fbpx

Fjolårets årsredovisning återremitterades

HAPARANDA: Förra måndagen behandlade kommunfullmäktige årsredovisningen för 2019. Kommunstyrelsen hade fastställt Haparanda kommuns årsredovisning 2019 samt föreslagit kommunfullmäktige att godkänna årsredovisningen. Men ärendet ledde till en politisk diskussion och det slutade med ett återremissyrkande från Socialdemokraterna genom Ida Karkiainen.

Motiveringen löd att ytterst politisk ansvarig ej kunnat svara på frågor eller föredra ärendet, det är undermåligt att årsredovisningen för 2019 behandlas utan tillfredställande politisk diskussion och styrande koalition ej varit beredda att svara på frågor.
Ledamöterna i fullmäktige fick ta del av årsredovisningen men dock fick oppositionen inte några tydliga svar från den styrande koalitionen på varför resultatet ser ut som det gör. I redovisningen över målen för kommunfullmäktiges utvecklingsområden, Vision 2020, finns bland annat målet attraktiv arbetsgivare angivet. I redovisningen angavs målet med att vara en attraktiv arbetsgivare som uppfyllt.
Men hur kan den anses som uppfylld eftersom att bland annat sjukfrånvaron har ökat från 5,20 procent till 5,34 procent. samt att det finns vakanta tjänster och med det omfattande arbetsmiljöproblemet som uppdagades i fjol, undrade Karkiainen.
På grund av rådande samhällsläge deltog 60 procent av ledamöterna, men ingen av de närvarande ur koalitionen replikerade frågan med något tydligt svar.
Över ledningen
Kommunalråd Sven Tornberg (C), som på grund av feber inte närvarade vid sammanträdet men följde det via webben svarade över telefon, och han svarade bland annat att sjukfrånvaron kan variera från år till år och att det inte är tecken på att vara oattraktiv arbetsgivare. Totalt är bedömningen att vi är en attraktiv arbetsgivare.
Beträffande arbetsmiljöproblemet hänvisade Tornberg till undersökningen som genomfördes i januari 2020.
– Stor del av våra anställda som hade en väldigt positiv bild av kommunen som arbetsgivare, däremot såg man att det fanns tydliga delar av problem med delar av politikens arbetssätt, man får inte koppla ihop det ena med det andra, sade han.
Sköts fram
Årsredovisningen kommer istället att behandlas på nästkommande kommunfullmäktigesammanträde den 15 juni. Beslut om att godkänna årsredovisningen måste ske före juni månads utgång, enligt stadgarna.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Fjolårets årsredovisning återremitterades

  1. Sossarna har inte haft något problem med att godkänna redovisningar under alla de år som Sossekommunalaråden satte sprätt på skattebetalarnas pengar! Det har varit många resor med hotell och middagar. Lätt när någon annan betalar! De flesta haparandabor är nog lyckligt ovetande om det oerhörda slöseri med skattepengar som sossarna ägnat sig åt i Haparanda i flera årtionden!!!!De korkade saknar kunskap och intresse och röstar rött som de alltid gjort

  2. Är det stora frågor att avhandla öht.? Vad som borde diskutera är vägar, potthål, turistparkering etc..

  3. Ida, vet du inte att en stor del av Haparandas befolkning består av outbildade? Det är ju inte alls förvånande att alla tjänster som kräver utbildad personal inte är tillsatta på en ort där man har ett stort antal outbildade personer. Hade en större andel varit högutbildade så hade inte så många heller röstat vänster på orten.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN