fbpx

Finska språket flyttar in till Polarbibblo

Idag, lördagen den 24 februari då Sverigefinnarnas dag firas, flyttar det finska språket in på Polarbibblo.

Målet är att ge status åt de nationella minoritetsspråken och väcka barns nyfikenhet på sina förfädersspråk, uppger Polarbibblo.

Sedan tidigare finns webbplatsen Polarbibblo, som drivs av Regionbibliotek Norrbotten tillsammans med folkbiblioteken i Norrbotten, på svenska, samiska språk och meänkieli. År 2022 kom uppdraget att inleda en förstudie kring hur det finska språket ”på bästa sätt kunde lyftas in på sajten”.

Idag, arrangeras inflyttningskalas för igelkotten, det finska språkdjuret som nu kommer symbolisera det finska språket.

– Många barn kan inte få hjälp av sina föräldrar eller andra vuxna i sin närhet när de vill läsa eller skriva på andra språk än svenska och då känns det roligt att kunna erbjuda hjälp och stöd. De första trevande försöken kanske handlar om att spela ett språkspel på Polarbibblo, för att lite senare skriva en bildberättelse där barnet kan få feedback av vuxna redaktörer som talar deras eget språk, säger Annette Kohkoinen, webbansvarig för nationella minoritetsspråk på Polarbibblo, i ett pressmeddelande.

Igelkotten har fått namnet Siili, vilket är finska för igelkott.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.