag, lördagen den 24 februari då Sverigefinnarnas dag firas, flyttar det finska språket in på Polarbibblo.

Målet är att ge status åt de nationella minoritetsspråken och väcka barns nyfikenhet på sina förfädersspråk, uppger Polarbibblo.

Sedan tidigare finns webbplatsen Polarbibblo, som drivs av Regionbibliotek Norrbotten tillsammans med folkbiblioteken i Norrbotten, på svenska, samiska språk och meänkieli. År 2022 kom uppdraget att inleda en förstudie kring hur det finska språket ”på bästa sätt kunde lyftas in på sajten”.

Idag, arrangeras inflyttningskalas för igelkotten, det finska språkdjuret som nu kommer symbolisera det finska språket.

– Många barn kan inte få hjälp av sina föräldrar eller andra vuxna i sin närhet när de vill läsa eller skriva på andra språk än svenska och då känns det roligt att kunna erbjuda hjälp och stöd. De första trevande försöken kanske handlar om att spela ett språkspel på Polarbibblo, för att lite senare skriva en bildberättelse där barnet kan få feedback av vuxna redaktörer som talar deras eget språk, säger Annette Kohkoinen, webbansvarig för nationella minoritetsspråk på Polarbibblo, i ett pressmeddelande.

Igelkotten har fått namnet Siili, vilket är finska för igelkott.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.