Från och med den 3 januari återkallas ägg från flera butiker då leverantören har upptäckt salmonella i ett av de stall där äggen har värpts.
I slutet av december 2022 påträffades salmonella hos en större svensk äggproducent. Därmed har Livsmedelsverket listat följande återkallanden:
• 3 januari gick Coop ut och återkallade Coop Ägg Frigående 12-pack, Coop Ägg Frigående 24-pack samt Xtra Ägg Frigående 15-pack med tre olika bäst före-datum: 2023-01- 26, 2023-01-27, 2023-01-28.
• 4 januari återkallade Axfood Garant ägg, frigående inomhus XL, 6-pack med bäst före datum 2023-01-26.
• 9 januari meddelade Coop att de utökar återkallelse av ägg med fler datum, det vill säga även 2023-01-18, 2023-01-19, 2023-01-21, 2023-01-24.
• 10 januari var det dags för Kronägg att återkalla Kronägg Frigående inomhus 20-pack, 15-pack, 12-pack, 10-pack, 6-pack. Stämpeln ”2SE403” finns på dessa ägg, och har ett bäst före datum mellan 21.12.2022 – 23.01.2023.
• 10 januari återkallade ICA följande ägg: ICA ägg frigående inomhus 6-pack, 10-pack och 15-pack, ICA Frukostägg frigående inomhus 12-pack och ICA Basic ägg frigående inomhus 24-pack. Bäst-före-datum från 21-12-2022 till och med 23-01-2023 som har packerinummer 6127 på förpackningarna och kod 2SE403 -XX.
• 10 januari utökade Axfood återkallandet att gälla ytterligare ”bäst före-datum”.
• 10 januari utökade även Coop återkallandet av ägg med fler datum, gällande nämnda ägg från 2022-12-21 till och med 2023-01-28 där stämpeln på äggen är nummer ”2SE403-6”.
• 10 januari gick även Lidl ut och återkallade ägg frigående inomhus 15-pack storlek M/L samt 24-pack storlek M, med bäst-före-datum 11-01-2023 samt 13-01-2023.
Livsmedelsverket upplyser om följande: Salmonella är en bakterie som kan orsaka magsjuka. Salmonella sprids främst via mat som äts utan att ha hettats upp ordentligt.
Salmonella dör vid 70 grader. För att ett ägg ska vara säkert och salmonellan dött måste gulan ha stelnat. ”Rinnande äggula har inte uppnått tillräckligt hög temperatur under tillräckligt lång tid. Detta gäller både stekt och kokt ägg”.